2022 m. lapkričio 8 d. skaitykite

  • Ylakiuose buriasi nauji meno kolektyvai
    • Prieš metus Skuodo rajono kultūros centro Ylakių skyriaus renginių organizatore pradėjo dirbti barstytiškė Jurgita Nikartienė. Šis darbas jai atsirado tarsi savaime – ateiti į kultūrą pasiūlė Skuodo rajono kultūros centro direktorius Vidmantas Valinskis. Kartu su ja atėjo ir meno vadovė Jolanta Strikaitienė. Abi moterys puikiai įsiliejo į kultūros darbuotojų gretas.
      Rūta Ronkauskienė
  • „Ko verta saugoma teritorija be žmogaus?“
    • Ko verta vadinamoji Mosėdžio pramoninė teritorija be verslo pagreičio? Ko vertas Mosėdis be verslo investicijų? Ko vertos verslo investicijos, jei nėra sureguliuota teisinė bazė infrastruktūrai plėtoti? Tokie ir panašūs klausimai susirinkusiųjų buvo išsakyti Skuodo rajono savivaldybės mero Petro Pušinsko inicijuotame susitikime, spalio 28 d. įvykusiame Mosėdyje, UAB „Mittet“ susirinkimų salėje. Į jį atvyko vietos ūkininkai, verslininkai, seniūnijos, bendruomenės bei Savivaldybės, valstybinių institucijų atstovai. Laima Sendrauskienė
  • Dalyvių gausa pranoko lūkesčius
    • Spalio 28 d. Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešojoje bibliotekoje įvyko tradicinio konkurso „Skaitīmā žemaitėškā“ mūsų rajono turas, skirtas Simono Daukanto 229-osioms gimimo metinėms ir Žemaičių kalbos metams. Dalyvių gausa įrodė, jog nuotolinis konkursas, kai vertinami skaitovų pasirodymų vaizdo ir garso įrašai, negali prilygti vykstančiam gyvai, kadangi tokiame vienas prizas tenka absoliučiai visiems – tai bendravimas. Dalia Zabitienė, vertinimo komisijos pirmininkė
  • Rajono gyventojams – neįkainojama dovana
    • To dar nebuvo: Skuode bus galimybė pasiklausyti pasaulyje žinomo pianisto ir kompozitoriaus Zacharijaus Plavino (Zecharia Plavin) – Lietuvoje gimęs žydų tautybės menininkas bei pedagogas pakvies į nemokamą koncertą. Tai neįkainojama dovana šiemet 450 metų savivaldos jubiliejų švenčiančiam Skuodui ir viso rajono gyventojams. „Mūsų žodžio“ inf.

  • Negalime numoti ranka į šią ligą
    • Nors COVID-19 pandemija tampa neatsiejama visų mūsų gyvenimo dalimi, itin svarbu nepamiršti išmoktų pamokų. Tik atsakingai elgdamiesi galime apsaugoti save ir savo aplinką nuo koronaviruso infekcijos ir kitų užkrečiamųjų ligų, keliančių grėsmę sveikatai, o kartais – ir gyvybei.
      Apie tai, kaip koronavirusu užsikrėtė visa šeima ir kodėl dar būdama nėščia moteris nusprendė pasiskiepyti, pasakoja šiaulietė Rūta Mankienė. O apie pagrindines prevencines ir apsaugos priemones, padedančias apsisaugoti nuo daugelio virusinių infekcijų, primena vaistininkė Laura Mockutė. Užsak. Nr. 088
  • Dar vienas projektas įgyvendintas Notėnuose
    • Šiais metais Notėnų kaimo bendruomenė įgyvendino dar vieną projektą – renginių ciklą „Per aktyvų laisvalaikį ir tradicijų išsaugojimą link stiprios bendruomenės“. Tai galimybė išsaugoti bei užtikrinti tradicijų, kurios buvo kuriamos ir saugomos ilgą laiką, testinumą. Projektą finansavo Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai – LEADER programa, remiama Lietuvos Respublikos ir vykdoma per Skuodo vietos veiklos grupę. Skuodo rajono kultūros centro ir Notėnų kaimo bendruomenės informacija
  • Mažeikių bendrijai – 30
    • Spalio 27 d. svečiavomės Mažeikiuose. Mūsų kolegos kaimynai šventė LPS „Bočiai“ Mažeikių rajono bendrijos įkūrimo 30-metį. Maloniai stebina, kad mažeikiškiai tokie brandūs, kuo negalime pasigirti mes, skuodiškiai. Visai neseniai tokia pat proga lankėmės Kretingoje, netrukus vyksime pas Palangos „bočius“ jų pasveikinti taip pat su 30-mečiu. Žmogaus gyvenime 30 metų – jaunystė, o kolektyvui, bendrijai tai – ypač solidus jubiliejus. Joana Viščiūnienė, LPS „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos pirmininkė
  • Gyvybiškai svarbios 15 minučių
    • Pagal dabar galiojantį reglamentą po skambučio į Bendrąjį pagalbos centrą – pagalbos šaukinio „112“ (medicinos pagalba) mieste turėtų praeiti ne daugiau kaip 15 minučių, užmiestyje – 25-ios. Parengta pagal LRT naujienų tarnybos inf.
