2024 m. gegužės 28 d. skaitykite

  • Tarptautinės dviračių varžybos Skuode ir Mosėdyje
    • Šiemet gegužės 24–25 dienomis šeštą kartą įvykusiose tarptautinėse jaunučių dviračių sporto varžybose savo jėgas pirmą kartą išbandė ir penki jaunieji Skuodo rajono sportininkai, gimusieji 2011–2013 metais, kuriuos treniruoja šviesaus atminimo trenerio Alfonso Lenkio (1960–2018) mokinė, Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro trenerė Gabrielė Šateikytė. Iki Mosėdyje skelbiant varžybų startą, Skuodo rajono savivaldybėje su šeima atvykusiai kraštietei olimpietei, profesionaliai Lietuvos treko dviratininkei, sportiniais pasiekimais garsinusiai Lietuvą ir Skuodo rajoną, Svetlanai Paliukaitei-Drager suteiktas Skuodo rajono garbės ambasadorės vardas.
      Laima Sendrauskienė
  • Pažintis su tarnybomis
    • Gegužės 22 d. prie Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos įvyko renginys, kur atėjusieji turėjo galimybę susitikti su Skuodo rajono policijos komisariato, Skuodo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Skuodo socialinių paslaugų šeimai centro, Skuodo rajono savivaldybės civilinės saugos specialistais bei pasižiūrėti kinologės su tarnybiniu šunimi pasirodymo. Elena Katkuvienė
  • Ūkininkų viltis – kad grūdų derlius liktų Lietuvoje
    • Šalies ūkininkai jau pradeda rūpintis, kaip geriausia realizuoti grūdų derlių, kuris jau po kelių mėnesių nuguls į aruodus. Lietuva jau ne vienerius metus yra viena didžiausių grūdų augintojų regione, nors didžiąją dalį derliaus ūkininkai vis dar priversti eksportuoti. Žemdirbiai viliasi, kad daugiau derliaus galėtų supirkti atsinaujinančių degalų gamintojai, kurie tradiciškai moka konkurencingą supirkimo kainą. Parengė Marytė Kaniavienė
  • Draudžiami įvežti rusiškos ir baltarusiškos kilmės produktai
    • Žemės ūkio ministerija parengė konkretų draudžiamų į Lietuvą importuoti rusiškos ir baltarusiškos kilmės žemės ūkio produktų bei pašarų sąrašą. Jame yra daugiau kaip 2,8 tūkst. įvairių produktų. Derinamą sąrašą savo nutarimu turės patvirtinti mūsų šalies Vyriausybė. ŽŪM inf.

  • Audros padariniai
    • Šeštadienio pavakarę praūžusi audra kai kuriems kaimams pridarė didelės žalos. Labiausiai nukentėjo Narvydžiai, D. Rūšupiai, M. Rūšupiai, Daujotai: lūžo medžiai ir jų šakos, apgadinti stogai, suplakti pasėliai ir pan. Nemažai nuostolių kliuvo kolektyviniams sodams. Marytė Kaniavienė
  • Ir negilų gręžinį būtina registruoti
    • Lietuvos geologijos tarnyba primena, jog ir tą gręžinį, kurį patys įsirengėte sode, privaloma registruoti Žemės gelmių registre (ŽGR). Įteisinti reikia ir negilius, naudojamus sezoniškai ar tik daržams laistyti gręžinius. Taigi registruojami visi, nepriklausomai nuo gylio ar vandens naudojimo poreikių bei paskirties. Parengta pagal Lietuvos geologijos tarnybos inf.
  • Mosėdžio mokyklos mokytojas, negalėjęs nerašyti
    • Gegužės 22-ąją Mosėdžio gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos Elena Petrauskienė, Laima Kaupienė bei „Tūkstantmečio mokyklų“ veiklų projekto koordinatorė bibliotekininkė Daiva Stonkuvienė vyresniųjų klasių gimnazistus pakvietė į nekasdienę pamoką, kurioje paminėtos šviesaus atminimo kraštiečio rašytojo, o iki tol – vidurinės mokyklos matematikos mokytojo, Skuodo rajono laikraščio „Mūsų žodis“ korespondento Romualdo Granausko 85-osios gimimo metinės. Laima Sendrauskienė
  • Žalioji popietė miesto gimnazijoje buvo nuotaikinga
    • Gegužės 23 d. Skuodo P. Žadeikio gimnazijoje įvyko Žalioji popietė, kurioje apdovanoti geriausi ir šauniausi moksleiviai. Renginyje dalyvavo Skuodo rajono savivaldybės vicemerė Audronė Pitrėnienė, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Daiva Jonušienė, gimnazistai, jų tėveliai bei visa gimnazijos bendruomenė. Apdovanojimus lydėjo mokinių pasirodymai. Elena Katkuvienė
  • „Žygis už sveiką ateitį“ – žinutė kiekvienam
    • Taip nusakytina gegužės 23-iąją mūsų miesto gatvėmis nuvilnijusi beveik 200 Bartuvos progimnazijos moksleivių ir jų mokytojų eisena pro Skuodo rajono savivaldybę, pagrindinę sankryžą iki Skuodo jūros pakrantės. Apie tai, kokia žinutė šiuo žygiu siųsta kiekvienam mūsų, – pokalbis su Bartuvos progimnazijos socialine pedagoge Gitana Andriekiene. Laima Sendrauskienė
  • Turiningas laikas, puiki šventinė programa, nemokamos pramogos
    • Gegužės 19 d. Skuodo miesto parke įvyko Skuodo veiklių mamų klubo suorganizuota spalvinga ir žaisminga Šeimadienio šventė. Tądien Skuodo veiklių mamų klubas, įgyvendindamas projektą „Skuodas šeimoms-3“, kvietė paminėti net kelias progas: Tarptautinę šeimos dieną, Vaiko dieną, Lietuvos narystės ES ir NATO 20-metį. Sandra Grigaitienė
  • Tituliniuose atlaiduose – bendrystės agapė
    • Gegužės 26 d. Skuodo Švč. Trejybės bažnyčioje įvyko tituliniai atlaidai. Šv. Mišias aukojo Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo dominikonų vienuolyno prioras (vyresnysis) kunigas brolis Jokūbas Marija Goštautas OP. Tądien po šv. Mišių 28-erių metų kunigystės proga pasveikintas Skuodo dekanato dekanas Saulius Damašius. Rūta Ronkauskienė
  • Tautodailininkės karpiniai
    • Gegužės 20 d. Klaipėdoje, tautodailės salono „Marginiai“ pastato sieną papuošė didelio formato piešinys „Verpstė“, sukurtas pagal skuodiškės tautodailininkės, meno kūrėjos Elvitos Šeputaitės karpinį. Piešinį sienos dekorui pritaikė ir įgyvendino dailininkė, meno kūrėja Ieva Voroneckytė bei dailininkas Ramūnas Vaicekauskas. Tautodailės salone „Marginiai“ eksponuojamos Lietuvos tautodailininkų sąjungos narių kūrybos darbų parodos, vyksta renginiai ir edukacijos, galima įsigyti tautodailės dirbinių. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Informacijos sraute
    • Siekdama gyventojus paskatinti atkreipti dėmesį į dezinformacijos keliamą grėsmę, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje įgyvendino projektą „Dezinformacijos kojos trumpos, bet pėdsakai gilūs“. Juo buvo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kaip svarbu šiandieniniame komunikacijos sraute skirti melagingas naujienas nuo faktų. „Mūsų žodžio“ inf.

