2024 m. balandžio 12 d. skaitykite

  • Atvelykio dainų ir šokių pynė apkabino Mosėdį
    • Atvelykio šventė „Dainų ir šokių pynė“ Mosėdžio gimnazijos salėje balandžio 6-ąją ne tik iš visų pasaulio kampelių kvietė taip laukiamą pavasarį, bet tiems, kurie ją matė, kiek priminė Dainų ir šokių šventę. Gausiame šokėjų būryje (moterų šokių kolektyvas „Lelija“, gimnazijos jaunuolių liaudiškų šokių grupė, moterų šokių kolektyvas „Okata“) sukosi ir dviejų šokių kolektyvų iš kaimyninės Latvijos Durbės kultūros centro – mamų ir vaikų „Lindale“ bei suaugusiųjų „Lindalite“ – šokėjai. Pastarųjų dėka pavasariška šventė tapo dar ir tarptautine. Laima Sendrauskienė
  • Parama pagal priemonės „Gyvūnų gerovė“ veiklas
    • Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) primena, jog pareiškėjai gali kreiptis paramos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencinės priemonės „Gyvūnų gerovė“ veiklas. Nacionalinės mokėjimo agentūros inf.
  • Ar galima savo miške iškirsti sausuolius?..
    • Valstybinė miškų tarnyba pastaruoju laiku sulaukia miškų savininkų klausimų apie galimybes išsikirsti nudžiūvusius medžius (sausuolius). Žmonės teiraujasi, kur kreiptis ir kokių dokumentų ar suderinimų tam reikia. Parengta pagal Valstybinės miškų tarnybos inf.

  • Naujas vadovas bei naujovės UAB ,,Skuodo šiluma“
    • Skuodo rajono savivaldybės skelbtą konkursą uždarosios akcinės bendrovės „Skuodo šiluma“ direktoriaus pareigoms laimėjo ir nuo vasario 1 d. pradėjo vadovauti Tomas Jurgutis. Dabar UAB „Skuodo šiluma“ diegiamos naujovės, apie kurias susitikus papasakojo direktorius. Elena Katkuvienė
  • Skuodo rajone ugniagesiai vykdys akcijas „Saugūs namai“ ir „Padėk artimui“
    • Informuojame, kad balandžio 15–18 d. Skuodo priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, pasitelkdama socialinius partnerius, Skuodo rajono teritorijoje vykdys prevencines akcijas ir lankys gyventojų būstus: bus primenama, kaip svarbu yra įsirengti autonominį dūmų detektorių, laiku valyti dūmtraukį ir pasirūpinti, kad kieto kuro krosnis bei elektros instaliacija būtų tvarkinga. Skuodo PGT informacija
  • Karys savanoris… Kas tai?
    • Apie savanorišką nenuolatinę karo tarnybą, kas yra karys savanoris ir kaip juo tapti, kalbėjomės su Krašto apsaugos savanorių pajėgų žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 304 pėstininkų kuopos vadu kpt. Edvardu Žiliumi. Elena Katkuvienė
  • Nuo lyderystės iki šiuolaikinių ugdymo metodų
    • Balandžio 5-ąją, paskutinę mokinių atostogų dieną, Rajono mokyklų metodinės tarybos nariai ir direktorių pavaduotojai ugdymui dalyvavo iš anksto suplanuotoje metodinėje dienoje „Vadovo ir pedagogo lyderystė – ugdymo kokybės gerinimui“: semtasi patirties Šiaulių rajone – Dubysos aukštupio mokykloje ir Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų progimnazijoje. Aldona Jasienė,
      Skuodo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė
  • Ylakių gimnazijos Atvelykio krepšinio turnyras 3×3 skelbė atgimimą!
