2024 m. birželio 11 d. skaitykite

  • Kompozitoriui Broniui Jonušui – 125
    • Šiais metais minime įžymaus Lietuvos kapelmeisterio, orkestrų ir chorų dirigento, pedagogo, „maršų karaliaus“ Broniaus Jonušo 125-ąsias gimimo metines. Jo maršai „Gaudžia trimitai“, „Leiskit į Tėvynę“, „Kur bakūžė samanota“, „Įžengimas į Vilnių“ ir kt. jau yra tapę klasika. B. Jonušo kūriniuose glūdi specifiški lietuvių tautos bruožai, nes kompozitorius visą laiką vertino ir puoselėjo lietuvių liaudies melodijas, dainas. Lidija Drukteinienė, Ylakių gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė
  • Savitarpio pagalba dideliems finansiniams nuostoliams išvengti
    • Vis dažnėjančios sausros, liūtys, vasarą pasipilanti kruša ūkininkams atneša nemažų nuostolių, kuriuos jie sumažina drausdamiesi. Deja, draudimo kompanijos draudžia ne nuo visų rizikų. Tačiau dabar jau yra instrumentas ir tais atvejais – Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiame plane (SP) numatyta intervencinė priemonė „Savitarpio pagalbos fondai“, skatinanti ūkininkus burtis į Žemės ūkio rizikos valdymo fondus (RVF) ir patiems, be tarpininkų, apsaugoti ūkį nuo didelių finansinių nuostolių. Užsak. Nr. 023

  • Atšilus orams, traukos centru tampa maudyklės
    • Kaip informuoja Skuodo rajono savivaldybė, besibaigiant gegužei, pagrindinėse Skuodo rajono maudymosi vietose – Kernų, Šauklių, Mosėdžio tvenkiniuose bei vadinamoje Skuodo jūroje ir Bartuvos upės dalyje prie Skuodo globos namų – į vandenį suleisti plūdurai. Artimiausiu laiku tokie plūdurai atsiras ir Gėsalų tvenkinyje. Toliau nei jie yra vaikams plaukti nerekomenduojama. Plūdurai žymi 1,3 m gylį. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Investicijos į sveikatos priežiūrą atsiperka daugiau nei dvigubai
    • Lietuva kasmet sveikatai skiria 5,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Dar 2,3 proc. sudaro gyventojų mokėjimai privačiomis lėšomis. Bendrai sudėjus – 7,8 proc., o tai gerokai mažiau nei ES šalių vidurkis (11 proc.). Investicijos į sveikatos priežiūrą vis dar dažnai vadinamos išlaidomis ir vis dar laikomasi požiūrio, kad už sveikatą atsakingas tik sveikatos sektorius, o ne kiekvienas iš mūsų.
  • Uostamiestyje skambėjo skuodiškių dainos ir šokiai
    • Birželio 8–9 dienomis Klaipėdoje, vasaros koncertų estradoje, šurmuliavo keliatūkstantinė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, skirta Lietuvos dainų šventės 100-mečiui, čia pradėta 1927 m. birželio 6-ąją, nuėjusį ilgą istorijos ir tautinės kultūros šviesuolių pradėtą puoselėjimo kelią. Prieš porą metų Skuodo vardui suskambėti joje impulsą davė mūsų krašto – LPS „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos – choras „Harmonija“, o šiemet į Klaipėdą buvo išvykę net trys kolektyvai. Laima Sendrauskienė
  • „Nesustok pusiaukelėje“ Ylakiuose – 14-tą kartą
    • Per Žemaitijos senelių globos namų bendruomenes keliaujanti draugystės kelionė, apsukusi jau antrąjį ratą, birželio 6-ąją stabtelėjo VšĮ Ylakių globos namuose. Iš Plungės, Plinkšių, Telšių, Skuodo, Kalvarijos ir Klaipėdos atvyko kolegos darbuotojai, vadovai, ten įsikūrusių namų gyventojai. Laima Sendrauskienė
  • Seimo nario Antano Vinkaus veiklos ataskaita už 2023 metus. Užsak. Nr. 024
  • Į Europos Parlamentą
    • Sekmadienį Lietuvoje vyko penktieji Europos Parlamento (EP) rinkimai. Šiemet kandidatų sąrašus į EP kėlė 14 politinių partijų ir viena koalicija. Šie rinkimai buvo vieni pasyviausių – savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,35 proc. rinkėjų. Per rinkimus buvo galima reitinguoti kandidatus. Parengta pagal internetinę spaudą
  • Užtvankos meditacija. Kęstutis Kova
  • Kai miestas švenčia ir puošiasi
    • Nuotaika, kai laukiama šventės, kai šurmuliuoja pati šventė, įsimintina. Šventinio jausmo pakilumą prisiminti padeda ir detalės. Šiemet miestas, laukdamas gimtadienio, pasitelkė jaukų senovinių langų su liaudies raštais margintomis langinėmis akcentą. Laima Sendrauskienė
  • Pabaigtuvių šventė gamtoje. „Mūsų žodžio“ inf.
