2023 m. gegužės 19 d. skaitykite

  • Paslaptinga naktinė ekskursija Akmenų karaliaus sukurtame parke
    • Prancūzijos kultūros ministerija kasmet inicijuoja Europos muziejų nakties akciją. Ši idėja plačiai paplito ir Lietuvoje, o Respublikiniame V. Into akmenų muziejuje ji surengta jau trečią sykį. Rūta Ronkauskienė
  • Pagalba pieno gamintojams
    • Žemės ūkio ministerija, įvertinusi visas pateiktas paraiškas, pieno gamintojams nustatė nacionalinės pagalbos dydį – už pieninę karvę bus mokama 82 Eur. Pripažintų kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) nariams pagalbos dydis 10 proc. padidintas – 90,2 Eur už karvę.
      Parengta pagal ŽŪM inf.
  • Kaip išžiemojo pasėliai
    • Žalų ekspertai baigė vertinti iššalimo pažeistus pasėlių laukus ir nustatė, kad šią žiemą pasėliams padaryti nuostoliai siekia daugiau kaip 2,5 mln. eurų – tiek draudimo išmokų Vokietijos pasėlių savidraudos fondo „Vereinigte Hagelversicherung“ filialas „VH Lietuva“ iki birželio 1 d. išmokės šalies žemdirbiams. „Mūsų žodžio“ inf.

  • Balsuojant idėjos bus įvilktos į finansinį apdarą
    • Skuodo rajono savivaldybė kasmet skelbia „Gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti“ konkursą, kuriame generuojami, o vėliau – ir įgyvendinami gyventojų pasiūlymai. Kitaip tariant, įsisavinamas „dalyvaujamasis biudžetas“, kurio būsimą rezultatą, kur bus panaudotos Skuodo rajono savivaldybės lėšos, lemia visuomenė. Šiemet tokio mini konkurso biudžetas – 40 tūkst eurų, kurie lygiomis dalimis būsią skirti ir miestui, ir rajonui.
      Apie šiųmečio dalyvaujamojo biudžeto aktualiją „Mūsų žodžio“ skaitytojams sutiko papasakoti Skuodo rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Edita Laivienė, koordinuojanti dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimą, yra sudarytos darbo grupės sekretorė. Laima Sendrauskienė
  • Kad ūkiniai ir naminiai gyvūnai neperkaistų
    • Kai oras įkaista, labai svarbu nuo perkaitimo ar saulės smūgio apsaugoti gyvūnus. Nuo karščio dažniausiai nukenčia šunys, ganyklose – karvės, arkliai, avys, tvartuose – paukščiai bei kiaulės. Ką turėtume žinoti, kad savo augintinius, esant karštam orui, apsaugotume tinkamai? R. R.
  • Teisingumas, likęs už projekto ribų…
    • Skuodo gyventojos Janinos Kniežienės skambutis į „Mūsų žodžio“ redakciją ypatingos naujienos stebintiems šių dienų miestą tarsi ir nepaskelbė: renovuojama maža Sodų gatvelė, į kurią sueina daugybė pėdų Skuodo lopšelio-darželio link. Ta gatvelė seniai laukė didesnio patogumo. Tačiau pažangus pokytis minėtai skuodiškei tapo galvos skausmu: buvęs 2,1 m atstumas nuo jos namo iki gatvės sutrumpėjo perpus. Laima Sendrauskienė
  • Raudonojo Kryžiaus savanoriai apsilankė Skuode
    • Gegužės 12 d. Raudonasis Kryžius surengė žygį per Lietuvą. Jo savanoriai apsilankė ir Skuode. Rūta Ronkauskienė
  • Šventė medicinos darbuotojams ir slaugytojams, buhalteriams bei auditoriams
    • Koncertas, gegužės 12-ąją daugiau kaip pusantros valandos prikaustęs žiūrovų dėmesį Skuodo rajono kultūros centre, buvo skirtas dviem tikslinėms žiūrovų grupėms. Nors ne toks, į kurį būtų atvykę žinomi ir brangiai kainuojantys estrados grandai, bet jį mačiusiems liko žinia, kad šalia gyvena, kuria taip pat nepaprastai gabūs bei talentingi. Taigi ir tolimame Skuode galima išvysti nė kiek ne menkesnę scenos šilumą bei šviesą. Laima Sendrauskienė
  • Šeimas pakvietė į šventę
    • Gegužės 14-ąją Skuodo veiklių mamų klubas skuodiškius pakvietė į „Šeimadienį“. Ši šventė organizuojama jau trečią sykį. Veiklių mamų klubas įgyvendina projektą „Skuodas šeimoms-2“. Jo dėka Skuodo parke suorganizuota puiki „Šeimadienio“ šventė, o vasarą įvairiose miesto vietose bus įrengtos sūpynės. Rūta Ronkauskienė
  • Deivė Milda viešėjo Rukuose
    • Senieji mūsų protėviai žinojo ir garbino gražią baltų meilės ir piršlybų deivę Mildą. Galvojo, svarstė istorikai dėl autentikos, bet liko taip, kaip yra dabar. O juk sakoma, kad Mildai buvusios pastatytos šventyklos, rastos senos statulėlės, vaizduojančios moterį su gėlėmis. Kuo daugiau pasakojimų ir legendų apipina dievybę, tuo patrauklesnė ir įdomesnė ji yra. Savo meilės deives turi graikai bei romėnai, tad gražu, kad jų būrelį papildo ir mūsiškė Milda – lyg atsvara invazinei Valentino dienai, kuri vis dažniau ir pas mus sulaukia dėmesio. Danutė Lekniuvienė, Rukų seniūnaitijos seniūnaitė
  • Iš pirmenybių – su apdovanojimais
    • Gegužės 13 d. Jurbarke įvyko atviros dziudo vaikų, jaunučių ir jaunių pirmenybės. Dalyvavo apie 150 sportininkų iš Kauno, Šilutės, Mažeikių, Kretingos, Palangos, Skuodo, Mažeikių, Jurbarko, Kazlų Rūdos, Telšių. R. R.
