2023 m. liepos 18 d. skaitykite

  • Dešimtasis LPS „Bočiai“ sąskrydis
    • Liepos 14-osios rytą visi keliai vedė ant mūsų rajone esančio Apuolės piliakalnio, kur įvyko LPS „Bočiai“ Žemaitijos bendrijų ir jų bičiulių 10-asis sąskrydis „Soēkem, žemaitē, ė didili būri“. Ši organizacija turi tradiciją kartą per metus susitikti vis kitame Žemaitijos rajone bei smagiai pabendrauti su dainomis, muzika ir šokiais. Elena Katkuvienė
  • Antras pusmetis šalies ekonomikai bus palankesnis
    • Valstybės kontrolė (VK) prognozuoja, jog antra šių metų pusė šalies ekonomikai bus palankesnė ir didesnio jos nuosmukio šiemet bus išvengta. BNS inf.
  • Javapjūtei artėjant
    • Netrukus prasidės javapjūtės darbai. Kadangi oras vis dar karštas ir sausas, Skuodo priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba įspėja, kad griežtai draudžiama deginti ražienas, nenušienautą ir nesurinktą į kompaktiškas krūvas žolę bei nesurinktus šiaudus. Skuodo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija

  • Už atliekų išmetimą į aplinką
    • Seimas nusprendė, kad už neteisėtą atliekų išmetimą į aplinką galės būti taikoma baudžiamoji atsakomybė. Pataisas inicijavo prezidentas Gitanas Nausėda ir Aplinkos ministerija. Parengta pagal BNS inf.
  • Genetiškai modifikuoto maisto žymėjimas
    • Genetiškai modifikuotas maistas rinkoje pasirodė dar 1996 m. ir nuo to laiko ne tik išplito visame pasaulyje, bet ir sukėlė daugybę diskusijų. Ar tokį maistą vartoti saugu, ar gyvus organizmus, pavyzdžiui, vištas, genetiškai modifikuoti etiška? Lietuvoje tokio maisto parduotuvių lentynose taip pat galima rasti, tačiau Europos Sąjunga griežtus reikalavimus taiko ne tik genetiškai modifikuotam maistui platinti, bet ir žymėti, taip siekiant užtikrinti, kad į rinką patekęs yra saugus, o vartotojai – tinkamai informuoti. Apie tai pasakoja advokatų kontoros „TGS Baltic“ patarėja Aleksandra Fedotova.
  • Karšto vandens sveikatos saugos reikalavimai
    • Nuo liepos 1 d. įsigaliojusi Lietuvos higienos norma HN 136:2023 „Karšto vandens visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“ padės užtikrinti, kad vartotojus pasiektų saugus karštas vanduo. Laikytis reikalavimų turi asmenys, projektuojantys, statantys, rekonstruojantys, remontuojantys, įrengiantys ir eksploatuojantys pastatų vidaus vandentiekio sistemas, taip pat karšto vandens tiekėjai, pastatų šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai (eksploatuotojai). Parengta pagal SAM inf.
  • Tu turi būti tas pokytis, kurį nori matyti pasaulyje
    • Šių metų gegužės 29 d. Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos direktoriaus pareigose pradėjo dirbti naujas vadovas – Žydrūnas Ramanavičius. Turbūt visi Skuodo rajono gyventojai žino, kad jis dalyvavo rajono mero rinkimuose, kurie nebuvo sėkmingi, nors Ž. Ramanavičius to nepavadintų nesėkme, nes, kaip pats sako, nesėkmė gali būti ir efektyvi mokytoja, taip pat griežta ir neužjaučianti – jos vertė priklauso nuo to, kaip išmokstame pamokas. Jei nesėkmę suvokiame tik kaip grįžtamąjį ryšį, ją vertinsime kaip galimybę tobulėti.
