2023 m. rugsėjo 26 d. skaitykite

  • Talentingųjų iš Žemaitijos darbai – Seime
    • Rugsėjo 8–19 dienomis Seimo III rūmų parodų galerijoje Seimo kultūros komiteto pirmininko prof. Vytauto Juozapaičio iniciatyva buvo eksponuojamos Mažeikių rajono Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos mokinių kūrybos darbų „Gimtinės spalvos“ ir mūsų rajono Ylakių gimnazijos mokinių dailės darbų „Tėvynės grožis mūsų širdyse“ parodos. Kiekviena mokykla delegavo po 20 mokinių sukurtų darbų. Jų pristatymas įvyko rugsėjo 19-ąją. Laima Sendrauskienė
  • Startuoja aplinkosaugos projektas „Mes rūšiuojam“
    • Nacionalinis aplinkosaugos projektas „Mes rūšiuojam“ jau dvyliktus metus kviečia visus Lietuvos gyventojus prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo. Gaminių atliekas rūšiuoti, rinkti atskirai bei perduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams kviečia Gamintojų ir importuotojų asociacija, Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacija kartu su savivaldybėmis, regioniniais atliekų tvarkymo centrais bei kitais partneriais.
  • Eismo įvykiuose nukentėję vaikai
    • Prasidėjus naujiems mokslo metams, gyventojai raginami neprarasti budrumo gatvėse ir keliuose. Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, praėjusiais metais vien Klaipėdos apskrityje eismo įvykiuose nukentėjo 190 vaikų. „Lietuvos draudimas“ taip pat primena, kad visi šalies moksleiviai visą rugsėjo mėnesį yra apdrausti nemokamu draudimu nuo nelaimingų įvykių keliuose. Skuodo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus inf.

  • Skuodo vardas ir Apuolės atodangos
    • Rugsėjo 21 d. Skuodo muziejuje įvyko mokslinė konferencija „Skuodo vardas ir Apuolės atodangos istorijos puslapiuose“, skirta mūsų miesto 770-ies ir Apuolės vardo 1170-ies metų rašytiniuose šaltiniuose paminėti. Renginyje tris pranešimus skaitė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto bei Lietuvos istorijos instituto mokslininkai. Konferencijos turinį papildė muziejuje veikianti paroda „Atodangos. Apuolei 1170“, kuri parengta, padedant partneriams iš Lietuvos nacionalinio ir Vytauto Didžiojo karo muziejų. Skaitytojams pateikiame doc. dr. Audronės Bliujienės mokslines įžvalgas apie kuršius, kuriuos ji pristatė Rimberto kronikos kontekste. Laima Sendrauskienė
  • Saugant vietinę populiaciją
    • Aplinkos ministras patvirtino naujai išdėstytą Laukinių augalų ir grybų naudojimo tvarkos aprašą. Daugiau nesaugomų dekoratyvių laukinių augalų rūšių bus draudžiama skinti, rauti ar išsikasti, siekiant sumažinti galimą žalą jų vietinėms populiacijoms. Taip pat reglamentuotas kiminų ir nendrių paėmimas, ganymas miške, patikslinta, kada galima imti miško paklotę. Parengta pagal Aplinkos apsaugos departamento inf.
