2023 m. lapkričio 14 d. skaitykite

  • Pasitarti rinkosi černobyliečiai
    • „Gali būti visas kiauras, bet dar privalai įrodyti…“ Tokie ir panašūs nusivylimo, kartėlio kupini sakiniai vienas po kito tądien tarti Skuodo černobyliečių draugijoje, kuri yra sudėtinė Lietuvos judėjimo „Černobylis“ asociacijos narė. Į susirinkimą Skuode, Vytauto g.10 lapkričio 11-ąją atvyko tik menka grupelė pačių aktyviausiųjų. Kitų nebėra, dar kiti pasiligoję. Kaip teigia šio visuomeninio judėjimo vadovas Romualdas Juška, Skuodo savivaldybės teritorijoje gyvena per 60 šeimų, kurias palietė 1986 metų balandžio 26-ąją įvykusi pasaulinė katastrofa. Laima Sendrauskienė
  • Parama gali naudotis ir labai smulkūs ūkiai
    • Iki gruodžio 29 dienos priimamos paraiškos paramai pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. Strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“. (Užsak. Nr. 070)

  • Prie Puokės kaimo sumedžiojo vilką
    • Praėjusį savaitgalį vienam iš mūsų krašte veikiančio medžiotojų klubo „Aidas“ narių, tikriausiai, buvo įsimintiniausia medžioklės diena, nes iki šiol galimybė sumedžioti vilką, pasak vietos medžiotojų, mūsų rajone buvo vienas rečiausių dalykų. Vilką sumedžiojęs medžiotojas Viktoras Levinskis (žiūr. nuotr.) pripažino, kad galimybė sumedžioti vilką jam pasitaikė tik antrą kartą. „Skuodo apylinkėse medžioju jau 14-a metų ir per šį laikotarpį man tai buvo tik antra tokia proga. Tiesą pasakius, pirmosios galimybės aš neišnaudojau, nes per ilgai užtrukau kol priėmiau sprendimą šauti. Taip kartais nutinka, nes turi būti visiškai įsitikinęs, kad tavo taikinyje tikrai yra vilkas, o ne, pavyzdžiui, šuo – ir tik tada šauti“, – sakė jis.
      Vilkas buvo sumedžiotas netoli Puokės kaimo (pasak medžiotojų, maždaug 1,5 km nuo gyvenvietės, Barstyčių (Puokės) akmens link). Mindaugas Laukys
  • Apsaugoti nuo vilkų ūkinius gyvūnus padės parama aptvarams ir aviganiams
    • Ūkininkai puikiai žino, kokia svarbi yra ūkinių gyvūnų apsauga nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos. Žemės ūkio ministerija siekia padėti jiems apsaugoti savo gyvūnus nuo plėšrūnų remdama prevencinių priemonių įsigijimą. Parengta pagal ŽŪM inf.
  • Skubios pagalbos paieškos pradžiamokslis
    • Gyvenime pasitaiko nenumatytų aplinkybių, kurių metu netikėtai patyrus traumą ar susižeidus, kyla klausimas – kur kreiptis, kai esi Skuodo rajono gyventojas? Su tokia problema susidūriau pirmą kartą, tad pagalbos paieškos nusidriekė iki Kretingos, nors buvo pasiūlymų vykti ir į Mažeikius.
      Š. N.
  • Negalią turintiems senjorams – daugiau galimybių būti aktyviems
    • Neretai sulaukus pensinio amžiaus žmones kamuoja vis didesnis vienišumo jausmas. Remiantis Vilniaus universiteto tyrimo duomenimis, keturi iš penkių senjorų neturi nė vieno sau svarbaus asmens, išskyrus giminaičius. Specialistų teigimu, sportas, savanoriavimas ar dalyvavimas kitose veiklose padėtų save realizuoti, atrasti naują bendruomenę ir sužadinti didesnį pasitenkinimą gyvenimu.
      Nors turint negalią senjorams atsiranda dar daugiau trikdžių būti aktyviems, Kauno miesto socialinių paslaugų centro (KSPC) Socialinių paslaugų bendruomenės skyriaus vedėja socialiniams reikalams Evelina Gvergždienė teigė, kad vis daugiau neįgaliųjų senjorų pradeda domėtis teikiama fizinės ir psichosocialinės būklės gerinimo pagalba. (Užsak. Nr. 071)
  • Kas ir kada gali gauti stacionarines slaugos paslaugas?
    • Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva, stacionarinė slauga skiriama vertinant ne paciento ligos diagnozę, o sveikatos būklę. Tokiu būdu siekiama sudaryti sąlygas išsaugoti asmens savarankiškumą, apsaugoti nuo ligos paūmėjimo ar esamų simptomų progresavimo. Parengta pagal SAM inf.
  • Skuode startuoja nauja degalinė
    • Lapkričio 10-ąją Skuode duris atvėrė bendrovės „Baltic Petroleum“ degalinė. Ši bendrovė turi jau beveik 90-ties padalinių visoje Lietuvoje tinklą. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Įteikti pažymėjimai dar penkiems seniūnaičiams
    • Lapkričio 9 d. Aleksandrijos seniūnijoje įteikti pažymėjimai penkiems šioje seniūnijoje 2023–2027 metų kadencijai išrinktiems seniūnaičiams. Pažymėjimus ir simbolines Skuodo rajono savivaldybės dovanėles įteikė seniūnė Violeta Nikartienė, linkėdama sėkmingai, atsakingai atstovauti savo seniūnaitijos gyventojus. Elena Katkuvienė
  • Diskutavo smurto ir pasirinkimų temomis
    • Lapkričio 8 d. į Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešąją biblioteką rinkosi Skaitytojų klubo narės. Skaitytojų klube vyko pokalbis apie populiarios JAV rašytojos, daugybės bestselerių autorės Kristin Hannah knygą „Sugrįžimas į Aliaską“. Tai epas apie žmogaus gebėjimą išgyventi ir meilę, intymus milžiniškus išbandymus ištvėrusios šeimos portretas, atskleidžiantis Amerikoje nykstantį gyvenimo būdą. Parengta pagal Skuodo r. savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos inf.