      Nelaimėjus mero rinkimų, Ž. Ramanavičiui reikėjo nuspręsti, ką daryti toliau – kuo užsiimti ir kur save realizuoti. Kadangi buvo išsilaikęs vadovavimo kompetencijų testą, prieš tai dirbęs anglų kalbos mokytoju Mosėdžio ir Skuodo P. Žadeikio gimnazijose, turėdamas 11-os metų pedagoginio darbo patirtį, draugų ir artimųjų paskatintas, nusprendė dalyvauti konkurse miesto gimnazijos direktoriaus pareigoms užimti. Gavęs labai gerą komisijos įvertinimą ir laimėjęs konkursą, pradėjo vadovauti šiai mokymo įstaigai. Jis yra baigęs pedagogines studijas, švietimo lyderystės magistrantūros studijas ir netgi dabar dar studijuoja kokybės vadybos magistrantūrą, tad švietimo sritis gimnazijos vadovui – labai artima ir prasminga veikla.
      Apie viską iš eilės – pokalbis su Skuodo P. Žadeikio gimnazijos direktoriumi Žydrūnu Ramanavičiumi. Elena Katkuvienė
  • Žemaičių vienybės dieną šventė ne tik žemaičiai
    • Liepos 13-ąją Skuodo žemaičių draugija su partneriu Skuodo rajono kultūros centru pakvietė įstabioje miesto vietoje – saloje – atšvęsti Žemaičių vienybės dieną. Į tradicinį renginį kviesti ne tik žemaičiai, tad būta ir aukštaičių, ir svečių iš kitų šalių. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Abiturientų išleistuvės Skuodo P. Žadeikio gimnazijoje
    • Liepos 13 d. Pranciškaus Žadeikio gimnazijoje vidurinio ugdymo etapo baigimo pažymėjimus atsiėmė 24-os laidos abiturientai. Tą dieną į gyvenimo kelią išlydėti 59 jauni žmonės. Elena Katkuvienė
  • Kalvystės darbų paroda
    • Liepos 7 d. Skuodo liuteronų-evangelikų bažnyčioje atidaryta rajono kalvystės darbų paroda, kuri veiks visą mėnesį. Liepos 13-ąją parodos rengėjas – Skuodo informacijos centras – susitiko su kalviais Rimantu Urniežiumi bei Audriumi Kasparu, o Virginijus Mitkus dėl per didelio užimtumo atvykti negalėjo. Rūta Ronkauskienė
  • Traumų gali išvengti visi – svarbiausia laikytis pagrindinių taisyklių
    • Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia – kritimai yra antra pagrindinė netyčinių sužalojimų ir mirčių priežastis. Remiantis statistika, nuo 15 iki 25 procentų visų pasaulio gyventojų patiriamų traumų sudaro būtent vyresnio amžiaus pacientų sužalojimai. Ortopedas-traumatologas Jaroslav Vyšumirski dėsto pagrindines savisaugos taisykles senjorams ir pasakoja apie įžvelgiamą traumų dėsningumą. Sveikatos stiprinimo fondas; užsak. Nr. 051
  • Nematyta ir labai netikėta
    • Tokia viešnia užpraėjusį pirmadienį lyg iš dangaus nukrito į Daukšiuose ūkininkaujančio Justino Jaso kiemą. Žmonės stebėję pupelės dydžio šoklią varliukę ir negalėję patikėti, kaip tokia mažučiukė gali įveikti didelius šuolius. Marytė Kaniavienė
  • DĖMESIO – SKELBIAMAS AUKCIONAS! Viešame elektroniniame aukcione parduodamas Skuodo rajono savivaldybės turtas – vairavimo mokymo aikštelė (8151,20 kv. m) ir estakada Skuodo rajono Mosėdžio miestelio Liepų g. 13A. Aplink statinius suformuotas valstybinis žemės sklypas išnuomojamas. Norintys dalyvauti aukcione turi užsiregistruoti interneto svetainėje www.evarzytines.lt/evs/. Skelbiamo aukciono Nr. 245161. Detalesnė informacija skelbiama Savivaldybės interneto puslapyje www.skuodas.lt.
  • ORDERIAI. Nuo liepos 1 d. 4-iems Skuodo rajono pavojų keliantiems gyventojams jau įteikti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiai. Skuodo socialinių paslaugų šeimai centras teikia laikino apnakvindinimo paslaugas, taip pat įvairias konsultacijas (priklausomybių, gerovės, psichologo, socialines ir kt.).
