2024 m. vasario 9 d. skaitykite

  • Daugiau nei ankstesniais metais
    • Vasario 7 d. Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešojoje bibliotekoje aštuntą kartą rašytas žemaičių kalbos diktantas. Kaip ankstesniais metais, rašyti turėjo galimybę ne tik susirinkusieji ten, bet ir kitų rajonų gyventojai – vyko tiesioginė diktanto transliacija internete. Šiemet rašiusių būta daugiausiai per visą diktanto istoriją. Dalia Zabitienė
  • Nauji pokyčiai ūkininkams
    • Vasario 5 d. Žemės ūkio rūmai pakvietė ūkininkus bei visus kitus suinteresuotus asmenis į nuotolinį pasitarimą apie paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ir paviršinių vandens telkinių pakrantės apsaugos juostų, pelkių bei šaltinynų, natūralių pievų ir ganyklų, melioruotos žemės bei melioracijos statinių apsaugos zonų planų, žemėlapių bei schemų rengimą. Rūta Ronkauskienė
  • Norint savo miške pasikirsti malkų, poveikio aplinkai vertinti nereikia
    • Šių metų vasario 1 d. LRT televizijos laidoje „LRT girdi“ paskelbta informacija, kad savo miškuose, esančiuose „Natura 2000“ teritorijose, „pasimalkauti“ norintys žmonės gali būti nubausti už nelegalų kirtimą. Pranešta, jog savininkai, norintys išsikirsti miško savo reikmėms, turėtų atlikti poveikio aplinkai reikšmingumo vertinimą. Valstybinės miškų tarnybos inf.

  • Apie individualius nuotekų tvarkymo įrenginius
    • Aplinkos ministerija gauna gyventojų klausimų, kokius individualius nuotekų tvarkymo įrenginius reikėtų rinktis, nuo š. m. sausio 1 d. pradėjus veikti Nuotekų tvarkymo informacinei sistemai (NTIS). Informuojama, kad jokių naujų reikalavimų šiems įrenginiams nėra. Parengta pagal Aplinkos ministerijos inf.
  • Papildomą išmoką prie pensijos gauna beveik 3 tūkstančiai žmonių
    • „Sodros“ Pensijų anuitetų fondas praėjusius metus baigė sukaupęs 38,6 mln. eurų turto, t. y. apie 60 proc. daugiau nei 2022 m. pabaigoje. Pensijų anuitetų išmokas kas mėnesį gauna daugiau nei 2 800 žmonių. Vidutinės išmokos dydis – beveik 65 eurai. Parengta pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos inf.
  • Šalta žiema, bėk iš kiemo
    • Vasario 5–29 d. Skuodo muziejus lankytojus kviečia į Sauliaus Tamulio parodą „Užgavėnių kaukės“, kurioje eksponuojama net 107 kaukės, o čia apsilankiusieji raginami sudalyvauti fotosesijoje, kurioje galima įsiamžinti su įspūdingomis vienetinėmis velnių, raganų bei kitų personažų kaukėmis. Elena Katkuvienė
  • Skuodo rajone ugniagesiai vykdys akcijas „Saugūs namai“ ir „Padėk artimui“
    • Informuojame, kad vasario 12–15 d. Skuodo priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba kartu su Skuodo rajono savivaldybės priešgaisrine tarnyba, pasitelkdami socialinius partnerius, Skuodo rajono teritorijoje vykdys prevencines akcijas ir lankys gyventojų būstus. Akcijų metu gyventojams priminsime, kaip svarbu yra įsirengti autonominį dūmų detektorių, laiku valyti dūmtraukį ir pasirūpinti, kad kieto kuro krosnis ir elektros instaliacija būtų tvarkinga. Skuodo PGT informacija
  • Sena fotografija visada tampa dokumentika
