2023 m. birželio 13 d. skaitykite

  • „Kāp nuors gīvensem so tou garbė“
    • Taip birželio 7-ąją po iškilmingo Skuodo rajono garbės piliečio vardo suteikimo, pažymėjimo, medalio ir premijos įteikimo ceremonijos puse lūpų tarstelėjęs iškalbos bei šviesaus humoro nestokojantis mūsų krašto kūrėjas, Skuodo meno mokyklos dailės mokytojas, profesionalus skulptorius Rimantas Eidėjus privertė plačiai nusišypsoti susirinkusiuosius Skuodo kultūros centro fojė, kur tądien atidaryta ir visą birželį bus eksponuojama jo kūrybos darbų – fotografijų, gipso liejinių, monetų – paroda. Laima Sendrauskienė
  • Lauko dienoje – apie šiuolaikines technologijas
    • Birželio 7 d. Puodkalių kaimo ūkininko Vytauto Ruikio ūkyje įvyko lauko diena. Į ją susirinko ne tik mūsų rajono ūkininkai, bet atvyko ir iš Mažeikių, Akmenės bei kitur. Lauko dienoje daug kalbėta apie javų, rapsų ir kmynų auginimo technologijas, naudojant azoto bei fosforo trąšas. Rūta Ronkauskienė
  • Kur aiškiau, ten paprasčiau
    • Birželio 8-osios vakarą nuo eismo nurimusioje Mosėdžio centrinėje sankryžoje daktaro Vaclovo Into dukros Danutės pastangomis buvo užsakyta, pagaminta ir, kaimynams padedant, tvirtinama informacinė nuoroda į jos tėvelio karališkąjį sodą. „Mūsų žodžio“ inf.

  • Archeologiniai tyrimai Skuodo evangelikų liuteronų bažnyčios aplinkoje
    • 2022 m. Skuodo rajono savivaldybei rengiant Skuodo evangelikų liuteronų bažnyčios kapitalinio remonto ir kitos paskirties inžinerinių tinklų statinių statybos sklype Vytauto g. 1, Skuode, projektą, 2022-ųjų pabaigoje ir šių metų pradžioje šiuo adresu saugomoje evangelikų liuteronų bažnyčios teritorijoje atlikti žvalgomieji archeologiniai tyrimai. Tyrimų vadovas – archeologas Virgilijus Bračiulis. Prie tyrimų prisijungė ir Skuodo muziejaus muziejininkė-archeologė Medeina Gailiūtė-Kluodė. Virgilijus Bračiulis, archeologas, Medeina Gailiūtė-Kluodė, Skuodo muziejaus muziejininkė-archeologė
  • Lenk medį, kol jaunas, arba Vertybės ugdomos nuo mažens
    • O kaip teigia lotyniška sentencija, kalbėti mokomės kalbėdami. Kitaip tariant, įgūdžių įgyjame ir stipresni tampame tik pratybose. Laima Sendrauskienė
  • Ar pagaliau bus atžyma tremties vietoje? Aldevinas Zubė
  • „Karo geriau nepažinti“
    • Taip apibūdina taiką pabėgėlė iš pietų Ukrainos, Kachovos miesto, kuriame birželio 6-ąją įvyko Kachovkos hidroelektrinės sprogimas, ir atsivėrė milžiniška ekologinė katastrofa. Tačiau pokalbis „Mūsų žodžio“ redakcijoje užrašytas kiek anksčiau.
      Olia Rotar į Skuodą su šeima atvyko pernai spalio mėnesį, o ten, tada rusų okupuotame mieste, liko į devintą dešimtį įkopę jos tėvai, vyro Kolios mama. Būseną, kas žmogui svarbiausia, ji nusako irgi paprastai: kai žinai, kad tavo artimieji gyvi, sveiki. Olios tėvams po įvykusio baisaus potvynio Kachovkoje, galima sakyti, pasisekė, nes jie gyvena menkai nukentėjusioje miesto dalyje. Laima Sendrauskienė
  • Istorijos detalės iš Pirmojo pasaulinio karo
    • Kaip matyti iš interneto puslapyje „Lietuva senose fotografijose“ pateikto vaizdo, kokių tik pokyčių nebūna mums įprastose ir suprantamose vietose. Pastarųjų dienų Klaipėdos aktualija – skelbiamas konkursas viešajai erdvei sutvarkyti, nes planuojama perlaidoti vokiečių karių palaikus. Parengė L. S.
  • Švietimo pažangos asamblėjoje – ir Mosėdžio gimnazija!
    • Besibaigiančios gegužės 31-ąją Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje įvyko Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas bei Tarptautinei vaikų dienai skirtas renginys – Švietimo pažangos asamblėja. Čia pagarbiai ištartas ir Skuodo rajono savivaldybės vardas. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Gausi, veržli ir lanksti pamaina Skuodui. Laima Sendrauskienė
  • Šunskuose kasamos silkės?..