    • Paprastai sakoma: nėra to blogo… Tai – ir apie dėl pandemijos nuo 2019 metų sustojusį, bet šiemet balandžio 5-ąją į Ylakių gimnazijos krepšinio aikštelę sugrįžusį tradicinį 3×3 Atvelykio turnyrą. Jis ne tik vėl įkvėpė pasitikėjimą savo jėgomis beveik 100-ui dalyvių iš Skuodo, Mosėdžio, Ylakių ar Nausėdų, bet ir sužadino norą į mūsų kraštą atvykti kaimynus iš Darbėnų, Žemaičių Kalvarijos, Salantų, Klaipėdos. Tiesa, ankstesniais metais atvykdavę krepšininkai ir iš kaimyninės Latvijos Vainiuodės. O turnyro tradicijoje unikalu tai, kad nugalėtojai namo sugrįžta su trapia, bet puikiai šventę atliepiančia rėmėjų dovana – vietos dedeklių kiaušinių pakuotėmis. Laima Sendrauskienė
  • Susirinko graži žemaičių šeimynėlė
    • Balandžio 9 d. nuo ankstaus ryto Mosėdžio kaimo turizmo sodyboje „Kaštonas“ susirinko ne tik mūsų rajono, bet ir Sedos, Salantų mažieji į Mosėdžio lopšelio-darželio suorganizuotą regioninę ikimokyklinių ugdymo įstaigų šventę „Graži mona šeimīnelė!“, skirtą Skuodo rajono savivaldybės paskelbtiems Žemaičių krašto amatų, kulinarinio paveldo ir žemaitiško rašto metams. Elena Katkuvienė
  • Kai verkia vaikai ir jų mamos. Marytė Kaniavienė
  • Pergalinga ketvirtfinalio pradžia
    • Balandžio 9 d. komanda Skuodo KKSC-„Kuršasta“ (vyr. treneris Linas Mitkus), dalyvaujanti Regionų krepšinio lygoje, žaidė ketvirtfinalio serijos rungtynes su „Trakai – Magnus“ krepšininkais. Po įnirtingos kovos skuodiškiai savo varžovus nugalėjo rezultatu 79:68 (10:25, 20:17, 30:13, 19:13). Skuodiškiams reikia laimėti dar vienerias rungtynes prieš šią komandą ir jie jau pateks į finalinį ketvertą. Todėl ne ką lengvesnė kova jų laukia balandžio 12 d. Trakuose. R. R.
  • Avaringiausi mėnesiai
    • Nuo balandžio 1 d. įsigaliojus didesniam leistinam greičiui, vairuotojai automagistralėse gali važiuoti maksimaliu 130 km/val. greičiu, o greitkeliuose – 120 km/val. greičiu. Tačiau, kuo didesnis leistinas greitis, tuo didesnė tikimybė patekti į eismo įvykius. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Stiklo deficito laikais… Faktą interneto puslapiui „Neįtikėtini faktai“ atsiuntė Mindaugas Ramanauskas
  • Ilgalaikis stresas
    • Medikai aiškina, kad, jaučiant stiprią emocinę įtampą, kūne padaugėja vadinamųjų streso hormonų – kortizolio, adrenalino, taip pat ir kitų medžiagų, kurios tarsi įjungia avarinį pavojaus režimą ir skatina skubiai spręsti iškilusią problemą. Parengta pagal internetinę žiniasklaidą
  • Skaičiuojami ne tik rudenį
    • Ventės ornitologinės stoties specialistai per 2023 m. sužiedavo apie 118 tūkst. paukščių ir 1 665 šikšnosparnius. Parengta pagal „Šilutės naujienų“ inf.
  • MIELI MOSĖDIŠKIAI, SVEČIAI, balandžio 20 d. 14 val. esate kviečiami į Jurginių šventę Mosėdyje, akmenų muziejaus įkūrėjo Vaclovo Into sodyboje. Pabudusią Žemę muzika, dainomis sveikins Šauklių kaimo kapela „Kadagys“ (vadovas Linas Sendrauskas) ir Skuodo rajono kultūros centro Mosėdžio skyriaus folkloro ansamblis (vadovė Vita Pajarskienė). Renginio organizatoriai: Skuodo rajono kultūros centro Mosėdžio skyrius, Mosėdžio seniūnija, Vaclovo Into palikimo išsaugojimo paramos fondas.
  • KURSAI. Balandžio 30 d. LŽŪKT Skuodo biure bus organizuojami augalų apsaugos kursai. Registracija tel. 8 612 02 798.
  • GERA ŽINIA. Dabar mažiausia pensija – 1 117 eurų per mėnesį – yra Jungtinėje Karalystėje. Valstybinę pensiją gauna visi JK gyventojai, pasiekę pensinį amžių: vyrai, kurie gimė po 1951 m. balandžio 6 d. ir moterys, gimusios po 1953 m. balandžio 6 d. Dar vienas reikalavimas – tik 10 metų darbo stažas, kai už gyventoją buvo mokamos socialinio draudimo įmokos. Už papildomas įmokas ar ilgesnius darbo metus gyventojams mokamos didesnės pensijos. Tai gera žinia ir lietuviams, dirbantiems ar gyvenantiems toje šalyje.
