2023 m. birželio 30 d. skaitykite

  • „Soēkem, žemaitē, ė didili būri“ – 10
    • Prieš dešimt metų nepaprastos lyderystės ėmėsi visuomeninė vyresniųjų skuodiškių organizacija, tada dar net nepriklausiusi ir LPS „Bočių“ sąjungai, susikviesti bendraminčius, atgręžti žvilgsnius į bendras vertybes, prisiliesti prie istorijos. Netgi įgyvendino 10-ies metų programą, kai kasmet su kolegomis susitikdavę vis kitoje istoriškai ir kultūriškai svarbioje Žemaitijos vietoje. Pokalbio dingstis su LPS „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos pirmininke Joana VIŠČIŪNIENE, kaip ir prieš 10 metų, ta pati – Apuolės vardo rašytiniuose šaltiniuose paminėjimo 1170 sukaktis ir su kokiais organizaciniais rūpesčiais trenka susidurti. Laima Sendrauskienė
  • Kad pastatas Lenkimuose būtų įveiklintas
    • Birželio 26 d. įvyko Skuodo rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų bei Ekonomikos, ūkio ir verslo komitetų posėdžiai. Juose svarstyti artėjančio Tarybos posėdžio klausimai. Rūta Ronkauskienė

  • Ko dar nežinome apie vakcinas?
    • Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepijimą apibūdina kaip saugų ir veiksmingą būdą apsisaugoti nuo pavojingų ligų dar prieš jomis užsikrečiant. Tačiau, nepaisant vakcinų naudos, atliktų mokslinių tyrimų ir milijonų išgelbėtų gyvybių, vis dar atsiranda tų, kurie pakliūva į dezinformacijos pinkles ir neigia vakcinacijos efektyvumą.
      LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovė prof. dr. Auksė Mickienė akcentuoja, kad nepasitikėjimas vakcinomis pastebimas visame pasaulyje, tačiau labiausiai – rytinio bloko šalyse, įskaitant ir Lietuvą. Į klausimus, susijusius su pagrindiniais vakcinacijos mitais, profesorė atsako medicinos mokslu ir atliktais tyrimais grįsta informacija. (Užsak. Nr. 049)
  • Vėl apie kates
    • Kiekvienais metais, atėjus pavasariui iki atšąlant orams, vykdoma beglobių kačių sterilizavimo programa „Pagauk–sterilizuok–paleisk“ (PSP programa). Tai yra humaniškas ir mažiau streso gyvūnui keliantis benamių ar sulaukėjusių kačių populiacijos kontrolės būdas. V. M.
  • Šv. Jono atlaidai ir Vasaros šventė
    • Birželio 25-ąją Šatėse įvyko tituliniai Šv. Jono atlaidai, o kartu – ir Vasaros šventė. Kadangi oras buvo geras, į Šates suvažiavo ne tik čia kadaise gyvenusieji ar jų artimieji, bet ir iš aplinkinių kaimų, Skuodo. Rūta Ronkauskienė
  • Išlaikykime savitumą
    • Po perskaityto straipsnio „Kur dingo Joninės Skuodo mieste?..“, išspausdinto birželio 23 d. „Mūsų žodyje“, norisi išsakyti savo nuomonę. Taip atsitiko, kad Joninių išvakarėse buvau Skuode ir lankiausi šventėje. Noriu padėkoti renginio organizatoriams už gerą šventinę nuotaiką.
      Joninės švenčiamos daugelyje miestelių, bet tai, kad šios šventės išvakarėse būtu dainų-bardų koncertas – retas atvejis. Aš džiaugiausi pamatęs daug jaunimo ir svečių. Mano nuomone, tokie koncertai – šventė ir žiūrovams, ir dalyviams. Vidas Noreika
  • Senelio darbovietėje apsilankė anūkas
    • Rajono laikraščio redakcija – takai ir takeliai, kur kasdien jais praeina daug žmonių, jų likimų, naujienų, žinių ir žinučių. Klaipėdietis Nojus Jonauskas su mama Jovita šiltą birželio 26-ąją užsuko vos kelioms minutėms, tačiau abu jau beišeinantys ties pastebėjimu, kad seno pastato koridoriai tebesaugo beveik keturis dešimtmečius dirbusio jiems artimo žmogaus žingsnius, sukluso. Mielai sutiko ir nusifotografuoti ant suolelio prie „Mūsų žodžio“ redakcijos. Laima Sendrauskienė
  • Kvies pasisakyti apie literatūros pamokas
    • Iki pat spalio 8–12 kl. moksleiviai kviečiami dalyvauti devintą kartą vykstančiame rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės vardo rašinio konkurse – pasidalyti mintimis apie savo svajonių literatūros pamoką ir atsiųsti darbus tema „Literatūros pamoka, apie kurią svajočiau“.
