2023 m. spalio 20 d. skaitykite

  • Tarp apdovanotųjų – ir mūsų rajono ūkininkai
    • Pažangiausiems pieno ūkių atstovams jau dešimtą kartą įteikiami apdovanojimai „Pienės 2023“. R. R.
  • Informatyvi viešnagė Kroatijoje
    • VšĮ Skuodo informacijos centras įgyvendina tarptautinį projektą „Patirtis padeda augti“, kurio tikslas – stiprinti suaugusiųjų švietimo teikėjų informacinių kompiuterinių technologijų ir bendrąsias kompetencijas, dirbant su imigrantais ukrainiečiais, turinčiais mažiau galimybių įsitvirtinti darbo rinkoje bei patiriančiais socialinę atskirtį naujoje gyvenimo aplinkoje. Tarptautinė mobilumo programa buvo vykdoma spalio 1–7 dienomis asociacijoje „Borders: none“ Kroatijos sostinėje Zagrebe. Elena Katkuvienė
  • Šauklių kadagyne pajudėta tako atnaujinimo linkme
    • Spalio 13-ąją Šauklių kaimo bendruomenės namuose pristatytas Salantų regioninio parko Šauklių riedulyno-kadagyno pažintinio gamtos tako įrengimo (pritaikant ir neįgaliesiems) projekto sprendinių pristatymas. Drauge su vietos gyventojais aptarti pažintinio gamtos tako vizijos atvyko LR Seimo narys Antanas Vinkus, kurio dėka Skuodo rajono unikalios vietos ir turistų lankomo objekto, pageidaujant vietos bendruomenei, atnaujinimas įgavo platesnį atgarsį bei didesnį pagreitį.
      Laima Sendrauskienė

  • Auginti verslą padeda ir žemaitiška kilmė
    • Iš Skuodo kilę verslininkai Jurga ir Emilijus Atminai prieš maždaug ketverius metus Klaipėdoje įkūrė siūlais prekiaujančią parduotuvę „Siūlų mazgas“. „Kai prekes pradėjau viešai pristatyti žemaičių kalba, tikrai nesitikėjau, kad bus toks stiprus efektas ir mano vaizdo įrašai interneto erdvėje pasklis taip plačiai, kad net bus sunku sužiūrėti, kur jie nukeliauja. Dabar drąsiai jau galiu teigti, kad žemaičių kalba mūsų verslui davė stiprų postūmį pirmyn“, – verslo sėkme džiaugiasi Jurga. Verslininkė kartu su vyru, dukryte Ema, sūnumis Justu bei Tomu dažnai atvyksta į Skuodą aplankyti artimųjų ir mielai prisijungia prie mūsų krašto bendruomenių organizuojamų veiklų. Mindaugas Laukys
  • Narkotikai: greitai įtraukia – sunkiai paleidžia
    • Remiantis 2020 metų duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) bent kartą neteisėtų psichotropinių medžiagų yra vartoję maždaug 29 procentai suaugusiųjų – 83,4 mln. 15–64 m. amžiaus asmenų. Nepaisant to, jog viešojoje erdvėje nuolat kalbama apie narkotikų vartojimo padarinius, dalis žmonių negeba įvertinti kylančios rizikos sveikatai.
      Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Klaipėdos filialo Ambulatorinio skyriaus gydytoja psichiatrė dr. Aistė Leleikienė pasakoja apie narkotikų vartojimo žalą ir pabrėžia, kad šių medžiagų vartojimas kenkia visai gyvenimo kokybei – tiek žmogaus fizinei ir emocinei sveikatai, tiek darbinei veiklai ir socialiniam funkcionavimui. Sveikatos stiprinimo fondas; užsak. Nr. 065
  • Džiaugsmas pro begalinį skausmą…
    • „Noriu padėkoti ne tik mūsų bėdos bendražygiams – draugams, giminaičiams pažįstamiems, iš kurių gavome paramą, sulaukėme pagalbos, atjautos, bet ir visiems, kurie buvo šalia mintimi, malda, geru žodžiu. 58-ios paros fizinio ir emocinio sunkumo, patirto mūsų šeimoje, dovanojo ir didelę viltį, supratimą, kad neliekame vieni. Du gyvenimai – po gimdymo į komą panirusios dukrelės Aronos ir pasaulį išvydusio jos sūnelio, mūsų anūkėlio Ąžuoliuko – sprendimų prašėsi tuo pačiu laiku. Kur beėjome Skuode, į ką ir kokią instanciją besikreipėme, suradome jautrumą ir nuoširdumą“ – „Mūsų žodžio“ redakcijai dėstė skuodiškė L. R. Laima Sendrauskienė
  • Poezija nebijo lietaus
    • Lyja iš pat ryto. Ir lis visą dieną. Ne visiems toks oras patinka. Juk geriau sėdėti kur prie židinio ir užsiimti įprasta veikla. O jei visi taip galvos, ar bus šiandienos susitikimas su skaitytojais? O jei niekas neateis?.. Organizatoriai jaudinosi. Nerimavo be reikalo. Atėjo ir atvažiavo, kad iš arti susipažintų su įdomiu žmogumi – poete ir rašytoja Danute Lekniuviene. Kas myli poeziją, tas ir lietaus nebijo. Adelė Semenavičienė, Skuodo literatų klubo „Nojus“ narė
  • Kad nereikėtų ašaroti
    • Svogūnuose gausu sieros junginių, todėl, juos pjaustant, ši rūgštis žaibiškai tampa dujomis, ima garuoti ir sudirgina akis bei nosies gleivinę. M. K.