KONCERTŲ CIKLAS. Gegužės 30 d. 19 val. grupės „Poezijos medžiotojai“ koncertu Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos kiemelyje pradedamas tradicinis vasaros koncertų ciklas „Žodžio čiurlenimas“. Kviečiama ateiti kartu su draugais ir pasimėgauti. Orui atšalus, bus pasirūpinta pledais, o jei prasidėtų lietus, renginys vyks parodų salėje.

AKMENORIUS IŠ ŠAUKLIŲ. Gegužės 25-ąją LRT „Kultūros savaitė“ pasakojo apie akmenorių, skulptorių Mindaugą Jankauską iš Šauklių, kuriam pažįstamos ne tik visos Lietuvos amžinojo poilsio vietos, bet jo įmonėje pastaruoju laiku atliekamos Lietuvos įžymybių veiklą įamžinančios memorialinės formos, skulptorius telkia profesinę bendruomenę.

„SAVAITĖS“ VEIDAS“. 180 tūkst. egzempliorių tiražu išeinantis žurnalas „Savaitė“ praėjusią savaitę pasakojo apie kraštietį, kilusį iš Rukų, muzikinę karjerą pradėjusį tėčio kapeloje „Gaspadorius“, o dabar populiarios grupės „Žemaitukai“ atlikėją Ovidijų Petrauską. Jo ir žmonos Evelinos, dukrelės Estelės šeimą šį pavasarį praturtino sūnaus Herkaus gimimas.

GYVYBEI PAVOJINGA. NVSC duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje fiksuotas 71 legioneliozės atvejis, 4 iš jų pasibaigė mirtimis. Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius užregistruota 18 legioneliozės atvejų, užfiksuota jau ketvirta mirtis. Statistiniai duomenys rodo, kad pasveikti nepavyksta vienam iš dešimties sergančiųjų.

TYLIOJI ŽUDIKĖ. Arterinė hipertenzija vadinama tyliąja žudike. Didelė dalis pacientų padidėjusio kraujospūdžio nejaučia, tai liga ir nediagnozuojama. O padidėjęs kraujo spaudimas savo blogą darbą daro – tai tiesioginis ryšys tarp arterinės hipertenzijos ir insulto, infarkto, širdies nepakankamumo bei kitų širdies ir kraujotakos ligų. Pavojingi ir kraujospūdžio svyravimai, kurie dažniausiai kyla dėl vaistų režimo nesilaikymo. Arterinė hipertenzija nebelaikoma atskira liga, nes kartu su ja dažnai aptinkamas ir nutukimas, diabetas, inkstų ligos ar padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje.
NARKOTIKAI?.. Gegužės 25 d. apie 3.55 val. Skuode, ties Laisvės ir Gėlių g. sankryža, atliekant dalinę vaikino apžiūrą, kelnių kišenėje rastas folijos lankstinukas su augalinės kilmės specifinio kvapo galimai narkotine medžiaga. Pradėtas tyrimas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

NEBLAIVUS. Gegužės 26 d. apie 2.45 val. policijos pareigūnams kelyje Skuodas–Plungė sustabdžius automobilį „Audi Q7“, jo vairuotojui nustatytas 1,93 promilės neblaivumas.