  • Konkursas „Skaituom žemaitėškā“
    • 2023 m. lapkričio 10 d. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje vyko rajoninis konkursas „Skaituom žemaitėškā“, kuriame dalyvavo visų Skuodo rajono ugdymo įstaigų 40 jaunųjų skaitovų nuo lopšelio-darželio iki abiturientų ir 4 Skuodo literatų klubo „Nojus“ narės. Vaikučius ir mokinius konkursui paruošė 24 mokytojos. Parengta pagal Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji bibliotekos inf.
  • Ž. Vičinskas apie iš atgimstančius „vinilus“: „Žmonės pavargo nuo greitai vartojamos muzikos“ (Tęsinys. Pradžia – 2023-11-10 Nr. 85). Mindaugas Laukys
  • Mosėdiškiai vyks į zonines varžybas
    • Lapkričio 8 d. Bartuvos progimnazijos sporto salėje vyko rajono mokinių sporto olimpiados berniukų (gim. 2011 m. ir jaunesn.) kvadrato varžybos, kuriose dalyvavo Ylakių ir Mosėdžio gimnazijų bei Bartuvos progimnazijos trys kvadrato komandos. R. R.
  • Įspūdinga pergalė
    • Skuodo KKSC-„Kuršasta“ krepšinio komanda (vyr. treneris Linas Mitkus), dalyvaujanti Regionų krepšinio lygoje, namuose žaidė su VDU-2 krepšinio komanda ir varžovus nugalėjo įspūdingu rezultatu 100:72 (kėlinių rezultatai – 31:24, 22:20, 28:16, 19:12). Skuodiškiai iškovojo jau penktą pergalę. R. R.
  • Pusdienis senovės žemaičių kaime
    • Nereikia toli važiuoti, kad turėtum galimybę pamatyti, kaip gyveno mūsų protėviai. Žemaičių kaimo muziejus kažkuo primena garsiąsias Rumšiškes. Etnografiniame muziejuje, kuris įsikūręs Masčio ežero (Telšiai) pakrantėje, susipažinsime, kaip XIX a.–XX a. gyveno tuometiniai žmonės. Įdomu tai, kad Žemaičių kaimo muziejuje laikomi žemaitukų veislės žirgai, auginamos vištos, triušiai, avys… Rūta Ronkauskienė
  • NE TIK ŽEMAIČIAMS. Lapkričio 16 d. 18 val. Skuodo rajono kultūros centre – paskaita “Žemaitiu kalba vėsam kam pasabni”, skirta Simono Daukanto 230-osioms gimimo metinėms. Paskaitą skaitys filologė ir literatūrologė, Simono Daukanto premijos laureatė Dalia Zabitienė. Bet kokio amžiaus ir išsilavinimo auditorijai pritaikyta populiariai skaitoma paskaita ne tik supažindins su žemaičių kalbos ypatumais, veiklomis jai puoselėti bei propaguoti, žemaitiškais leidiniais, bet ir įtikins, jog ši kalba lygiai tiek pat viskam tinkama, kaip lietuvių bendrinė, – ne tik buitinei komunikacijai, bet ir šiuolaikinei autorinei grožinei kūrybai. Dainuojamosios poezijos atlikėja, Sauliaus Mykolaičio premijos laureatė Živilė Mackevičiūtė dovanos žemaitiškų dainų.
  • MAŽŲ MIESTELIŲ KREPŠINIO LYGA. Joje dalyvaujanti Mosėdžio „Mosėdis“ krepšinio komanda lapkričio 5 d. rungtyniavo su Verpenos „Drangės“ krepšininkais ir susitikimą rezultatu 83:87 pralaimėjo. Mosėdžio komandai daugiausiai taškų pelnė Rokas Narkus (13), Mantas Tamoševičius (14), Andrius Skvarčinskas (20), Gintaras Beniušis ir Rokas Smilgevičius (po 11). Mosėdžio krepšinio komanda „B“ divizione užima pirmą vietą (2 pergalės ir 1 pralaimėjimas).
  • KREPŠINIS. Skuodo KKSC- „Senamiests“ krepšinio komanda (treneris Linas Mitkus), dalyvaujanti Kretingos rajono krepšinio pirmenybėse, spalio 29-ąją žaidė su Kretingalės krepšininkais ir rezultatu 84:72 juos nugalėjo. Po šios pergalės skuodiškiai krepšininkai pakilo į lyderių poziciją (Denas Andriuškevičius – 25 tšk., Domas Martinkus – 11 tšk.).
    Lapkričio 11 d. Skuodo KKSC-Senamiests“ rungtyniavo su Vydmantų „Granduvos“ krepšinio komanda ir rezultatu 77:74 susitikimą pralaimėjo. Daugiausiai taškų mūsų komandai pelnė Paulius Mitkus (21 tšk.), Martynas Bružas (17 tšk.), Tautvydas Vepštas (10 tšk.).
  • NARKOTIKAI?.. Lapkričio 10 d. apie 1. 06 val. Skuodo m., Šaulių g., stovėjimo aikštelėje, automobilio „Volvo“, kuriame sėdėjo du vyrai, salone, ant grindų, rasta cigaretė su augalinės kilmės medžiaga. Pradėtas tyrimas pagal LR BK 259 str. 2 d.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.