    • Gegužės 20–21 d. Skuodo krašto bendruomenės nariai keliavo po Suvalkiją. Pasirodo, Šunskų miestelyje kasamos silkės ir veisiami fazanai. Bulotų namuose galima pajusti tarpukario dvelksmą – į advokato namus arbatėlės rinkdavosi to laiko grietinėlė. O kur dar vaidinimas „Amerika pirtyje“, ar lankymasis pas miško prieglobstyje gyvenančius Aušrą ir Rolandą!.. Rūta Ronkauskienė
  • Kova su vabzdžiais
    • Šiltuoju sezonu atgiję vabzdžiai greitai gali apkartinti viešnagę gamtoje – įgėlimo vietą ima niežėti. „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis pataria ne tik kaip numalšinti niežulį, bet ir kaip suteikti pirmąją pagalbą, kai prasideda alergija. Parengė M. K.
  • Vasara su laikraščiu bus įdomesnė
    • Nors vasaros pulsą pajutome dar gegužę, prasidėjusi kalendorinė užklupo šiluma ir sužydėjusiomis įvairiaspalvėmis gėlėmis. M. K.
  • Draugiškas eko festivalis šeimoms Žemaitijoje
    • Pabodo miesto šurmulys? Norisi dangaus mėlio ir miško žalumos? Kraukis kuprinę ir praleisk nepamirštamą savaitgalį gamtoje!
  • BARDŲ VAKARAS. Birželio 13 d. 19 val. Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešoji biblioteka kviečia į renginių ciklo „Žodžio čiurlenimas“ antrąjį renginį – etnologo, humanitarinių mokslų daktaro, Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekano, Filologijos katedros profesoriaus Rimanto Balsio bei dainų autoriaus ir atlikėjo Rimo Liorančo koncertą, kuris vyks bibliotekos kiemelyje.
  • S/B „STATYBININKAS“ NARIŲ DĖMESIUI! Birželio 15 d. 17.30 val. Rožių g. (prie siurblinės) – visuotinis bendrijos narių susirinkimas. Darbotvarkė: nario mokesčio bei valdybos pirmininkės atlyginimo patvirtinimas, bendrijos adreso keitimas, revizijos komisijos patvirtinimas, naujų narių priėmimas ir kiti einamieji klausimai. Nesusirinkus pusei bendrijos narių, šiame susirinkime sprendimai nebus priimami ir pakartotinis susirinkimas vyks birželio 29 d. 17.30 val. s/b „Statybininkas“, Rožių g. (prie siurblinės). Tel. pasiteirauti 8 673 39 988 (Jurgita).
  • SAUSRA. Žemės ūkio ministerija informuoja, kad Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pranešimu šis stichinis reiškinys nustatytas trijų Lietuvos savivaldybių teritorijose: Klaipėdos r. (Dauparų-Kvietinių / Gargždų, Dovilų, Endriejavo, Gargždų, Judrėnų, Veiviržėnų ir Vėžaičių sen.), Kretingos r. (Darbėnų, Kretingos, Vydmantų, Žalgirio, Palangos m. ir Kartenos sen.) ir Šilutės r. (Gardamo, Juknaičių, Kintų, Rusnės, Šilutės, Žemaičių Naumiesčio sen.). Savivaldybės turi įvertinti situaciją ir priimti sprendimus dėl savivaldybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo bei apie tai informuoti rajono gyventojus, Nacionalinį krizių valdymo centrą, Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentą, Žemės ūkio ministeriją ir kitas įstaigas bei įmones, kurioms tai aktualu.
  • VISŲ LABUI. Daugiau nei pusė Lietuvos gydymo įstaigų pacientus registruoja, naudodamos Išankstinės registracijos informacinę (IPR) sistemą, kuri leidžia efektyviau organizuoti darbą ir valdyti pacientų srautus. Dabar prie šios sistemos yra prisijungusios 471 sveikatos priežiūros įstaigos visoje Lietuvoje, kurios registruoja pacientus pas 1 495 šeimos gydytojus ir 4 661 gydytoją specialistą. Tikimasi, kad ateityje bendra nacionalinė registracijos sistema apjungs visą šalies sveikatos priežiūros įstaigų tinklą. Pacientai IPR informacinėje sistemoje gali užsiregistruoti, interneto naršyklėje surinkę adresą https://ipr.esveikata.lt.
  • REIKALAVIMAI PASPIRTUKŲ VAIRUOTOJAMS. Seimas pritarė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams, kuriais numatomi nauji reikalavimai paspirtukams, tarp kurių galimas draudimas važiuoti šaligatviu. Savivaldybės turės nuspręsti, ar paspirtukais draudžiama važiuoti šaligatviais ir kuriose vietose. Įstatymo pakeitimais numatoma, kad paspirtukais bus draudžiama važiuoti pėsčiųjų takais, važiuojamąja kelio dalimi, automagistralėmis ir greitkeliais. Taip pat nebus leidžiama važiuoti per pėsčiųjų perėjas, vežti keleivius, vilkti kitas transporto priemones bei viršyti numatytą greitį. Numatoma, kad paspirtukais negalės važiuoti didesniu kaip 20 km/h greičiu, o važiuojant pėsčiųjų ir dviračių eismui skirtu taku, kelkraščiu arba šaligatviu pro pat pėsčiąjį – didesniu kaip 7 km/h greičiu. Ši tvarka įsigalios nuo 2024 m. sausio 1 d.
  • MINOS. Birželio 11 d. 13.25 val. Daujotų k. rasti sprogmenys. Atvykę išminuotojai 4-ias prieštankines minas išsivežė į Kairių poligoną ir sunaikino.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.