2023 m. rugpjūčio 4 d. skaitykite

  • Aušra Juknevičienė – Skuodo žemės užauginta dukra
    • „Vieną sykį patikėję ir nuo to karto tebetikintys šios įstabios meno rūšies grožiu, paslaptimi ir gelme, linkime kiekvienoje dienoje per mus supančius daiktus ir objektus, per šviesą ir tamsą, per šešėlių žaismą, per materiją, per eterį, per popieriaus skiautę, per atsitiktinai nuo vėjo gūsio pabirusį smėlį, per vandens raibulius pastebėti besiskleidžiančią pasaulio magiją“, – tokiu visaapimančiu sveikinimu Klaipėdos lėlių teatro žmonės ir lėlės kreipiasi į savo gerbėjus, kolegas ir žiūrovus. Tarptautinė lėlininkų diena buvo pavasarį, o pasikalbėti su Klaipėdos lėlių teatro vadove Aušra Juknevičiene momentas pasitaikė tik dabar. Irena Marcinkevičienė
  • Savivaldybė turės perimti iš NŽT valdyti miestų žemę
    • Liepos 28 d. aplinkos ministras Simonas Gentvilas susitiko su Lietuvos savivaldybių merais, administracijos direktoriais, kuriems pristatė esminius žemės valdymo pertvarkos principus, darbus, kuriuos reikės atlikti savivaldybėms, siekiant sklandaus funkcijų miestų žemės valdyme perėmimo. Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos ir Nacionalinė žemės tarnybos atstovai. Parengta pagal Aplinkos ministerijos inf.

  • Žemdirbiai įterpti žaliąjį pūdymą į dirvą ar kitaip jį sutvarkyti galės iki rugsėjo 15
    • Ūkininkai, dalyvaujantys kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ veikloje „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“, kraštovaizdžio elementų (ežių, palaukių; paviršinio vandens telkinių pakrančių, pagriovių; medžių ir krūmų juostų; pavienių medžių ar krūmų; medžių ir krūmų grupių, miškelių, apleistų sodybviečių ir ūkinių pastatų; vandens telkinių pakrančių), priežiūros (šienavimo) darbus galės atlikti ne iki rugpjūčio 1 d., bet iki rugsėjo 1 d. ŽŪM inf.
  • Ilgalaikės priežiūros paslaugos padės gyventojams ilgiau išlikti savarankiškiems
    • Visuomenė senėja, ligos užklumpa vis jaunesnius žmones ir tampa sunkesnės – šios ir kitos priežastys lemia, kad vis daugiau žmonių susiduria su sunkumais užtikrinant savo kasdienius poreikius bei dalyvaujant visuomeniniame gyvenime. Ilgiau išlikti savarankiškiems ir aktyviems padės ilgalaikės priežiūros paslaugos, kurios sujungs socialines ir sveikatos priežiūros paslaugas. Jų teikimo tvarką ir sąlygas įtvirtinantį įsakymą pasirašė sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai. SAM inf.
  • Tapkite gidu
    • Skuodo rajone daug unikalių, įdomių lankytinų objektų, deja, trūksta žmonių, kurie šį mūsų nuostabų kampelį pristatytų atvykusiems svečiams. Parengta pagal Skuodo rajono savivaldybės inf.
  • Naujos finansavimo sąlygos
    • Naujos finansavimo sąlygos gyventojams įsidiegiant šilumos siurblius ir efektyvius biokuro katilus! Parengta pagal Skuodo rajono savivaldybės inf.
  • Ką svarbu žinoti moksleivių tėvams apie odontologines paslaugas vaikams?
    • Vasara – geras laikas ir pailsėti, ir pasirūpinti vaikų sveikata, kad prasidėjusių mokslų netrikdytų negalavimai, tarp kurių neretas – dantų problemos. Ligonių kasos paaiškina, kokios profilaktinės, dantų gydymo ir protezavimo paslaugos bei ortodontiniai aparatai vaikams apmokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, kur ir kaip dėl jų kreiptis. Parengta pagal VLK inf.
  • Išėjęs kaimas gyvas jį atmenančiais
    • Šniukščiai – kaimas Skuodo rajono savivaldybėje, 5 km nuo Mosėdžio. Iš 1892 metų gegorafinio šaltinio ataidi lenkiškas pavadinimas Szniukszty. Yra kaimas ir rusiškame kontekste – 1903 metų carinės Rusijos Kauno gubernijos gyventojų syrašymo šaltinyje. Nuo 1902 metų, kai Šniukščiuose gyveno 118 gyventojų, iki 2011 metų, kol statistiškai neliko nė vieno, istorija nutyli apie čia savo pėdą palikusius… Valerijos ir Bronės Jomantų šeima gimtojo kaimo gyvastį saugojo dar 16 metų po to, kai kaimo nebebūta. Lsima Sendrauskienė
  • Vilija Blinkevičiūtė: „Mažiau turtingi Žaliuoju kursu nekeliaus?”
