2022 m. rugsėjo 20 d. skaitykite

  • „Skouda boužės juomarkė“ apdovanoti konkurso „Metų ūkis“ laimėtojai bei prizininkai
    • Rugsėjo 17 d. jau 29-ąjį kartą šurmuliavo „Skouda boužės juomarks“. Nors rytas buvo lietingas, kol vyko jomarkas, dangus nelaistė jau ir taip permirkusių laukų, tad leido švęsti rudens šventę. Tik jai baigiantis ir vėl pasipylė gausus lietus.
      Tądien pagerbti konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai bei prizininkai, padėkota seniūnijoms, bendruomenėms ir visiems kitiems, prisidėjusiems, kad kiemeliuose netrūktų gardumynų, įvairių patiekalų. Koncertavo Skuodo rajono kultūros centro meno kolektyvai bei „Nešpėtni bernai“ iš Panevėžio. Rūta Ronkauskienė
  • Tikisi valstybės paramos
    • Dėl Rusijos vykdomo energetinio karo prieš Vakarus žemės ūkio produktų, maisto gamintojai atsidūrė sudėtingoje situacijoje ir be valstybės paramos daugelis sektorių neišsivers. Kokio pagalbos paketo galima tikėtis? Parengė R. R.
  • Mokinių pasiekimai bus tikrinami anksčiau
    • Šių mokslo metų ketvirtokų ir aštuntokų nacionaliniai pasiekimų patikrinimai vyks anksčiau nei iki šiol – jie bus organizuojami jau sausio–vasario mėnesiais. Tikimasi, kad paankstinimas leis mokykloms veiksmingiau panaudoti rezultatų duomenis. Anksčiau gavusios ataskaitas, jos galės atkreipti dėmesį į mokinių spragas ir anksčiau jiems suteikti mokymosi pagalbą. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Tarptautinis santuokos nutraukimas: ką reikia žinoti
    • Šių dienų visuomenėje vis dažniau jaučiamas teisinės pagalbos poreikis tarptautinių skyrybų klausimais. Tokiu atveju žmonės susiduria su problema – kur turėtų būti sprendžiamas santuokos nutraukimo klausimas bei kurios valstybės teisė turėtų būti taikoma. Rimgailė Belickaitė, Advokatų kontoros ILAW LEXTAL teisininkė

  • Gaisras daugiabutyje – stresas visiems jo gyventojams
    • Rugsėjo 7 d. 4.03 val. Bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas, kad Algirdo gatvės daugiabutyje dega vienas iš butų. Atvykus ugniagesiams, degė lova. Iki jiems atvykstant, policijos pareigūnai iš buto išvedė du jame buvusius žmones, kurie per gaisrą nenukentėjo. Rūta Ronkauskienė
  • Verslo konferencijoje – apie drąsą svajoti garsiai
    • Taip apie ambicingą tarptautinę verslo konferenciją „Skuodas – geriausia vieta investicijoms ES teritorijoje“, sulaukusią per pusšimtį dalyvių bei garbių svečių ne tik iš Lietuvos bet ir iš Latvijos, rugsėjo 15 d. įvykusią naujajame R. Granausko viešosios bibliotekos pastate, pastebėjo Skuodo rajono savivaldybės administracijos direktorius Žydrūnas Ramanavičius. Konferencijos darbą, teikusį dėmesį vietos verslo galimybėms ir investuotojų pageidavimams, vedė VšĮ „Lietuvos inovacijų centro“ vadovas Artūras Jakubavičius. Laima Sendrauskienė
  • Išpopuliarėjo suklastotos SMS
    • Šių metų vasarą sparčiai išpopuliarėjo viena finansinių sukčių piktadarybių schema – gyventojams siunčiamos suklastotos SMS žinutės su aktyviomis nuorodomis į netikrą banko puslapį. Incidentai dėl tokio sukčiavimo šoktelėjo į statistikos viršūnę. Nors vis dar pasitaiko nemažai investicinio, telefoninio sukčiavimo bei apgavysčių ir apsiperkant internete. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Daktaras Vaclovas Intas: kur eisi – visur save atrasi
    • Tokį faktą patvirtino garbaus amžiaus mažeikiškė, kraštietė nuo Ylakių Jadvyga Mildydaitė-Bičkuvienė (g. 1931), atsiliepusi į rajono laikraščio publikaciją „Iniciatyva: 2025-uosius paskelbti Vaclovo Into metais“ („M. ž“ Nr. 59, 2022 08 02).