  • REKOMENDUOJAMAS REZERVAS. Daugiau nei pusė – 57 proc. – Lietuvos gyventojų neturi finansinio rezervo arba jų santaupos siekia mažesnę nei trijų mėnesių pajamų dydžio sumą. Tokius duomenis atskleidžia „Swedbank“ užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa. Kaip rodo tyrimas, rekomenduojamą trijų ir daugiau mėnesių pajamų dydžio finansinę pagalvę yra sukaupę 33 proc. Lietuvos gyventojų. Bent dviejų mėnesių pajamų dydžio santaupų sumą nurodo turintys 14 proc. respondentų. Tokia pat dalis sako, kad jų finansinį rezervą sudaro vieno mėnesio pajamų dydžio suma. 13 proc. respondentų prisipažįsta turintys santaupų, kurių suma nesiekia nė mėnesio pajamų.
  • ŠVIETIMO ĮSTAIGOSE. Valstybinė darbo inspekcija informuoja, kad 2023 m. ypatingas dėmesys dėl mobingo ir psichologinio smurto buvo skirtas įvairiems subjektams, o vienas jų – švietimo įstaigos, kur tikimybė pasireikšti psichologiniam smurtui – didžiausia. Pernai 80 planinių patikrinimų atlikta rizikingiausiose švietimo įstaigose – vertinta, kaip darbdaviai vykdo smurto ir priekabiavimo darbe prevenciją, organizuotos anoniminės darbuotojų apklausos pagal VDI parengtas anketas, kuriose, be kita ko, darbuotojai galėjo teikti ir savo pasiūlymus, kad būtų pagerinta psichologinė aplinka.
  • VAIKŲ SVEIKATA. Statistiniai duomenys skelbia, kad pernai vienas iš penkių mokinių buvo per didelio svorio (19,9 proc.), tik vienam iš keturių 7–17 m. moksleivių (24 proc.) buvo sveiki dantys. Per septynerius mokslo metus šis rodiklis išaugo 5 proc. Tačiau per tą patį laiką daugiau nei 9 proc. sumažėjo vyresnių mokinių, kurie ugdymo procese dalyvauja be apribojimų. Daugiausiai mokinių profilaktiškai sveikatą tikrinasi liepos–rugpjūčio mėnesiais. Sveikatos apsaugos ministerija siekia paskatinti tėvus ir vaikų atstovus sveikatos tikrinimo rutiną ankstinti, kad būtų laiku pasirūpinta atžalų sveikata. O vaikų gastroenterologas prof. dr. Vaidotas Urbonas įsitikinęs, kad ateities žmogaus sveikata labiausiai nulemiama vaikystėje.
  • PSICHOLOGINĖ PAGALBA. Krizių įveikimo centras – 1815; Vilties linija (pagalba suaugusiems) – 116 123; Pagalbos moterims linija – 8 800 66 366; Vyrų linija – 8 670 00 027; Pagalbos vyrams linija „Nelik vienas“ – 8 604 11 119; Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda – 8 616 22 252; Jaunimo linija (emocinė parama jaunimui) – 8 800 28 888; Vaikų linija (emocinė parama teikiama vaikams, paaugliams) – 116 111; Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius – (8 5) 275 75 64; Linija „Doverija“ (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) – 8 800 77 277; interneto svetainė www.artimiems.lt – pagalba nusižudžiusiųjų artimiesiems: www.tuesi.lt skirta savižudybės krizę išgyvenantiems.
  • DIRBAME DAUG? Lietuvoje darbo savaitę sudaro 40 darbo valandų. Europos gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo fondo duomenimis, kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse darbuotojai dirba 35 ar 38 valandas per savaitę. Atostogos kitur irgi ilgesnės – jos trunka ir 30 dienų, Lietuvoje – 20 dienų. Įvertinus darbo savaitės trukmę, kasmetinių atostogų bei šventinių nedarbo dienų kiekį, visoje ES už lietuvius kiek ilgiau dirba tik estai, vengrai ir lenkai. Metinis lietuvių darbo valandų skaičius yra gerokai didesnis už ES vidurkį (1 726 val.) bei daugelį senbuvių bendrijos valstybių gyventojų darbo laiką.
  • SKRUZDĖLĖS – ne tik darbštumo simbolis, bet ir potenciali problema, kai jos nusprendžia apsistoti mūsų namuose. Dažnėja atvejų, kai juodosios skruzdėlės apsigyvena po individualių namų pamatais ar net šildomomis grindimis. Efektyviausias būdas – jų neįsileisti į vidų: užtaisyti įtrūkimus bei plyšius grindyse, sienose, langų rėmuose. Arba specialiomis priemonėmis išpurkšti namo sienas, pamatus ir taip kuriam laikui sudaryti barjerą skruzdėlių vizitui. Jas galima atbaidyti ir nemėgstamais citrusinių vaisių, juodųjų pipirų, pipirmėčių, čiobrelių, levandų kvapais.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.

Parašykite komentarą