    • Dažnai, išeinant ir keičiantis kartoms, Amžinybėn iškeliaujant giminės vyriausiems, į nebūtį išeina ir senos fotografijos. Prieš pradedant šį pasakojimą, prašymas – tik nenaikinkite senų nuotraukų: atiduokite jas muziejams, pasiūlykite interneto puslapių administratoriams, kolekcininkams. Net tada, kai žinių apie fotografiją visiškai nelikę, ji saugo savo vertę, gali būti panaudotina, pravarti, suteikianti peno ateities kartų pamąstymams, net ir pasvarstymams tokiame puslapyje kaip „Neatpažintos fotografijos“. Laiko patikrintos nuotraukos – mūsų tėvų, senelių gyvento laikmečio dokumentika. Laima Sendrauskienė
  • Ylakiai ir Šaliapinas
    • 2021 metais skaitytojus pasiekė dviejų tomų leidinys „142 ATVERTYS: Lietuvos menininkių autobiografijos“. Jo sudarytoja – Ramutė Rachlevičiūtė. Ji po ilgo ir kruopštaus darbo pateikė 142 Lietuvoje žinomų menininkių autobiografijas. Jas skaitinėdamas, pirmosios knygos 292 puslapyje sužinojau, kad grafikė Tatjana Šapiraitė-Kazimierėnienė turi giminystės ryšių su Ylakiais. Paruošė Juozas Vyšniauskas
  • Brangieji tyrimai ir procedūros
    • Ligonių kasos primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai, turintys gydytojo specialisto siuntimą, neskubėtų už brangiuosius tyrimus ir procedūras mokėti iš savo kišenės. Jų išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Parengta pagal Klaipėdos teritorinės ligonių kasos inf.
  • Akis reikia mankštinti
    • Vis daugiau žmonių ir dirbdami, ir laisvalaikiu žiūri į kompiuterio, telefono ar televizoriaus ekranus. Specialistai jau nebesistebi dideliu skaičiumi pacientų, patiriančių akių skausmus ar kitus negalavimus, tad atkreipia dėmesį į akių mankštos bei pertraukų nuo ekranų svarbą. Parengė M. K.
  • Vietos bendruomenės kviečiamos dalyvauti kasmetiniame nacionaliniame konkurse
    • Mykolo Romerio universitetas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Vidaus reikalų ministerija bei informacinis partneris „Savivaldybių žinios“ skelbia kasmetinį nacionalinį konkursą vietos bendruomenėms „Bendruomenė – Švyturys 2023 – kelias į sėkmę“. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inf.
  • Įsiklausykime į vyresnės kartos žmogų. Alina Glebavičienė
  • Piktnaudžiavimas alkoholiu – žmonių našta
    • Įvairūs tyrimai rodo, kad šaltasis sezonas daugelį žmonių skatina vartoti alkoholinius gėrimus, ir retai kuris pagalvoja, kad piktnaudžiavimas alkoholiu gali sukelti net 200 skirtingų ligų išsivystymą, įskaitant priklausomybę, vidaus organų bei smegenų pažeidimus. Vartojantys svaigalus ne tik kenkia sau, bet neigiamai paveikia daugybę žmonių aplink: šeimos narius, draugus, kolegas, kaimynus ar net nepažįstamuosius. Parengė M. K.
  • Puodkalių atliekų priėmimo aikštelėje – organizacinės permainos
    • Skuodo rajono gyventojams, vykstantiems į Puodkaliuose esančią atliekų priėmimo aikštelę, derėtų iš anksto pasidomėti atliekų priėmimo tvarka. Nors priimamų atliekų sąrašas ir kiekiai nepakito, šiemet aikštelėje keitėsi darbo organizavimo tvarka. Užsak. Nr. 003
  • KURSAI. Vasario 26 d. 9 val. LŽŪKT Skuodo biuras organizuoja augalų apsaugos kursus. Norintys prasitęsti augalų apsaugos pažymėjimą turi užsiregistruoti tel. 8 612 02 798.
