Pratęsiamas valstybinės žemės deklaravimo terminas

Ūkininkai, turintys galiojančius valstybinės žemės nuomos dokumentus, bet dėl nekorektiško valstybinės žemės duomenų sluoksnio negalėję užbaigti deklaruoti žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų iki deklaravimo termino pabaigos, paraiškų duomenis galės pakeisti iki liepos 8 dienos. Išmokų mažinimo nuoskaitos dėl vėlavimo nebus taikomos, nusprendė Žemės ūkio ministerija.

pexels.com nuotr.

pexels.com nuotr.

Ši išimtis taikoma tik tiems pareiškėjams, kurie susiduria su valstybinės žemės deklaravimu ir turi galiojančias valstybinės žemės nuomos sutartis. Svarbi sąlyga – paraišką pareiškėjas turi būti pateikęs iki birželio 14 d. Tokiu atveju sklypus valstybinėje žemėje, kurie patenka į „Valstybinės žemės“ ar „Laisvos valstybinės žemės“ sluoksnius, ir kurių Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nebuvo perdavusi VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo  verslo centrui (ŽŪIKVC), bus galima deklaruoti keičiant paraiškos duomenis.

Sankcijos nebus taikomos tik už vėliau deklaruotų laukų valstybinėje žemėje paraiškos dalį.

Nuo šių metų pakeitus deklaravimo taisykles ir sugriežtinus valstybinės žemės deklaravimo tvarką, nebeleidžiama deklaruoti valstybinės žemės neturint nuomos sutarties arba suteiktos teisės laikinai naudotis valstybine žeme. Tačiau pasitaiko atvejų, kai dėl nekorektiškų valstybinės žemės duomenų ne visa teisėtai naudojama valstybinė žemė įkelta į žemės ūkio valdas ar atvaizduojama Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje.

Šios informacijos patikslinimas NŽT ir duomenų perdavimas ŽŪIKVC užtrunka. Taigi, ūkininkai deklaruoti naudmenas valstybinėje žemėje gali tik tuomet, kai NŽT atnaujina žemdirbiams laikinai suteiktų valstybinės žemės plotų sluoksnį, o ŽŪIKVC patikslina duomenis žemės ūkio valdų registre ir juos integruoja į Paraiškų priėmimo informacinę sistemą.

Svarbu žinoti. Subnuomininkai ir toliau galės deklaruoti sklypus, kurių nuomininkai žemę iš valstybės nuomojasi pagal sutartis, kuriose yra numatyta galimybė žemę subnuomoti NŽT leidimu. Būtina sąlyga – sklypą reikia  įtraukti į deklaruojančio asmens žemės ūkio valdą.

Sklypas į valdą įtraukiamas įvedant duomenis pasirinkus nekilnojamojo turto tipą „Neregistruota NTR sutartis dėl NT naudojimo“, skiltyje „Antra sutarties šalis“ nurodomas valstybinės žemės nuomos sutartį turinčio asmens kodas, „Naudojimo teisinis pagrindas“ nurodoma „Panauda“  ir nurodomas sutarties objektas – įvedamas sutartyje nurodytas sklypo unikalus numeris.

Įvedus reikiamus sutarties duomenis, būtina į Valdų registro skiltį „Dokumentai“ įkelti nuskenuotą / nufotografuotą žemės nuomos sutartį bei sudarytą subnuomotojo ir subnuomininko sutartį, leidžiančią subnuomininkui naudotis žemės sklypu, nurodytu NŽT sutartyje. Įvesti duomenys išsaugomi tik visiškai užbaigus valdos atnaujinimą.

Primename, jog vėluojant pateikti paraiškas (deklaruoti) dėl paties pareiškėjo kaltės taikoma nuoskaita – išmokų suma mažinama 1 proc. už kiekvieną pavėluotą darbo dieną.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Užsak. Nr. 044