  • ALUDARIŲ DIENA. Mintis švęsti Tarptautinę aludarių dieną kilo JAV žurnalistui Jay Brooks, kuris rašė apie alų. Pasigavęs jo idėją žurnalas „Beer & Brewer Magazine“ šia proga pradėjo rinkti geriausią vietos aludarį. Aludarių dienai minėti buvo pasirinkta liepos 18-oji – šv. Arnoldo vardadienis, nes šis šventasis kai kuriuose bažnyčios raštuose minimas kaip aludarių globėjas. Šią dieną, be abejo, geriausia būtų atšvęsti su tikrais aludariais, gaminančiais šviežią gyvą alų.
  • GALIMA IR TELEFONU. Dabar, paskambinus į „Sodros“ informacijos centrą (tel. +370 5 250 0883 arba 1883) ir nurodžius savo KID kodą, galima ne tik gauti asmeninę informaciją bei konsultaciją, bet ir pateikti kai kuriuos prašymus: dėl nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimo būdo ar išmokos iš Garantinio fondo lėšų išmokėjimo. Taip pat galima kreiptis dėl įvairių pažymų išdavimo: apie duomenis asmens mokumui vertinti, apie valstybinio socialinio draudimo pensijų stažą, apie asmens socialinio draudimo laikotarpius ir kt. Teikiant prašymus „Sodrai“ telefonu, būtina turėti Kliento identifikavimo kodą (KID). Tai unikalus kliento numeris iš aštuonių skaičių ir vienos raidės. Jį padiktavus konsultantams, pastarieji telefonu galės suteikti su kliento asmens duomenimis susijusią informaciją. KID kodą galima gauti dviem būdais: prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros arba apsilankius bet kuriame „Sodros“ skyriuje su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu.
  • ŽINOJIMAS – SKAITYMAS. „Mūsų žodžio“ skaitytoja iš Ylakių seniūnijos, Luobos kaimo, teiravosi dėl informacijos stygiaus apie išvežamas stiklo bei plastiko pakuotes. Ir 2022 metų pabaigoje paskutiniame „Mūsų žodžio“ numeryje, ir šių metų Nr. 2 bendrovės „Ekonovus“ atliekų surinkimo grafikai buvo pateikti ir išspausdinti. Pavyzdžiui, plastikas iš Luobos planuojamas išvežti liepos 25, rugpjūčio 22, rugsėjo 19 d. ir t. t. Stiklas iš Luobos būsiąs vežamas spalio 3-iąją. Įdėmūs, akyli ir apdairūs skaitytojai laikraštyje publikuojamus grafikus išsisaugoja. Apie atliekų išvežimą informuojama ir Skuodo rajono savivaldybės interneto puslapyje.
  • ES VALSTYBĖSE – NEPATRAUKLU. Į Akmenės Laisvąją ekonominę zoną (LEZ) žvalgęsi ir galvoję iki 250 mln. eurų investuoti bei iki 200 darbo vietų sukurti airiai „ClonBio Group“ gamyklą statys JAV arba Kanadoje. Gamykla būtų gaminusi mėsos pakaitalus. Jau sausį akcentuota, kad daug kas priklausys nuo šalies pasiūlytų investicinių sąlygų. Teigiama, kad dabar tų investicinių galimybių Europoje jie nemato.
  • PAUKŠČIŲ GRIPAS – KATĖSE. Lenkijoje prieš keletą savaičių pastebėtas kačių gaišimas su neįprastais simptomais: ūminiais kvėpavimo sutrikimais bei epilepsija. Iš viso ištirti 43 kačių mėginiai iš įvairių šalies vietovių, iš kurių 22 mėginiams patvirtintas LPPG H5N1 – paukščių gripas. Dar 2 teigiami mėginiai nustatyti Varšuvoje ir Krokuvoje. Iš viso nustatyti 24 teigiami paukščių gripo viruso mėginiai katėse.
  • NUSKENDO. Liepos 15 d. apie 17.11 val. Skuode, Krantinės g., Skuodo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai iš tvenkinio ištraukė mirusio vaikino (g. 2004 m.) kūną be išorinių smurto žymių. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.