Nuo Šventosios iki Šventosios

Lenkimų seniūnijos bendruomenė, atsiliepdama į Skuodo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus kvietimą rajono seniūnijų bendruomenėms, nevyriausybinėms ir kt. organizacijoms teikti paraiškas projektams pagal priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“, parengė ir, gavusi finansavimą, įgyvendino projektą „Pažinkime Anykščių kraštą“.

Projekto vadovas – Skuodo rajono kultūros centro Lenkimų skyriaus renginių organizatorius Arnas Gedminas. O prie šio projekto įgyvendinimo labiausiai prisidėjo Lenkimų seniūnijos bendruomenės pirmininkė Barbora Butkienė, bendruomenės finansininkė Vida Steponavičienė ir Lenkimų seniūnas Rimantas Mikšta.

Ankstų rugpjūčio 16-osios rytą nemažas būrys lenkimiškių išvyko į turiningą kelionę po Anykščių kraštą.

Kaip pasakojo projekto vadovas A. Gedminas, kelionės išvakarėse įvyko „laiminga nelaimė“ – į avariją pateko autobusas, turėjęs vežti ekskursijos dalyvius. Bet netrukus rasta kita transporto įmonė, kuri išnuomojo dar didesnį autobusą, tad vietoje 45-ių žmonių į kelionę galėjo vykti 48, tačiau dvi vietos liko tuščios.

Į Anykščius atvykome iš krašto, kuriame teka Šventoji. Tad gražu, kad pažintis su Anykščių rajonu prasidėjo irgi nuo Šventosios upės.

Ekskursijos dalyviai apsilankė garsiajame Lajų take, kur galima pasivaikščioti medžių lajų lygyje.

Užkopus į apžvalgos bokštą, prieš akis atsivėrė įspūdingas kraštovaizdis, tad grožėjomės garsaus Lietuvos poeto Antano Baranausko apdainuotu šileliu bei Šventosios vingiais.

Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinyje yra antras pagal dydį akmuo Lietuvoje – Puntukas, apie kurio kilmę sukurta ne viena legenda. Prie žymaus riedulio, kuriame iškalti „Lituanicos“ lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai bei testamento lietuvių tautai žodžiai, ne vienas ekskursantas panoro nusifotografuoti.

Kitas objektas, kuriame apsilankėme, nustebino ir pralinksmino – tai buvo šalia Labirintų parko esantis apverstas namas. Užėjus į vidų ir pamačius apverstus įprastus baldus bei daiktus, visiems „susisuko“ galvos. Nors tai – ne itin malonus jausmas, daug kas pozavo ir iš namo išėjo šypsodamiesi – juk ne kasdien lankomės tokiame, kuris yra aukštyn kojomis.

Apsilankėme ir prie ant Liudiškių kalvos esančio Laimės žiburio, kurį savo apsakyme aprašė lietuvių literatūros klasikas Jonas Biliūnas. Ne visi ekskursijos dalyviai žinojo, jog čia yra šio garsaus rašytojo kapas bei jam skirtas antkapinis paminklas (architektas V. Gabriūnas). Užkopti aukštyn iš tašytų akmenų suręstais 90-ia laiptelių nebuvo lengva, bet tikrai verta. Ne tik pagerbdami J. Biliūną, bet ir galvodami apie savo norus, kurie esą gali išsipildyti, aplink Laimės žiburį apsukome tris ratus.

Šiek tiek pailsėjome, lankydamiesi Anykščių meno inkubatoriuje, kuriame įsikūręs „Cosmos“ Paukščių takas. Panorusieji išbandyti šią unikalią pramogą turėjo galimybę „panirti į kosmosą ir žvelgti į žvaigždes“. Begalinės erdvės iliuzija sukurta veidrodžių, šviesos bei muzikos pagalba. Tad, patekę ten, jautėmės atsidūrę nenusakomo dydžio patalpoje. Nors joje galima klajoti tik 4-ias minutes, žodžiais šį nuostabų reginį perteikti sunku – reikia pamatyti.

Kitą nepamirštamą įspūdį patyrėme, kopdami į Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios apžvalgos aikštelę. Įveikėme 186 laiptelius, ir prieš mūsų akis iš 33-ijų metrų aukščio atsivėrė Anykščių miesto panorama. Nuostabus vaizdas!..

Kai kurie ekskursijos dalyviai dozę adrenalino gavo, lankydamiesi netoli Rubikių ežero, ant Kalitos kalno, įsikūrusiame pramogų bei kalnų slidinėjimo centre. Dauguma išbandė vienintelę Lietuvoje vasaros rogučių trasą. Keli patys drąsiausi dalyvavo ekstremalioje pramogoje „Kalitos salto“ – taip pavadintu specialiu įrenginiu ridenosi nuo kalno. Stebint šiame atrakcione dalyvaujančius kelionės draugus, buvo ne mažiau linksma, o patys drąsuoliai patyrė įvairiausių jausmų.

Projektas „Pažinkime Anykščių kraštą“ leido Lenkimų seniūnijos bendruomenės nariams susipažinti su nuostabiu, eilėmis ir legendomis apipintu Anykščių kraštu. Kelionė namo neprailgo, nes dalijomės įspūdžiais, buvo daug bendravimo, juoko ir geros nuotaikos. Projekto įgyvendinimo komandai nuoširdžiai tariame AČIŪ!

Gražina DAUKANTIENĖ

Nuotrauka iš autorės archyvo