2023 m. sausio 24 d. skaitykite

  • Šeimos ūkių perspektyvos Lietuvoje
    • Sausio 19 d. Plungės technologijų ir verslo mokykloje įvyko konferencija „Šeimos ūkių perspektyvos Lietuvoje“. Joje kalbėta apie šeimos ūkių svarbą ir įtaką kaimo gyvybingumui, žemės ūkio paskirties žemės (valstybinės beiir privačios) įsigijimo, tiesioginių išmokų, žemės ūkio kooperacijos perspektyvų klausimais.
      Šeimos ūkiai yra viso šalies žemės ūkio pamatas, o ūkininkavimas neatsiejamas nuo šeimos istorijos. Tačiau šiandien situacija grėsminga – per tris dešimtmečius prarasta apie 50 proc. šeimos ūkių.
      Konferencijoje dalyvavo Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos Skuodo skyriaus pirmininkas Edmundas Šiudeikis bei atstovai, Skuodo rajono savivaldybės meras Petras Pušinskas, Administracijos direktorius Rokas Rozga, Žemės ūkio skyriaus vedėja Alina Anužienė. Rūta Ronkauskienė
  • Yra ir nuostolingų
    • Kaip parodė kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ atlikta analizė, bendrosios praktikos gydymo įmonės Lietuvoje patirti bankrotą rizikuoja triskart rečiau nei kitos. Nors pajamos labai skirtingos: vienos deklaruoja nulines, kitos uždirba dešimtis milijonų eurų per metus, o beveik 100 veikė nuostolingai. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Rajone pabrango mažiausiai
    • Lietuvoje esantis registruotas ir įvertintas nekilnojamasis turtas vertas apie 166 mlrd. Eur. Palyginti su praėjusiųjų metų duomenimis, jo vidutinių rinkos verčių suma padidėjo net 23 proc. Nors butai Skuode vis dar tebėra vieni pigiausių. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Bažnyčioje įkurti informacijos centrą – ne šventvagystė?..
    • Skuodo Martyno Liuterio bažnyčios bendruomenė vis dar nepraranda vilties, jog Savivaldybė persigalvos ir savo sprendimą pakeis – leis naudotis pastatu, kuriame suplanuota įrengti turizmo informacijos centrą. Dalia Zabitienė

