„Augink. Rūpinkis. Mylėk.“

Mosėdžio gimnazijos trečios klasės mokiniai (mokyt. Edita Petrauskienė) ir penktos klasės valančiukai dalyvauja Žemės ūkio ministerijos ir Programos „Leader” bei žemdirbių mokymo metodikos centro įgyvendinamoje Šviečiamosios gyvulininkystės programoje „Augink. Rūpinkis. Mylėk“. Šios programos koordinatorė, direktorės pavaduotoja Virginija Jonkuvienė jau antrus metus pritraukia projektą į Mosėdžio gimnaziją.

Programos tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo susidomėjimą gyvulininkyste, ugdyti meilę naminiams gyvuliams bei mokyti juos globoti, o jai įgyvendinti gautos mokymo priemonės – pratybų knygutės ir mokomieji diskeliai. Programos pabaigoje bus skirtos mažos dovanėlės. Užsiėmimuose mokytoja supažindina mokinius su labiausiai mūsų šalyje paplitusiomis gyvulininkystės šakomis, o vaikai nuoširdžiausiai papasakoja apie savo augintinius. Pažinti skatina ir įvairiausios veiklos, kaip antai: vaikai mokosi dainelių apie gyvūnus, piešia piešinėlius, lipdo juos iš molio.

Praėjusių metų lapkritį programos dalyviai buvo išvykę į Šiūparių žirgyną (Klaipėdos r.). Jį apžiūrėjus ir susipažinus su žirgais, vaikai buvo pakviesti pajodinėti. Po to sodybos kavinėje pasivaišino sultimis ir sausainiais, o žirgyno šeimininkas papasakojo apie įmonės veiklą bei atsakė į svečių klausimus. Vėliau keliauta į kitą sodybą, kur lektorė Ingrida Meškinytė-Kaušilienė vedė edukaciją, supažindinančią su naminių gyvulių rūšimis ir jų teikiama nauda žmogui. Dienos programos pabaigoje visiems dalyviams buvo skirti pietūs. Už naujus potyrius žirgyne ir įsimintiną dieną visi liko dėkingi ŽUM bei „Leader“ ir ŽMMC atstovams, kuruojantiems šią šviečiamosios gyvulininkystės programą.

Projektinė išvyka paliko mokiniams daug įspūdžių, tad mokytojos pavasariop suplanavo ir kitas išvykas jau gimnazijos lėšomis. Programos dalyviai keliavo į M. Ivanausko privačią sodybą – mini zoologijos sodą Salantuose (Kretingos r.). Ten šeimininkas supažindino su naminiais paukščiais ir su kasdienybėje rečiau matomais – stručiais, povais, fazanais ir kt. Didžiausio susidomėjimo sulaukė dygliakiaulė ir lama, kurią vaikai bandė net kalbinti.

Buvo suorganizuota išvyka į Almos ir Kazimieto Beniušių gyvulininkystės ūkį Šauklių kaime. Vaikus nustebino dideli ir erdvūs fermos pastatai bei moderni pienininkystės įranga. Dauguma jų nebuvo matę tokios gausybės (apie 200) karvių iš arti. O čia dar galėjo jas net paglostyti ir pakalbinti. Pamatė ir mažus veršelius, ir atskirai auginamus bulius. Ekskursijos pabaigoje šeimininkė Alma pakvietė apsilankyti savo kaimo turizmo sodyboje. Čia vaikai lipo į pilį, sukrautą iš lauko akmenų, iki valios prisibėgiojo po žalią veją.

Programos vadovės ir moksleiviai dar planuoja praktiškai supažindinti ir su kitomis gyvulininkystės šakomis, tad pastaruoju laiku ieškoma ožkų ar avių ūkių. Mokytojos mano, kad ši programa naudinga mokiniams ne tik pažintine, bet ir bendrųjų kompetencijų ugdymo prasme. Pasak tokios išskirtine mokykloje tapusios veiklos koordinatorės V. Jonkuvienės, vaikai, bendraudami su gyvūnais, mokosi būti geresni, rūpestingesni, atidesni bei pareigingesni. Juk programa taip ir vadinasi: „Augink. Rūpinkis. Mylėk.“

Spaudai parengė Laima SENDRAUSKIENĖ
Nuotraukos iš gimnazijos archyvo