  • Dabartyje pro istorijos šydą
    • Rudens lygiadienio, rugsėjo 22-osios, vakarą lenkimiškiai rinkosi ant Kalvių piliakalnio, kur paminėta Baltų vienybės diena. Renginyje „Mes – žemaitē“ kraštotyrininkė, buvusi ilgametė Skuodo rajono kultūros centro Ylakių skyriaus renginių organizatorė Virginija Žitkuvienė kalbėjo apie baltų genčių kultūrą. Šventę atliekamomis dainomis bei muzika paįvairino Kretingos rajono kultūros centro Senosios Įpilties skyriaus folkloro ansamblis „Graistupis“ (vadovas Laurynas Surblys). Rūta Ronkauskienė
  • Integruota lietuvių kalbos ir istorijos pamoka
    • Holokausto metais Lietuva neteko didelės ir svarbios savo istorijos dalies, kurią kūrė kartu su žydų tauta. Neapykantos, netolerancijos jėgos atėmė tūkstančius nekaltų gyvybių, sunaikino gyvybingas bendruomenes. Siekiant prisiminti ir pagerbti Lietuvos žydus, žuvusius Holokausto metais, Skuodo P. Žadeikio gimnazijos I klasių mokiniai dalyvavo integruotoje lietuvių kalbosir istorijos pamokoje, kuri įvyko žydų palaikų perlaidojimo vietoje, šalia šaulių salės. Irena Marcinkevičienė
  • Pagreitinamas būtinųjų miško sanitarinės apsaugos priemonių taikymas
    • Aplinkos ministras patvirtino Leidimų kirsti mišką išdavimo tvarkos aprašo pakeitimus, kurie leis operatyviau ir paprasčiau tvarkyti miškus, pagreitins būtinųjų miško sanitarinės apsaugos priemonių taikymą, nemažinant biologinės įvairovės. Parengta pagal Aplinkos ministerijos inf.
  • Kvietimas pasižvalgyti Skuodo atvirame jaunimo centre
    • Visoje Lietuvoje yra atsiradęs poreikis sudaryti jauno žmogaus saugaus laisvalaikio praleidimo galimybes kaip užimtumo formą, neapribojant jo tam tikromis taisyklėmis, reikalavimais, lankomumu ar veikla. Taigi verta iš arčiau susipažinti, koks dabar atrodo Skuodo atviro jaunimo centras (SAJC), ką jame veikia darbuotojai, kuo užsiima čia besilankantys jaunuoliai. Vaiva Šorė
  • Ukrainiečių pažintis su Telšiais
    • Tęsiant projektą „Pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas ir ankstyva integracija“ Nr. HOME/2022/AMIF/AG/EMAS/TF1/LT/0013, finansuojamo iš Prieglobščio, migracijos ir integracijos fondo priemonės „Pagalba ekstremaliosios situacijos atveju“ lėšų, Skuode gyvenančios ukrainiečių šeimos bei vietos bendruomenės nariai kartu važiavo susipažinti su Telšiais ir paragauti žemaitiškų valgių. Irena Marcinkevičienė
  • Ašarų unikalumas. Parengė M. K.
  • Pažintis su motobolu
    • Skuodo vaikų lopšelyje-darželyje jau antrus metus vykdomas projektas „Sporto šakų mėnuo“. Jo vadovė – judesio korekcijos specialistė Živilė Jazbutienė. Ji kartu su socialiniu partneriu – Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros sporto centru – organizuoja vaikams susipažinimą su Skuode esančiomis sporto šakomis. Irena Marcinkevičienė
  • Kviečia pasisakyti apie literatūros pamokas
    • Iki pat spalio 8–12 kl. moksleiviai kviečiami dalyvauti devintą kartą vykstančiame rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės vardo rašinio konkurse – pasidalyti mintimis apie savo svajonių literatūros pamoką ir atsiųsti darbus tema „Literatūros pamoka, apie kurią svajočiau“.
  • PRANEŠAME, kad Skuodo higienos ir sveikatingumo centras nuo š. m. rugsėjo 29 d. atsidaro naujam sezonui. Kviečiame apsilankyti! (UAB „Skuodo vandenys“administracija)
  • SENJORŲ ŠVENTĖ. Visi Šačių seniūnijos esami ir būsimi senjorai rugsėjo 30 d. 14 val. kviečiami į seniūnijos salę, kur prie arbatos puodelio bus paminėta Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Koncertuos LPS „Bočiai“ Skuodo bendrijos mišrus romansų ansamblis „Prisiminimų rožė“, savo kūrybos eiles skaitys Danutė Lekniuvienė, lauks kitos staigmenos.
