2023 m. birželio 27 d. skaitykite

  • Barstyčiuose atidarytas globos namų filialas
    • Birželio 22 d. oficialiai atidarytas Ylakių globos namų Barstyčių filialas. Jame jau globojami seneliai. Anksčiau pastate veikė vaikų globos namai. Juos reorganizavus, veikli Ylakių globos namų direktorė Audronė Anužienė, gavusi Savivaldybės pritarimą, ėmėsi kurti globos namų filialą. Patalpos atnaujintos, gauti visi reikiami leidimai, ir įstaiga jau dirba. Rūta Ronkauskienė
  • Miškininkavimo mažoje (iki 3 ha) miško valdoje ypatumai ir galimybės
    • Privačių miškų tvarkymą, šių miškų naudojimą, atkūrimą, apsaugą, taip pat privačių miškų savininkų teises ir pareigas tvarkant, prižiūrint bei naudojant privačius miškus reglamentuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtinti „Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatai“.
      Fiziniai asmenys turi teisę laisvai lankytis privačiuose miškuose, išskyrus specialios paskirties objektų (pvz., pasienio zonos) miškus ir tuos, kuriuose tai riboja kiti įstatymai.
      Parengta pagal Valstybinės miškų tarnybos inf.

  • Ukmergei – 690
    • Liepos 16-ąją LPS „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos romansų ansamblio laukė tolima, varginanti, nevyriausybinės organizacijos kišenei brangi išvyka į Ukmergę. Buvome pakviesti LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“, nes mus sieja šiais metais dešimtmetį minėsianti draugystė. Joana Viščiūnienė, LPS „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos pirmininkė
  • Depresija po gimdymo būna ne tik moterims?
    • Kūdikio gimimas dažniausiai yra siejamas su begaliniu džiaugsmu, nuostabaus gyvenimo etapo pradžia ir nuoširdžiais artimųjų sveikinimais. Tačiau ką daryti, jei mamos ir tėčio naujas šeimos narys visai nedžiugina, kelia negatyvias mintis ir jausmus?
      Psichologė, kognityvinės elgesio terapijos praktikė Viktorija Bartkutė-Vyšniauskienė pirmiausia pataria stebėti save – jei itin stiprios nuotaikų kaitos ir bloga savijauta tęsiasi ilgiau nei 4–6 savaites po gimdymo, tai signalizuoja apie depresiją po gimdymo. Užsak. Nr. 048
  • Meninio ugdymo diena Bartuvos progimnazijoje
    • Besibaigiant mokslo metams, o dar ir tokiems šiltiems orams viliojant, labai sunku mokiniams nustygti klasėse. Tačiau apie visa tai pagalvota iš anksto ir numatyta mokymų plane. Irena Marcinkevičienė
  • Piešinių konkursas
    • Šiemet Pasaulinei civilinės saugos dienai paminėti Skuodo rajono savivaldybės administracija surengė piešinių konkursą „Būkime saugūs“. Dalyvauti konkurse buvo pakviesti visi rajono lopšeliai-darželiai ir mokyklos. Konkurso temos buvo įvairios, jų buvo daug ir visos skatino konkurso dalyvius mąstyti, domėtis, paklausti tėvelių ar mokytojų arba paskaityti. Irena Marcinkevičienė
  • Kultūriniai naktinėjimai miesto parke
    • Saulėtą ir šiltą birželio 23-iosios vakarą skuodiškiai buvo susirinkę į Kultūrinius naktinėjimus – akustinių dainų-bardų vakarą. Elena Katkuvienė
  • Emigracija – pasirinkimas, kupinas iššūkių…
    • Emigracija nėra lengvas pasirinkimas. Tokį apsisprendimą – išvykti iš Lietuvos – lemia įvairios priežastys: mažas darbo užmokestis, bloga ekonominė situacija, didesnės galimybės, geresnio gyvenimo lūkesčiai… Būna visokių emigrantų istorijų – sėkmingų ir nuviliančių. Bet šiandien, kai aplink tiek daug negatyvo, norisi pasidalinti Skuode gimusios ir augusios Vaidos Petrauskienės sėkmės istorija, kuri prieš 13 su puse metų prasidėjo Norvegijoje, Sandnes mieste. Su pašnekove susitikome jos nuomojamose individualios firmos ,,Temafester V/VAIDA“ patalpose, po kurias pirmiausia ir teko pasižvalgyti. Elena Katkuvienė
  • Dar teks palaukti
    • „Mūsų žodžio“ skaitytojas teiravosi, kada bus asfaltuojama Vilniaus gatvė Skuode. Anot jo, ši gatvė – lopas ant lopo, atrodo baisiai, tad kada pagaliau bus pradėtas jos remontas. R. R.
  • Nuorūkos. „M. ž.“ inf.
  • Išlydėta į užtarnautą poilsį
    • Joninių išvakarėse ilgametės Skuodo muziejaus direktorės Aldonos Ozolienės profesinėje veikloje būta reikšmingo pokyčio – išlydėta į užtarnautą poilsį. Parengta pagal Skuodo rajono savivaldybės inf.