  • PER MĖNESĮ – 3 ATVEJAI. Ir visi jie, kaip teigia redakcijai parašiusi „Mūsų žodžio“ skaitytoja iš Skuodo, susiję su Lietuvos paštu. Sausio 8 d. ji gavo žinutę, kad pristatys siuntą. Apie 15 val. papildomai pranešta, kad siunta jau paštomate. Paskambinus ir pasiteiravus Vilniuje, išklausytas priekaištas neva sunku mieste gyvenant siuntą atsiimti. Vasario 2-ąją 16 val. „Mūsų žodžio“ dar nėra. Telefonu pasiteiravus patikino, kad iki 17 val. pristatys. Tikrai pristatė. Sausio 6 d. 18.50 val. „Mūsų žodžio“ dar nebuvo. „Niekaip nesuprantu, ar kiekvieną kartą taip ir reikės skambinti į Vilnių ir perklausti, kaip bus. Bet ir po skambučio reikalai nesitvarko. Nesuprantama, kad Skuodo mieste iki vakaro reikia laukti spaudos. Gal bent laikraštyje pašto darbuotojai apie tai tegu perskaito“, – minorine gaida užbaigia savo laiškelį skaitytoja.
  • NE TIK ŠEIMOS GYDYTOJAI. Vasario 1 d. įsigalioję Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimai įgalino bendrosios praktikos slaugytojus ir akušerius teikti šeimos medicinos paslaugas ir išrašyti siuntimus kito sveikatos priežiūros specialisto konsultacijai. Slaugytojai taip pat gali pratęsti gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, kai paciento sveikatos būklė stabili, skiriant ir išrašant gydytojo paskirtus vaistus lėtinėms ligoms gydyti, tęsiant gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, tačiau ne ilgiau kaip vieneriems metams. Ne rečiau kaip kartą per metus pacientas privalės apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad jis galėtų įvertinti paciento sveikatos būklę ir pratęsti gydymą.
  • NAUJOVĖ. Atsižvelgusi į Seimo narių, moterų teises ginančių organizacijų ir sveikatos priežiūros specialistų siūlymus, Sveikatos apsaugos ministerija pakeitė cezario pjūvio operacijų atlikimo tvarką, kai jos atliekamos ne dėl medicininių priežasčių, o pačių gimdyvių pageidavimu. Nuo šiol cezario pjūvio operacijos galės būti atliekamos ir nesant santykinių indikacijų, tokių kaip anksčiau buvę gimdymo sutrikimai arba padidintos rizikos socialiniai faktoriai, o po procedūros kilusių komplikacijų gydymas bus apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.
    UŽSIĖMIMAS. Vasario 6 d. daugelyje pasaulio šalių buvo minima Saugesnio interneto diena. Ta proga Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos Multicentre įvyko edukacinis užsiėmimas „Saugus elgesys internete“, kuriame dalyvavo Skuodo Bartuvos progimnazijos antrokai, o juos atlydėjo auklėtoja A. Paulauskienė. Užsiėmime mokiniai išsakė savo patirtis, klausėsi savo bendraamžių, kaip saugiai naudotis internetu, aptarė, kokie pavojai gali nutikti, neatsargiai naudojantis internetu. Papildė turimas žinias apie tai, kokios informacijos nereikia skelbti viešoje erdvėje, kaip elgtis ir kur kreiptis pagalbos, susidūrus su patyčiomis internetinėje erdvėje.
  • PRANEŠK! Žinai apie asmenis, kurie platina narkotines medžiagas? Netylėk – paskambink policijos pasitikėjimo linija 8 700 60 777 ir pranešk apie tau žinomus atvejus. Skambučių linija darbo dienomis veiks nuo 7 val. iki 20 val. Kiekvienoje apskrityje paskirti atsakingi pareigūnai, kurie gautą informacija patikrins per vieną darbo dieną.
  • KONFLIKTAS. Vasario 3 d. apie 16.14 val. gautas pranešimas, kad Skuode, Gedimino g., viešoje vietoje kilus konfliktui, 1993 m. gimęs vyras sužalojo pažįstamą 2000 m. gimusį vyrą, kuris perduotas medikams. Pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.
  • RADO ŠOVINIŲ. Vasario 5 d. apie 12.36 val. Skuodo rajono policijos komisariatas gavo pranešimą, kad Mosėdyje 1985 m. gimęs vyras, tvarkydamas jam priklausančią sodybą, garaže rado 13 šovinių. Pradėtas tyrimas pagal LR BK 253 str.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.