    • Įsibėgėjusi vasara užbaigė aktyvųjį politinį sezoną Europos Parlamente. Europos Parlamento narė, socialdemokratė Vilija BLINKEVIČIŪTĖ nė kiek nenustemba išgirdusi siūlomą pokalbio temą.
      „Apie energijos taupymą, švarią aplinką, apie aplinkosaugą? Netikėta, bet, oj, mielai. Retai apie tai kalbu, bet dažnai galvoju. Juolab kad Europos Parlamentas šį sezoną priėmė sprendimų, kurie ateityje, po truputį, keis mūsų gyvenimus, mūsų elgesį. O ir kada, jei ne vasarą, kalbėti apie gamtą?” – šypsosi V. Blinkevičiūtė. Rimantas Kazlauskas (Užsak. Nr. 054)
  • Vasara – kelionių metas
    • Kada, jei ne vasarą, laikas pakeliauti, pasidžiaugti savo ir kaimynine šalimi. UAB „Kuršastos“ veteranų klubo pirmininkas Pranas Šopaga šią vasara suorganizavo jau tris ekskursijas: pakeliauta Kretingos, Akmenės rajonuose, o šeštadienį liepos 29 nuvykta į Ventspilį – miestą, kurį siekia pamatyti kiekvienas atvykęs į Latviją. Kaip ir dera rimtai ekskursijai, buvo užsakytas gidas. Dionyzas Norkus
  • Padėkime sergančiajam demencija išlaikyti savarankiškumą
    • Demencija yra viena dažniausių vyresnių žmonių negalios priežasčių. Tai lėtinis pažinimo funkcijų sutrikimas, kuris paveikia kasdienę žmogaus veiklą, buitinį, profesinį ir socialinį gyvenimą. Liga dažniausiai pastebima atsiradus kognityvinių funkcijų – atminties, kalbos, dėmesio, planavimo, sprendimų priėmimo ir kt., sutrikimams.
      Centro poliklinikos gydytojos Eglės Ignatavičienės teigimu, demencijos priežastys nėra iki galo aiškios, tačiau yra keletas rizikos veiksnių, kuriuos eliminuojant galima sumažinti susirgimo riziką. (Užsak. Nr. 055)
  • Pavyzdinėje Paulauskų sodyboje
    • Į sodybą Mosėdžio Šačių gatvėje šiandien nebesuka turistų iš užsienio šalių autobusai, kaip nebeatvyksta ir gražių sodybų vertintojas Tvarkdaraitis, o ir pati sodybos šeimininkė Stasė Paulauskienė seniai nebėra vietos moterų organizacijos vadovė. Tačiau kaip žmogus, kartą įsitraukęs į gražių sodybų puoselėtojų kompaniją, ir toliau gyvena grožio paieškose, nes kitaip gyventi nemoka. Tokių aistringo pomėgio – puoselėti sodybą – entuziastų galvoje nuolat knibžda neįtikėčiausios idėjos. Laima Sendrauskienė
  • Kai socialiniai tinklai žiniasklaidos nepakeičia
    • Žinios skelbimas socialiniuose tinkluose – operatyvesnis, tačiau spaudos laisvė nėra neribota, joje laikomasi nustatytų taisyklių ir pagarbaus bendravimo normų, nes kiekvienas neapgalvotas žodis sukelia pasekmes. Vienas ką tik įvykusių pavyzdžių – liepos paskutiniąją savaitę, kai visos Skuodo socialinių tinklų grupės kaito emocingais komentarais dėl vieno, peržengusio ribas. „Mūsų žodžio“ inf.
  • PARODA. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje veikia Skuodo socialinių paslaugų šeimai centro paroda ,,Sėkmingos globos link“. Parodos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų globą ir kviesti asmenis tapti globėjais, įtėviais, šeimynos steigėjais, keisti neigiamas visuomenės nuostatas apie globą, globėjus ir globojamus vaikus. Paroda veiks iki rugsėjo 5 d.
  • VAGYSTĖ. Kaip pranešė Klaipėdos apskrities policija, pirmadienį 20 val. Skuodo rajono Mosėdžio miestelyje išdaužus durų stiklą iš rūsio pavogta krūmapjovė „Sthil“, plovimo aparatas „Karcher K5.200“, benzininis pjūklas „Stihl 025“, smūginis gręžtuvas „Bosh“, taip pat du dviračiai „Bulls“ ir kiti daiktai. Žala – 1850 eurų. Dėl vagystės pradėtas tyrimas.
  • KVIEČIA Į SPEKTAKLĮ. Rugpjūčio 8 d. 19.30 val. teatro grupė „Meno alchemija“ Lenkimuose suvaidins spektaklį „Stepai, gazo!“. Spektaklis vyks Lenkimų miestelio seniūnijos aikštėje.
  • RENGINYS. Rugpjūčio 14 d, 19 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos kiemelyje kviečiama į renginių ciklo „Žodžio čiurlenimas“ šeštąjį renginį – Roko Kašėtos koncertą.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.