  • Sukčiai nerimsta. „M. ž.“ inf.
  • Švenčių dekoratoriai idėjų nestinga
    • Dekupažas buvo pradinė veikla, suviliojusi Eriką Simutienę. Manikiūrininkės profesija tapo kasdiene duona. Bet jos darbo kambaryje susitikome pasikalbėti visai apie kitus gražius dalykus. Irena Marcinkevičienė
  • Labiau teigiama ar neigiama?..
    • Dabartiniai pusamžiai ir vyresni žmonės gerai prisimena sovietmečio kūrėjo E. Riazanovo komediją „Likimo ironija, arba po pirties“, kuri daug metų buvo tapusi kone chrestomatiniu televiziniu brukalu Naujųjų metų išvakarėse. Suprask – mums, žiūrovams, turėjo būti juokinga, kaip dviejų skirtingų miestų tipiniai pastatai lengviausiai atrakinami tuo pačiu raktu ir Maskvoje, ir Leningrade… L. S.
  • Dekoratyvinių augalų gydytojas
    • Daržoves auginantys sodininkai nuo seno žino, kokiomis liaudiškomis priemonėmis galima pakeisti chemines medžiagas ir pesticidus. Viena tokių – briliantinė žaluma, arba vadinamoji „zelionka“, kuri naudinga įvairiems augalams tręšti. M. K.
  • SUSITIKIMAS SU RAŠYTOJA. Spalio 24 d. 17 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje vyks susitikimas su Vokietijoje gyvenančia viena iš skaitomiausių lietuvių rašytojų Jolita Herlyn. Ji pristatys naujausią knygą „Citrinmedžių vila“. Maloniai kviečiama dalyvauti! (Bibliotekos inf.)
  • MOKYMAI. Spalio 17 d. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje įvyko intensyvūs kūrybinio rašymo mokymai. Juos vedė poetas, rašytojas, filosofas Liutauras Degėsys. Buvo kuriamos istorijos, eilėraščiai, dekonstruojami prietarai ir mįslės. Atlikta daug įdomių užduočių, kurios neabejotinai praplėtė kiekvieno dalyvavusio gimnazisto kūrybinio matymo bei mąstymo lauką. Netrūko diskusijų ir juoko. Mokymuose dalyvavo visų trijų Skuodo rajono gimnazijų – Skuodo P. Žadeikio, Mosėdžio, Ylakių – moksleiviai. Tai Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos projekto „Būti (su) Jonausku“, skirto Stasio Jonausko 75-osioms gimimo metinėms paminėti, viena iš veiklų.
  • APTARTA. Spalio 17 d. Klaipėdos apskrities VPK įvairių sričių – policijos, teismo, prokuratūros, vaiko teisių apsaugos, probacijos, krizių bei socialinės ir psichologinės pagalbos centrų –specialistai, dirbantys su smurto artimoje aplinkoje problema, aptarė Vakarų Lietuvos situaciją, apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio taikymo aktualijas. Nuo 2023-07-01 įsigaliojus Lietuvos Respublikos apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pakeitimui, Klaipėdos apskrities VPK aptarnaujamoje teritorijoje pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje skaičius išliko panašus, apsaugos nuo smurto artimoje apsaugos orderis skirtas 587 kartus – vidutiniškai 3 iš 4-ių vertintų atvejų. Orderio skyrimas apskundžiamas apie 10 proc. atvejų. Pasitarime savivaldos atstovai pasidalijo patirtimi, suteikiant laikiną prieglobstį asmenims, kurie privalo išsikelti iš gyvenamosios vietos 15-os parų laikotarpiui. Žinančius apie galimus smurto atvejus policijos pareigūnai ragina nelikti nuošalyje ir visada pranešti www.epolicija.lt arba telefonu 112.
  • ATNAUJINTI Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro pastato (Vytauto g. 10) įėjimo laiptai ir įrengti turėklai. Darbus vykdė UAB „Skobartas“.
  • KAIMYNYSTĖJE. Praėjusį savaitgalį Stalgėnų (Plungės r.) kultūros namų sodžiaus teatras „Trauklapis“ šventė 10-ies metų jubiliejų. Kaip interneto socialiniame tinkle apie įvykusią šventę pasidalijo Jurgita Latakienė, šį jubiliejų savo pasirodymu papuošė ir gerą nuotaiką visiems dovanojo renginio vedėja Danguolė Pauliuvienė.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.