  • Nemažai svarbių sukakčių
    • LR Seimas 2023-iuosius paskelbė Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų, Klaipėdos krašto bei Šventojo Juozapato metais. Taip paminėsime Vilniaus ir Gedimino laiškų 700 metų bei Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį ir šventojo Juozapato kankinystės 400 metų sukaktis. Parengė V. M.
  • Apdovanoti jaunieji sportininkai, treneriai, sportui neabejingi žmonės
    • Sausio 18-ąją Skuodo meno mokyklos salėje gausiai susirinko sporto bendruomenė – jaunieji sportininkai, jų tėvai, artimieji, treneriai. Tądien pagerbti geriausi 2022-ųjų sportininkai, treneriams padėkota už kasdienį triūsą. Rūta Ronkauskienė
  • Pabuvimas su kaimu ir kaimynais. Albertas Skurvydas
  • Mosėdis – 1940… 2000. Sakmės apie Bartuvą. Edvardas Rudys
  • Apipavidalinimo konkursas
    • Oro linijų bendrovės „Wizz Air“ strategijos ašis – lėktuvų parko atnaujinimas. Parkas nuolat plečiamas, senesnius orlaivius keičiant tvaresniais Airbus A321neo lėktuvais. „M. ž.“ inf.
  • Išmanieji įrenginiai – mūsų informacijos saugykla
    • Nors pagal tarptautinio kibernetinio saugumo indeksą Lietuva yra antra saugiausia valstybė kibernetiniame pasaulyje, svarbu nepamiršti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint apsaugoti telefone esančius duomenis. Parengė M. K.
  • Dar vienas „akmenligės“ atvejis
    • Sausio 19 d. Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešojoje bibliotekoje atidaryta mūsų krašte reta paroda – eksponuojama privati mineralų kolekcija. Dalia Zabitienė
  • AKCIJA. Skuodo rajono gyventojai kviečiami prisidėti prie akcijos „Dviratis Ukrainai“ –suaugusiems bei vaikams dovanoti naujus ir naudotus dviračius. Ukrainiečiams taip pat reikalingi dviračių aksesuarai bei kitos jų dalys (šalmai, liemenės, atšvaitai, žibintai ir bagažinės). Dviračiai Ukrainos gyventojams būtini nuvykti į aplinkines gyvenvietes maisto, vandens, medicininės ar humanitarinės pagalbos. Akcija truks iki Lietuvos istorijai svarbios Kovo 11-os dienos. Dovanojamus dviračius prašoma pristatyti adresu Mosėdžio g. 23, Skuodas (Skuodo kelių tarnyba), nuo 8.00 iki 14.30 val. (pietų pertrauka – nuo 11.00 iki 12.00 val.). Informacija apie dviračių pristatymą teikiama tel. +370 613 94 580, apie akciją –  tel. +370 614 96 176. (Savivaldybes inf.)
  • VISUOMENEI. Vasario 2 d. 10 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos salėje bus aptarti Klaipėdos apskrities VPK Skuodo rajono policijos komisariato darbo 2022-aisiais rezultatai. Kviečiama dalyvauti.
  • ILGAAMŽĖ. Sausio 21 d. Izraelyje mirė seniausia iš buvusių žydų tautybės mosėdiškių – Eta Kan Milnerienė. Ji Amžinybėn išėjo, sulaukusi 102-ejų metų.
  • TIK ĮRENGTĄ. Nuo kitų metų sausio Lietuvoje nebebus galima įsigyti būsto su daline apdaila. Pirkėjo ir pardavėjo notarinė pirkimo-pardavimo sutartis bus pasirašoma tik tada, kai vykdytojas įregistruos 100 proc. projekto baigtumą, t. y. butuose turės būti atlikta visa apdaila.
  • EŽERAS. Mokslininkai tiria vieno švariausių vandens telkinių Žemaitijoje – Platelių ežero – vandens kokybę. Visas tyrimas trunka ilgiau nei metus. Paėmę vandens mėginius iš 15-os skirtingų ežero vietų, mokslininkai aiškinasi biocheminę sudėtį, dumblo pavyzdžius, analizuoja augalų paplitimą, stebi debetą, nuotraukas iš kosmoso. Galutinius tyrimų rezultatus ir išvadas planuojama gauti vasarį.
  • NAMINĖ DEGTINĖ. Žemės ūkio ministerija pritaria siūlymui įteisinti naminės degtinės ir kitų silpnesnių nei 65 laipsnių tradicinių alkoholinių gėrimų gamybą bei vartojimą, bet prieš tai siūlo numatyti kontrolės ir kokybės užtikrinimo mechanizmus. Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik juos pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Gaminti būtų leidžiama iki 1 tūkst. litrų kasmet. Pritardama iniciatyvai, ŽŪM  kartu siūlo numatyti prievolę ūkininkams sudaryti sutartis su laboratorijomis, kurios tikrintų gaminamų gėrimų saugą ir kokybę bei išduotų tai patvirtinančius dokumentus.
  • PROTESTAI PRANCŪZIJOJE. Nors prancūzai streikuoti nevengia dėl pačių įvairiausių priežasčių, šį kartą jų nemalonę užtraukė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono sumanymas iki 2030-ųjų pavėlinti pensinį amžių nuo 62-ejų iki 64-erių metų. Tai didžiausias streikas per 12 metų. Lietuvoje pensinis vyrų ir moterų amžius 2026-aisiais jau bus 65 m., bet žmonės tai priėmė nuolankiai.
  • BEKVAPĖS ŽUDIKĖS. Smalkės neturi nei kvapo, nei spalvos, tad patalpoje esantis žmogus dažniausiai nieko nepajaučia ir apsinuodija. Per kvėpavimo takus į organizmą patekusios smalkės iš pradžių sukelia galvos skausmą, vėliau žmogų apima mieguistumas, sutrinka judesiai, ištinka alpulys, ir per kelias minutes prarandama sąmonė. Jei apsinuodijusiam nesuteikiama skubi pagalba, jis neišeina ar neišnešamas į gryną orą, gali ištikti mirtis.
  • GRĮŽTA Į MADĄ. Seni mobilieji įrenginiai tampa puikia galimybe ne tik išsiskirti iš minios, bet ir atitrūkti nuo nuolatinio informacijos srauto bei internetosocialinių tinklų turinio, kurį suteikia išmanieji įrenginiai. Sena gera mygtukinė „Nokia“ daug patogesnė naudoti nei dabartiniai išmanieji telefonai.. Tad jį patogu naudoti ekstremaliose situacijose ir pasivaikščiojimuose po mišką – nėra baimės, kad greitai išsikraus.Senus mygtukinius telefonus buvo kviečiama aukoti Ukrainos kariams. Jie yra be lokacijos nustatymo funkcijos, nes tokią turintys išmanieji lengvai susekami, nustatoma buvo vieta. Tad senieji telefonai kare tarnauja panašiai, kaip racijos.
  • NUGAROS SKAUSMAI. Apskaičiuota, kad naktį žmogus miego pozą turėtų pakeisti apie 20 kartų. Jei čiužinys per minkštas, kūnui reikia daugiau pastangų, norint pakeisti padėtį. O jei per kietas, tenka dažniau keisti gulėjimo poziciją, nes padidėja spaudimas į kūno taškus. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad vidutinio kietumo čiužinys labiausiai pagerina miego kokybę ir sumažina nugaros skausmą. Pagalvė turėtų užpildyti tarpą tarp čiužinio ir kaklo, kad būtų išlaikytas neutralus stuburo linkis.
  • SAULĖS VITAMINAS. Vitamino D vakarais vartoti nerekomenduojama. Dalis mokslininkų teigia, kad jis ne veltui vadinamas saulės – organizmas sieja su šviesiu paros laiku ir su saulės šviesa. Negana to, vitaminas D gali slopinti melatoniną – hormoną, būtiną kokybiškam miegui.
  • PATIKSLINIMAS. Laikraščio „Mūsų žodis“ Nr. 6 išspausdintoje informacijoje „Olimpiadų laimėtojai“ informatikos olimpiadoje 5–6 klasių mokinių grupėje antrą vietą laimėjo Vitalijus Stonkus iš Mosėdžio gimnazijos (mokytoja Diana Zubė).

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.