      Besikuriant Skuodo rajonui, kai trūko išsilavinusių žmonių, jauna mergina, ieškodama savo profesinės tapatybės, mokytojavo Klauseikių, Daukšių mokyklose, pusmetį būdravo ties taisyklinga kalba tuometėje rajono laikraščio redakcijoje, o 1954-aisiais jau dirbo buhaltere ir Pramkombinate, ir Sveikatos skyriuje, kuriam priklausė visos rajono sveikata besirūpinančios įstaigos, tad pažino ir jaunojo daktaro Vaclovo Intos tartą. Laima Sendrauskienė
  • Lyderiauja Savišvietos klubas
    • Jau du antradienius Skuodo rajono kultūros centre vyko nacionalinio žaidimo „Auksinis protas“ XVIII sezono kovos. Rudens-žiemos sezone bus 14 žaidimų. R. R.
  • Viktorina moksleiviams
    • Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kviečia moksleivius dalyvauti viktorinoje „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“. Nugalėjusių komandų laukia prizai – elektriniai paspirtukai, išmanieji laikrodžiai ir kt. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Virtualios kelionės po Skuodą gidas – budelis…
    • Besibaigiant šiųmetei vasarai, rugpjūčio 31-ąją, Skuodo rajono turizmo centras virtualioje erdvėje pasidalijo žinia tiems, kurie neatsitraukia nuo kompiuterių ekranų. Spaudai parengė Laima Sendrauskienė
  • Senieji Paparčių ir Šilalės kaimai
    • Besibaigiant šių metų rugpjūčiui, interneto puslapis „Lietuva senose fotografijose“ pridėjo nuotrauką prie albumo „Skuodas“. Tai vienkieminio Paparčių kaimo sodyba 1934 m. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Šeimininko gedi ir gyvūnai
    • Kaip žmones paveikia artimųjų netektis, taip ir augintiniai gedi savo šeimininkų. „Vet1“ veterinarijos specialistė Justina Maniušienė tikina, kad keturkojai, kaip ir žmonės, išgyvena gedulą – netektis jiems sukelia didelį stresą ir liūdesį. Parengė Marytė Kaniavienė
  • Bankrotų statistika. „M. ž.“ inf.
  • TEATRŲ FESTIVALYJE. Rugsėjo 3–22 dienomis Mažeikiuose vyksta tarptautinis teatrų festivalis „Turiu svajonę“ – mėgėjų ir profesionalūs kolektyvai iš Lietuvos, Latvijos bei Lenkijos parodys 13 įvairaus žanro vaikams ir suaugusiesiems skirtų spektaklių. Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 18-ąją, Skuodo rajono kultūros centro Žemaičių teatras parodė jo vadovo bei režisieriaus Edmundo Untulio pjesę „Smūgis i paširdius“.
  • „AUKSARONKIU SPĖITLIUS“. Rugsėjo 23 d. 14 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Ylakių filiale vyks šios bibliotekos projekto „Palangos Juzė: pažink, išmok, kurk!“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, renginys „Auksaronkiu spėitlius“: rankdarbių paroda-pardavimas, susitikimas su tautodailininke, audėja B. Steponavičiene, kūrybinės dirbtuvės „Stakliu, tamburkas, kalta ėr pinzelė rokunda“ su audimo, nėrimo, medžio drožybos bei tapybos ant stiklo edukacijomis.
  • DĖMESIO – AUKCIONAS. Viešame elektroniniame aukcione parduodamas Skuodo rajono savivaldybės turtas. Butas su dalimis inžinerinių statinių: 1/5 lauko tualeto ir 1/9 šulinio. Parduodamas turtas yra Skuodo mieste, J. Basanavičiaus g. 34-9. Norintys dalyvauti aukcione turi užsiregistruoti interneto svetainėje www.evarzytines.lt/evs/. Skelbiamo aukciono Nr. 231554. Detalesnė informacija skelbiama Savivaldybės interneto puslapyje www.skuodas.lt.
  • IŠVYKA Į ŠIAULIUS. Rugsėjo 8 d. Ylakių gimnazijos trečiokai pirmą kartą keliavo traukiniu į Šiaulius. Ten Šokolado muziejuje susipažino su beveik keturių tūkstančių metų šokolado istorija, sužinojo, kaip keitėsi jo vartojimo tradicijos. Šokolado dirbtuvėlėse patys kūrė saldainius. Po to Venclauskių namuose įvykusioje edukacijoje „Šešėlio teatras“ mokiniai susipažino su šešėlių teatru, jo pagrindiniais akcentais bei atributais. Pasitelkę paprastas priemones mokiniai galėjo sukurti individualias šešėlių teatro lėles, vaidinti.
  • INTEGRUOTA PAMOKA. Rugsėjo 14 d. Skuodo Bartuvos progimnazijoje lankėsi buvęs mokinys, japonologas Gytis Mockus, kuris aštuntokams vedė integruotą geografijos pamoką apie Japoniją. Pamokoje svečias pristatė šią šalį gamtiniu ir visuomeniniu aspektu, papasakojo apie japonų kultūros pagrindinius bruožus, pasidalijo asmenine patirtimi, kurią įgavo, vienerius metus studijuodamas Hokkaido universitete.
