2023 m. lapkričio 10 d. skaitykite

  • Pasidalinimas, sušildantis širdis
    • Nebe pirmus metus Skuodo rajono savivaldybės tarnautojai susirenka į lapkričio 6-ąją minimą Pyragų dieną. Tokia įvyko ir šiemet. Tradicija, pas mus atėjusi iš užjūrių, palyginti nesena. Tačiau pyragai čia tik saldi dingstis, už jų ir telkiančios bendrystės slypi kur kas gilesnė prasmė: susirinkusieji būrin paskanauti pyragais gera valia aukoja kuriam nors tikslui. Šiemet pasirinkta padėti mažam skuodiškiui, labai gražiu vardu Ąžuolas, kuris vos gimęs „atsinešė“ likimą augti be mamos. Laima Sendrauskienė
  • Smulkių ūkių plėtrai – 3 milijonai eurų
    • Nuo spalio 31 d. iki gruodžio 29 d. pirmą kartą bus priimamos paraiškos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“. Šiam paraiškų teikimo etapui skirta 3 000 000 Eur paramos lėšų, o didžiausia galima paramos suma vienam paramos gavėjui – 25 000 Eur. Parengta pagal ŽŪM inf.
  • Žemės mokestis didėja, kas laukia ūkininkų?..
    • Lapkričio 6 d. Lietuvos žemės ūkio rūmai pakvietė ūkininkus, savivaldybių atstovus bei visus kitus suinteresuotus asmenis į nuotolinį pasitarimą dėl padidėjusio žemės mokesčio. Valstybinė mokesčių inspekcija pateikė žemės mokesčio apskaičiavimo deklaracijas, pagal kurias žemės savininkai šiemet turės mokėti 2–3 kartus didesnį žemės mokestį nei ankstesniais metais. Beje, žemės mokesčio tarifą nustato savivaldybės. Skuodo rajono savivaldybė tarifą paliko tokį patį, kaip ir praėjusiais metais. Bet mokestis yra didesnis, nes išaugo žemės vertė. Ūkininkai retoriškai klausia, ar jie nebus nuvaryti nuo žemės?.. Rūta Ronkauskienė

  • Trumpai…
    • 2023 m. spalio 31 d. laikraštyje ,,Mūsų žodis“, straipsnyje ,,Mažumos valandoje – žodis opozicijai“ buvo minima, kad spalio 26 d. vykusiame Skuodo rajono tarybos savivaldybės posėdyje 18 Tarybos narių pritarimu, iš darbotvarkės buvo išimtas klausimas dėl pritarimo VšĮ Skuodo informacijos centro rengtam projektui ,,Keturi karžygiai – iš praeities į ateitį“. Taip pat buvo Skuodo rajono gyventojų paklausimų, kodėl Tarybos nariai nepanoro svarstyti minimo klausimo. Savivaldybės inf. (Užsak. Nr. 068)
  • Kraujotakos sistemos ligos: kaip apsisaugoti?
    • Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad net 80 proc. visų širdies priepuolių ir insultų galima išvengti. Svarbiausia žinoti, dėl ko didėja kraujotakos sistemos sutrikimų rizika, kad galėtumėte suvaldyti tai, kas jūsų valioje.
      Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė prof. Olivija Dobilienė informuoja, kaip kontroliuoti pagrindinius rizikos veiksnius, kada būtina kreiptis į specialistus ir kuo gali pagelbėti šiuolaikinės technologijos. (Užsak. Nr. 069)
  • Kai mokiniai praauga mokytojus
    • Lapkričio 4-osios vakarą į Skuodo rajono kultūros centrą rinkosi muzikos mylėtojai. Ten juos subūrė italų muzikos koncertas „Gražioji Italija“, kurį, remiant Lietuvos kultūros tarybai, dovanojo kraštietis klarnetininkas Rimvydas Savickas ir ukrainiečių kilmės pianistė Marija Mirovska.
      Laima Sendrauskienė
  • Ž. Vičinskas apie atgimstančius „vinilus“: „Žmonės pavargo nuo greitai vartojamos muzikos“
    • Šiuo metu vis dažniau krenta į akis pastebimas susidomėjimas garso plokštelėmis („vinilais“). Interneto erdvėje pastebėjome ir gana entuziastingai tuo besidomintį buvusį mūsų kraštietį. Skuode gimęs ir užaugęs Žydrūnas Vičinskas vinilinėmis plokštelėmis susidomėjo palyginus neseniai – maždaug tuo metu, kai į šiuolaikinio pasaulio ritmą pradėjo kėsintis COVID-19 virusas. Vyras, dažniausiai socialinių tinklų erdvėje, skelbia plokštelių aukcionus, kurie išsiskiria labai patraukliais aprašymais, konkrečių muzikos grupių pristatymais ir plačiu kultūriniu kontekstu. Galima sakyti, kad jis taip išradingai populiarina „gurmanišką“ muzikos klausymąsi. „Mūsų žodžio“ redakcija nutarė pasidomėti apie, tikėtina, mūsų krašte dar ne taip plačiai paplitusį pomėgį rinkti „vinilus“.
      Mindaugas Laukys
  • Klimato kaitos savaitė P. Žadeikio gimnazijoje
    • Spalio 23–29 dienomis Lietuvos respublikos Aplinkos ministerija penktąjį kartą rengė Klimato kaitos savaitę. Ši iniciatyva skatina visuomenę atvirai kalbėti apie iššūkius ir galimybes švelninant klimato kaitą, prie jos prisitaikant ir didinant atsparumą. P. Žadeikio gimnazijoje tą savaitę vyko įvairūs, tam skirti renginiai, apie kuriuos pasikalbėti sutiko šios gimnazijos direktorius Žydrūnas Ramanavičius ir biologijos mokytoja ekspertė Irena Kondrotienė. Elena Katkuvienė
  • DEGTUKŲ DĖŽUTĖ. Lapkričio 6 d. apie 13.05 val. Gedimino g., Skuode, policijos pareigūnams atliekant dalinę vaikino apžiūrą, jo rūbų kišenėje rasta degtukų dėžutė, kurioje buvo augalinės kilmės medžiaga. Vaikinas nesulaikytas. Pradėtas tyrimas pagal LR BK 259 str.
  • PADĖKA UŽ DARBĄ. Pasaulinės Gyvūnijos dienos proga privatus veterinarijos gydytojas Vytautas Skersis iš Šačių apdovanotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus padėka už profesionalumą, nuoširdų bendravimą su gyvūnų savininkais bei meilę gyvūnams.
  • PAVOGTAS. Lapkričio 7 d. Skuodo rajono policijos komisariatui pranešta, kad iš sodybos Luobos k. pavogtas automobilis ,,Audi A4“. Žala 2 tūkst. Eur. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 178 str. 1 d.
  • NUVAŽIAVO NUO KELIO. Lapkričio 7 d. apie 19. 51 min. Girdenių k. šalikelėje aptiktas nuo kelio nuvažiavęs automobilis „Opel“. Jo vairuotojui nustatytas 2,11 promilės neblaivumas ir įteiktas šaukimas į apklausą. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 281(1) str. 1 d.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.