  • Trumpas žydėjimas, ilgas gyvenimas
    • Šis pastebėjimas ne vienam pusamžiui bemat suskamba aktorių Kristinos Kazlauskaitės ir Vlado Bagdono atliekama daina „Baltas lino gyvenimas“… Tiesa, šimtmečius be lino savo buities neįsivaizdavę lietuviai, net sovietmečiu gebėję linininkystę išsaugoti prestižine žemės ūkio šaka, įstoję į ES, savo požiūrį keitė. Šiųmetį birželį mėlynuojantys laukai prie kelio Mosėdis–Plungė ne vienam atgimė sentimentais, o už žinios sklaidą per TV3, kad čia auga linai, galime būti dėkingi mūsų kraštą reprezentuojančiai fotografei Augustinai Piečienei. Laima Sendrauskienė
  • KONCERTAS. Liepos 2 d. (sekmadienį) 13 val. Skuodo Martyno Liuterio bažnyčia (Vaižganto g. 39A, Skuodas) kviečia į akordeono muzikos bei giesmių popietę. Iš Latvijos atvyks autorė ir atlikėja Vesma Kore. Nuo dvylikos metų muzikuojanti bei daugybei klausytojų dovanojusi savo muziką ir eiles moteris yra tikinti, tad dažnai muzikuoja bažnyčiose. Šį kartą į susitikimą kviečia skuodiškius. Po koncerto visi bus pakviesti bendrystei prie arbatos.
  • JONINIŲ NAKTĮ. Birželio 24-ąją švenčiamos Joninės, arba Rasos šventė, vienija seniausias, pagoniškas bei krikščioniškas Šv. Jono dienos tradicijas. Žolynų, vainikų pynimo, paparčio žiedo ieškojimo, laužų kūrenimo ir kitų apeigų šventė nebuvo pamiršta ir sovietmečiu. Prieš 20 metų buvo paskelbta akcija „Laisvė Joninėms“, prieš 19 metų Joninės – nedarbo diena. Tačiau mūsų rajone Joninės gal tik vienintelė valstybinė šventė, kuri nebešvenčiama. O Šv. Jono atlaidai Šatėse vyksta sekmadienį.
  • IŠ ANKSTO. Profilaktinis vaikų ir pilnamečių mokinių sveikatos patikrinimas atliekamas kartą per metus apsilankant pas šeimos ar vaikų ligų gydytoją, taip pat pas odontologą ar burnos higienistą. Po sveikatos patikros kiekvienam vaikui bei pilnamečiam mokiniui gydytojai užpildo Mokinio sveikatos pažymėjimą, kuris būtinas visiems lankantiems darželius ir mokyklas. Tėvams bei moksleiviams siekiant priminti apie galimybę kuo anksčiau patikrinti sveikatą, taip išvengiant nepatogumų, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Šeimos gydytojų asociacija inicijuoja kampaniją „Rami galva prieš atostogas“. Jos laiku gydymo įstaigose ir žiniasklaidos priemonėse bus skleidžiama informacija bei priminimai apie galimybę vaikams pasitikrinti sveikatą anksčiau, nelaukiant mokslų metų pradžios. Tai padės patirti mažiau streso, ramiau planuoti būsimas atostogas ir nestovėti eilėse.
  • KĄ DARYTI, KUR KREIPTIS? Tokius klausimus „Mūsų žodžio“ redakcijai dažnai užduoda rajono laikraščio skaitytojai, tikėdamiesi sulaukti konkretaus atsakymo. Deja, ir mes ne viską žinome ir ne visada galime patarti. Kaip ir pirmadienio rytą, išgirdę skuodiškių susirūpinimą benamėmis katėmis bei jų mažyliais, kurie siaučia ir alkani kniaukia Mosėdžio–Vaižganto gatvių sankryžoje, P. Žadeikio, Vienybės gatvėse. Panašų susirūpinimą dar praėjusią savaitę išsakė gyvenantys Vilniaus, Šatrijos, Sodų gatvėse. Gal kas nors iš atsakingų Savivaldybės darbuotojų skaito „Mūsų žodį“ ir per spaudą konkrečiai atsakys miesto žmonėms.
  • PASKOLOS TIK BRANGS. Europos centrinis bankas jau aštuntą kartą pakėlė pagrindines paskolų palūkanų normas.
  • KLAIDA. Praėjusiame numeryje išspausdinto straipsnio „Pažintinis-literatūrinis žygis Gėsaluose su Selemonu Paltanavičiumi“ autorė – Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Birutė Sruogienė. Už klaidingai nurodytą pavardę „Mūsų žodžio“ redakcija atsiprašo rašinio autorės ir visų skaitytojų.
  • PAPLŪDIMIO TINKLINIS. Birželio 30 d. tinklinio aikštelėje, esančioje Skuodo parke, vyks atviros rajono merginų paplūdimo tinklinio pirmenybės, skirtos Skuodo 770-mečiui bei Tarptautinei olimpinei dienai paminėti. Komandų dalyvių amžius neribotas. Komandoje – 2 žaidėjai. Privaloma išankstinė komandų registracija tel. 8 610 42 784 iki birželio 29 d.
  • NEBLAIVŪS. Birželio 24 d. apie 4.53 val. Skuode, Mažeikių g., automobilio „Lexus RX330“ vairuotojui nustatytas 1,96 promilės neblaivumas. Birželio 24 d. apie 15.25 val. Barstyčiuose automobilio „Jeep Cherokee“ vairuotojui nustatytas 1,93 promilės neblaivumas.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.