  • SU KNYGELĖS PERSONAŽAIS. Rugsėjo 16-osios rytą Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje apsilankė Skuodo vaikų lopšelio-darželio „Buratinų“ grupės auklėtiniai su savo auklėtoja Egle Šimkiene. Juos pasitiko pagrindinis knygutės „Baisieji Alano dantys“ personažas Krokodilas. Surengtas mini lėlių teatriuko pasirodymas – šokinėjo varlė, bebras, beždžionės bei šūkavo papūga. O jiems visiems patrepsėdami, pašūkčiodami ir pakaukšėdami noriai padėjo vaikai. Iš bibliotekos pastarieji išėjo pasigaminę po knygutę, kurią papuošė piešiniais ir lipdukais.
  • ŠOKO IR SKUODIŠKIAI. Rugsėjo 16 d. per šalį nuvilnijo tradicine tapusi etninės kultūros akcija „Visa Lietuva šoka 2022“! Prie jos prisidėjo ir Skuodas. Kadangi šokti miesto centrinėje aikštėje, kaip buvo planuota, neleido oras, susirinkta Skuodo rajono kultūros centre. Čia liaudies šokio žingsnelius prisiminė folkloro ansamblis „Vereta“, vyresniųjų liaudiškų šokių kolektyvas ir Skuodo meno mokyklos šokėjai.
  • GATVĖ. Skuodo rajono savivaldybės administracija tį su UAB „Kuršasta“ pasirašė rangos darbų sutartį dėl Paupio gatvės statybos darbų. Šią gatvę užliedavo Luobos upės vanduo, ir sodininkai nebegalėdavo patekti į savo sklypus. Darbams atlikti skirta 49 997 Eur.
  • IŠASFALTUOTA automobilių stovėjimo aikštelė prie Narvydžių kapinių. Darbus atliko UAB „Žemaitijos keliai“. Jiems buvo skirta 10 9004 Eur.
  • ATNAUJINO ŠAULIŲ SPORTO SALĘ. Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centras parūpino dažų, glaisto bei kitų priemonių, o Skuodo amatų ir paslaugų mokyklos apdailininkų profesijos mokiniai bei mokytojai atliko kosmetinį grindų ir sienų remontą.
  • DIDĖS NE VISIEMS. Valdantieji siūlo viešojo sektoriaus darbuotojų algas perskaičiuoti taip, kad jos gerokai kiltų įstaigų vadovams, valstybės pareigūnams, teisėjams ir politikams, o paprasti tarnautojai dėl uždarbio imtų priklausyti nuo vadovų malonės. Pirmieji iš politikų algų pokytį pajaustų merai po kitų metų pavasarį įvyksiančių savivaldos rinkimų.
  • BRANGS IR VANDUO. Vandens tiekėjai įspėja, kad teks branginti paslaugas ir jiems. Ekspertai skėsčioja rankomis – kitos išeities nėra: kelti kainas būtina, nes tokios įmonės klimpti skolose negali. Didžiausi vandens kainų šuoliai prognozuojami mažose savivaldybėse, kur nėra daug vartotojų, mažiausi – didmiesčiuose. Kainų augimo priežastis vienintelė – brangstanti elektra. Kaip teigia Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentas B. Miežutavičius, geriamojo vandens tiekimo kainos gali augti net ne procentais, o kartais. Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Ž. Mauricas sako, kad energetikos krizė iš visų trijų Baltijos šalių skaudžiausiai smogs Lietuvai, kuri itin priklausoma nuo energijos šaltinių importo.
  • TYRIMAI NEGUODŽIA. Koronavirusas gali sukelti širdies raumens uždegimą, o pažeidimai kartais lieka visą gyvenimą. Atlikus tyrimą, praėjus 6-iems mėnesiams po pirminio susirgimo, širdies raumenyje randami pakitimai. Jie praktiškai negrįžtami – maži randai širdyje gali sukelti sveikų audinių uždegimus, elektinius pokyčius, išprovokuoti aritmijas. Profesorė Nomeda Valevičienė teigia, kad koronavirusu persirgę žmonės bando grįžti į įprastą gyvenimą, bet ima jausti skausmą širdies plote. Svarbiausia, kad echoskopija nieko nematoma, o atlikus magnetinio rezonanso tyrimą (MRT), nustatomas miokarditas.
  • TREČIA VIETA. Praėjusį savaitgalį Palangoje įvykusiame sporto festivalyje „Beactive“ mūsų rajono atstovas  Albertas Zubė dalyvavo 10 km bėgimo varžybose. Savo amžiaus grupėje (nuo 60 iki 70 m.) tarp septynių dalyvių jis užėmė trečią vietą.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Vienas komentaras

  1. Nuoširdžiausias Jums ačiū už išsamias naujienas!

Komentarai uždaryti.