  • Mosėdžiui – 770
    • Toks skaičius, skelbiantis seną Mosėdžio vardo paminėjimą rašytiniuose šaltiniuose net tarp didelių miestų, iki šių dienų neša svarbią žinią, jog gyvename istoriškai brandžiose Žemaitijos vietovėse.
      Didesni tą žinią jau spėjo paskelbti iškalbingiau, galbūt solidžiau ir finansiškai išraiškingiau, bet žinia ta pati, tad ir visiems paminėtiesiems priklauso vienodai. („Mūsų žodžio“ inf.)
  • Mokėti privaloma
    • Į ligonių kasas dažnai kreipiasi gyventojai, sužinoję, kad jiems nutrūko privalomasis sveikatos draudimas. Žmonės klausia, kaip tokiu atveju elgtis. Valstybinės ligonių kasos specialistai primena, kad draudimas gali nutrūkti laiku nesumokėjus privalomojo sveikatos draudimo įmokos arba sumokėjus mažesnę sumą, nei nustatyta. Tokiu atveju įmoką arba trūkstamą įmokos dalį reikia sumokėti nedelsiant. (Parengta pagal VLK inf.)
  • MOSĖDYJE. Birželio 30 d. 20 val. Respublikinio V. Into akmenų muziejaus slėnyje vyks Petrų ir Povilų vardadienio šventė. Joje pasirodys ne tik mūsų rajono dainuojantys bei šokantys kolektyvai, bet ir svečiai iš Sedos, Kretingos, Rietavo, Durbės (Latvija).
  • DAUKŠIUOSE. Liepos 1 d. prie Daukšių bendruomenės namų vyks bendruomeniškumo šventė „Mus vienija bendrystė“. Ji prasidės 18 val. įvairiomis sportinėmis varžybomis ir komandinėmis bei pavienėmis estafetėmis. Vaikų lauks batutas, burbulai ir įvairūs žaidimai. 19.30 val. koncertuos Šauklių kaimo kapela „Kadagys“, Kretingos rajono kultūros centro Kartenos skyriaus postfolkloro grupė „Vo tēp“ bei grupė „Tabasco“. Po to vyks diskoteka.
  • DARBO LAIKAS. Informuojama, kad UAB Skuodo psichikos sveikatos ir psichoterapijos centras nuo liepos 1 d. dirbs pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Registracija tel. 8 607 80 166 darbo laiku nuo 8.00 val. iki 15.00 val. (UAB Skuodo psichikos sveikatos centas)
  • SPORTO ŽAIDYNĖS YLAKIUOSE. Dėmesio Skuodo rajono asmenų su negalia draugijos nariams. Liepos 4 d. 13.30 val. VŠĮ Ylakių globos namuose vyks Neįgaliųjų vasaros sporto žaidynės. Norinčius vykti draugijos narius iki liepos 3 d. prašoma skambinti draugijos pirmininkei Daivai Budrienei mob. tel. 8 600 23 139. Transportu nuvykti į šventę bus pasirūpinta.
  • POKYČIAI KAPINĖSE. Per Jonines LNK televizijos parodytas reportažas iš Skuodo rajono „ Aistros dėl senųjų 230 metų Narvydžių kapinių“ tebesidalijamas socialiniuose tinkluose, gyvai aptarinėjamas visuomenėje, nes palietė senųjų kapinių priežiūros tvarką ir kitąmet pavasarį įsigaliosiančią naująją. Daugelis vietos žmonių, atėjusių prie savo prižiūrimų kapaviečių, rado įspėjančias lenteles esą, jei tos nebūsiančios sutvarkytos, laidojimo teisė atiteksianti kitiems. Kalbėjusi vicemerė I. Jablonskė jautrią situaciją paaiškino, jog tvarka ne vietos valdžios sumanyta, bet „nuleista“ iš aukščiau. Esą ir senieji Narvydžių kapinių kryžiai nebūtų išmesti, tik atsidurtų kuriose nors iš 185 rajone esančių kapinaičių. Skuodo seniūnė I.Gembutienė įspėjimus paaiškino, jog tai daroma dėl antrus metus vykdomos kapų skaitmenizacijos, noro išsiaiškinti palaidotuosius ir kapus prižiūrinčiuosius.
  • IRKLAVIMAS. Birželio 24 d. Plungėje įvyko Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo jaunučių bei vaikų taurės II etapo varžybos. Jose dalyvavo Skuodo baidarininkai (treneris Kazimieras Rimkūnas). Anelė Mitkutė iškovojo bronzos ir du sidabro medalius, Gabrielė Bagajevskytė – sidabro, Kamilė Rimdžiūtė – bronzos.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.