  • Skaudus pralaimėjimas
    • Lapkričio 4 d. komanda Skuodo KKSC-„Kuršasta“ (treneris Linas Mitkus), dalyvaujanti Regionų krepšinio lygoje, žaidė išvykoje su VKKM-„Neptūnas“. Skuodo krepšininkai varžovams pralaimėjo tik dviem taškais – 84:86. R. R.
  • Siekis toks, tarsi didelei bėdai prispyrus. Parengė A. A.
  • Ylakių vaikų lopšelyje-darželyje sužibo moliūgų namelių šviesos
    • Įsibėgėjus rudeniui, kai oras tampa vis šaltesnis, o žemę vis labiau gaubia tamsa, norisi šviesos ir šilumos, kuri mus sušildytų, skleistų ramybę, viltį bei džiaugsmą. Ir sušildyti norisi ne tik rankas, bet ir širdį. Mūsų kasdienybėje yra daugybė galimybių įžiebti šviesą, suteikiančią ne tik grožio, bet ir šilumos. Vyresn. mokytoja Vilija Gerikienė ir mokytoja Rita Bičkutė
  • SVARBI ŽINIA! Jau DIRBAME! UOSTO POLIKLINIKA, Vilniaus g.1. Šeimos gydytojai, gydytojai specialistai ir psichiatrai.
  • Odontologijos bei reabilitacijos paslaugos toliau bus teikiamos Vytauto g. 8. Visų Jūsų laukiame. (Poliklinikos inf.)
  • KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS. Lapkričio 9 d. 11 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Vižančių filiale pagal šios bibliotekos projektą „Palangos Juzė: pažink, išmok, kurk!“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, vyks keliaujančios Palangos Juzės kūrybinės dirbtuvės „Žaliasis kursas“ – iš antrinių žaliavų bus gaminami krepšeliai.
  • LIETUVOJE – BRANGIAUSIAS. Rugpjūtį žaliavinis pienas Lietuvoje brango labiausiai visoje ES – palyginti su 2021 m. rugpjūčiu, fiksuotas 65 proc. brangimas. Rugsėjį pigiausia grietinė brango 26 proc., pigiausia varškė – 79 proc., sūris – 72 proc., jogurtas – 67 proc. Teigiama, kad pieno produktų kainų šuolį lėmė būtent pabrangęs žaliavinis pienas.
  • PANDEMIJA NESIBAIGĖ. Kaip papildomą apsisaugojimo nuo COVID-19 priemonę profesorius S. Čaplinskas rekomenduoja purškalus į nosį. Tyrimais įrodyta, kad jota-karagenino turintys purškalai sumažina užsikrėtimo koronavirusu riziką. Infekcijos plitimą galutinai sustabdyti galėtų tik naujos kartos vakcinos, galbūt purškiamos į nosį. Tad saugokimės patys ir saugokime aplinkinius.
  • REFORMA. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) reforma įsibėgėja ir aiškėja lyderiaujančios savivaldybės, labiausiai įsitraukusios į pertvarką. Reformą įgyvendinanti Sveikatos apsaugos ministerija akcentuoja, kad nuo konkrečios savivaldybės spartos priklauso ir būsimas sklandus GMP paslaugų teikimas gyventojams, bei primena, kad nuo 2023 m. liepos 1 d. greitosios medicinos paslaugos bus teikiamos tik centralizuotai. Gyventojams primenama, kad, ir vykstant GMP reformai, ir sukūrus naują tarnybą, greitąją medicinos pagalbą visada galima išsikviesti trumpuoju skubiosios pagalbos numeriu 112.
  • PATIKRA.  Pasak šalies šeimos gydytojų, prevencinėmis sveikatos patikros programomis vis dar naudojasi mažiau nei pusė tikslinio amžiaus pacientų. Viena dažniausių atsisakymo pasitikrinti sveikatą priežasčių yra tai, kad žmogus nejaučia jokių simptomų. Šiemet naujai pradėta dar viena Lietuvos piliečių, gimusių nuo 1945 iki 1994 m. imtinai, profilaktinė patikra. Tai kraujo tyrimas, leisiantis pamatyti, ar pacientas gyvenime nebuvo susidūręs su hepatito C virusu (HCV). Gyvendamas žmogaus organizme, pastarasis gali sukelti kepenų ląstelių pokyčius, o šie – kepenų fibrozę, kuri negydoma gali išsivystyti į vėžį.
  • PAGALBA. Norintiems įveikti priklausomybę nuo alkoholio visada pasiruošusi pagelbėti Anoniminių alkoholikų grupė „Vyturys“. Jos nariai buvusioje Skuodo pradinėje mokykloje (Vytauto g. 10, I a.) renkasi įprastu laiku: antradieniais ir ketvirtadieniais – 19 val., sekmadieniais – 18 val. Turintys problemų dėl alkoholio informacijos gali pasiteirauti tel. 8 649 51 777.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.