  • ATLAIDAI. Spalio 1 d. Šatėse vyks Šv. Pranciškaus atlaidų šventė. 12 val. – šv. Mišios Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, 13 val. – sakralinės muzikos koncertas, atlikėjas Juozas Daukšas.
  • KŪRYBINĖ BIČIULYSTĖ. Praėjusį šeštadienį šalyje populiarios kapelos „Bijotaičiai“(vad. V. Trimirkienė) 15-ojo gimtadienio šventėje būta ir dovanos nuo Skuodo – ten Skuodo rajono kultūros centro Žemaičių teatras (vad. E. Untulis) nuvežė vaidinimą „Paveiziek i veidruodi“, o artimesnė meno kolektyvų bičiulystė paklojo pagrindus, kad kūrėjų iš Šilalės rajono analogiškų švenčių proga sulauksime ir Skuode.
  • ŠEIMOS MUZIKAVIMAS. Naujame TV3 televizijos konkurso „Lietuvos talentai“ sezone sekmadienį pasirodžiusi kraštietės kanklininkės Aistės Bružaitės šeima – jos vyras Egidijus Ališauskas bei vaikučiai Lukas ir Akvilė – parodė savo talentą – muzikavimą. Nuoširdus pasirodymas nepaliko abejingų. Teisėjai pasakė tris tvirtus „taip“, o dalyvių atlikta daina „O žvaigždė puodynėj“, anot teisėjos I. Jankauskaitės „buvo labai organiška, gyva, muzikali ir tikrai talentinga“.
  • PADĖKA. ,,Mūsų žodžio“ skaitytojas Jurgis Valčiukas, gyvenantis Šatėse, dėkoja jį miške greitai suradusiems ir namo palydėjusiems pareigūnams. Rugsėjo 22-osios rytą išsiruošęs grybauti miške tarp Šliktinės ir Barstyčių nebesusigaudė, į kurią pusę eiti, tad pasimetė ir suprato, kad pasiklydo. Paskambinęs bendruoju pagalbos telefono numeriu 112, beveik už pusvalandžio atvykusių pareigūnų buvo surastas ir su visu grybų krepšiu palydėtas namo. „Man 75 metai, labai mėgstu grybauti. Nusprendžiau kitoje vietoj paieškoti grybų ir paklydau. Aš iš to susijaudinimo net pareigūnų pavardžių nepaklausiau…“
  • LIETUVOS MIESTO PRIPAŽINIMAS. Rugsėjo 18-ąją Saudo Arabijoje, Rijade, UNESCO Pasaulio paveldo sesijoje Kauno modernizmo architektūra įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą, kur Lietuvos paraiška „Modernusis Kaunas. Optimizmo architektūra, 1919–1939“ įvertinta teigiamai. Vienintelis Europos miestas, reprezentuojantis didelio masto urbanizaciją tarpukariu bei įvairiapusę modernistinę architektūrą, dabartiniais laikais per pusantrų metų dar turės įgyvendinti ekspertų rekomendacijas: parengti Kauno Naujamiesčio planą.
  • NAUJA TVARKA. Prasidėjus naujiems mokslo metams, gydymo įstaigos pastebi, kad mokinių tėvai vėl kreipiasi į gydytojus dėl pažymų praleistoms pamokoms pateisinti. Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad tokios pažymos nebeišduodamos nuo 2019 m., o patvirtinimą, kad lankėsi pas gydytoją, pacientai gali rasti savo E. sveikatos paskyroje. Nuo šių metų rugsėjo 1 d. įsigaliojo nauja bendrojo lavinimo mokyklų lankomumo užtikrinimo tvarka, patvirtinta Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu. Ji numato, kad tėvai gali pateisinti penkias mokymosi dienas per mėnesį, praleistas dėl ligos, o praleidus daugiau, reikia pateikti patvirtinimą, kad buvo kreiptasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.