  • GATVĖS MUZIKOS DIENA. Šį šeštadienį Lietuvos miestų ir miestelių gatvėse jau 17-tą kartą skambės muzika. Tradicija tapusi gyvo garso šventė šalyje kasmet vyksta trečiąjį gegužės šeštadienį. Reikia manyti, kad ir mūsų miesto gatvėse pasirodys muzikuojantys atlikėjai, o jų pasiklausyti ateis miestiečiai.
  • KVIEČIA Į PARODĄ. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos parodų salėje eksponuojama Algio Kriščiūno paveikslų paroda „Sapnuojant Gyvenimą“ veiks iki birželio 10 d.
  • BUS RIBOJAMAS EISMAS. Šį penktadienį ir šeštadienį (gegužės 19–20 d.) Mosėdyje bei Skuode vyks dviratininkės Svetlanos Pauliukaitės taurės dviračių sporto varžybos, skirtos šio sporto treneriui Alfonsui Lenkiui atminti. Varžybų dienomis bus ribojamas eismas: penktadienį nuo 17 iki 19 val. – Mosėdžio miestelyje Krakių link; šeštadienį nuo 11 iki 15 val. – Krantinės ir Laisvės g., Skuode. Startas ir finišas – prie irklavimo bazės mieste.
  • DALYVAVO SEMINARE. Gegužės 13 d. Skuodo Švč. Trejybės brolijos pranciškonai pasauliečiai dalyvavo Kaune įvykusiame XI nacionaliniame ugdymo seminare. Jame aptarta pranciškoniškojo jaunimo (Jaupra) tapatybė ir vieta pranciškoniškoje šeimoje, pateikta praktinių patarimų apie brolišką vadovavimą, pristatytos pranciškoniško šimtmečio (1223–2023) minėjimo pasiūlymai. Šv. Mišias aukojo nacionalinis dvasinis asistentas brolis, kunigas Piotr Strocen OFM Conv. Gegužės 5 d. Skuodo Švč. Trejybės brolijoje įvyko rinkimų kapitula. Brolijos ministre išrinkta Joana Petrauskienė.
  • JAUNIESIEMS KATALIKAMS. Gegužės pradžioje Skuodo, Ylakių ir Aleksandrijos parapijų jaunimas, besiruošiantis Sutvirtinimo sakramentui, dalyvavo Telšiuose įvykusioje šventėje „Užtvirtink“. Į kelionę juos palydėjo Skuodo dekanato dekanas, kunigas Saulius Damašius. Telšiuose klausytasi kunigo Egidijaus Kumžos katechezės, dalyvauta „Protmūšyje“, Telšių katedroje giedota gegužinėse pamaldose… Mažojoje Telšių bažnyčioje išklausytos šv. Mišios.
  • VAISTINĖLĖ. Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad iki šių metų liepos 1 d. vairuotojai savo automobiliuose turi atnaujinti vaistinėles. Jose yra daugiau priemonių, visiems eismo dalyviams užtikrinančių didesnes pagalbos galimybes. Atkreipiamas dėmesys, kad turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019 m. sausio 1 d., juos privalo pasipildyti tik dviem turniketais. Jei vaistinėlės rinkinys pirktas anksčiau šios datos, vairuotojas privalo įsigyti naują.
  • PATARIMAS. Nesunaudotas salotas bei fasuotas prieskonines žoleles norint išlaikyti ilgiau, reikia jas sudėti į sandarų indą, išklotą drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Tada ant pastarojo išdėlioti žalumynus ir užkloti antru popierinio rankšluosčio sluoksniu. Drėgmė bei tinkama temperatūra padės išlaikyti žolelių šviežumą net iki kelių savaičių. Nesuvartotas prieskonines žoleles ar svogūnų laiškus taip pat galima susmulkinti, sudėti į indelį ar maišelį ir užšaldyti.
  • SKENDO. Gegužės 13 d. Bendruoju pagalbos telefonu pranešta, kad Skuode, Krantinės g., tvenkinyje skęsta žmogus. Atvykus ugniagesiams gelbėtojams, vyras iš vandens jau buvo ištrauktas policijos pareigūnų. Sušalusį nukentėjusįjį ugniagesiai gelbėtojai nunešė į GMP automobilį, ir medikai išvežė į ligoninę.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.