  • ATLAIDAI. Birželio 16 d. Ersloje, prie koplyčios, vyks Šv. Aloyzo atlaidai. Jie prasidės 12 val. šv. Mišiomis koplyčioje, o 13 val. koncertuos Gintarius Dainanešys ir Giedrė. Po koncerto bus galima paskanauti asociacijos „Rukū masals“ žuvienės, pažaisti edukacinius žaidimus.
  • STANISLOVO RIAUBOS KONKURSE. Plungės rajono savivaldybės kultūros centras jau 24 metus kviečia mokinius dalyvauti jaunųjų menininkų sąjūdyje „Stanislovas Riauba – Žemaitijos Andersenas“. Pagrindinis šio projekto etapas yra paroda-konkursas, skirtas skulptoriaus vardo premijai laimėti, o tikslas – kreipti vaikų ir paauglių kūrybinę veiklą tautodailės tradicijų linkme, atskleisti talentingiausius, pagerbti unikalaus žemaičių skulptoriaus Stanislovo Riaubos atminimą. Šiemet šiame konkurse dalyvavo 4 Skuodo meno mokyklos mokiniai: Milda Minelgaitė, Rūta Pocevičiūtė, Emilija Zubaitė ir Max. Meno mokyklai džiugu, kad ten skambėjo mūsų miesto vardas: Milda Minelgaitė apdovanota paskatinamuoju prizu jaunajam menininkui projekto rėmėjų – Švedijos Boksholmo organizacijos „Draugas draugui“; Rūta Pocevičiūtė pelnė žiūrovų simpatijų prizą.
  • PRODUKTAI. Nuo birželio 3 d. įsigaliojus Lietuvos Vyriausybės patvirtintam draudžiamų žemės ūkio produktų bei pašarų importo iš Rusijos ir Baltarusijos sąrašui, svarbu žinoti, kad šis draudimas netaikomas tranzitu vežamoms prekėms, taip pat skirtoms tik asmeniniam vartojimui kelionėje. Išimtys taikomos mėsos ir pieno produktams, kaip nustatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.
  • PINIGAI. Nors grynuosius pinigus savo piniginėse nešiojamės vis rečiau, įvairias finansines naujoves į savo gyvenimą įsileidžiame gana nenoriai. Vykstant skaitmeninei transformacijai Europos Sąjungoje, intensyviai diskutuojama apie naujas elektroninių mokėjimų priemones, kurių labiausiai aptarinėjama – skaitmeninis euras. Tai skaitmeninės formos centrinio banko pinigai, kuriuos galima naudoti bet kokiems elektroniniams atsiskaitymams fizinėse ar elektroninėse prekybos vietose. Jau testuojamas skaitmeninis euras bus nemokamas, juo atsiskaityti bus galima ir neturint interneto. Tai užtikrins atsiskaitančiųjų anonimiškumą ir saugumą.
  • MEDICINA. Sveikatos apsaugos ministerija nuosekliai plečia slaugytojų ir akušerių kompetencijas, siekdama mažinti pacientų laukimo laiką sveikatos paslaugoms gauti, gerinti šių paslaugų prieinamumą ir mažinti šeimos gydytojams tenkančią administracinę naštą. Nuo šių metų pradžios slaugytojai gali savarankiškai konsultuoti pacientus, paskirti tyrimus ir vertinti jų rezultatus, aptarti savikontrolės priemones, vaistų vartojimo ypatumus. Nuo vasario 1 d. įsigaliojo Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimai, kurie įgalino bendrosios praktikos slaugytojus ir akušerius teikti šeimos medicinos paslaugas ir išrašyti siuntimus kito sveikatos priežiūros specialisto konsultacijai. Bendrosios praktikos slaugytojams taip pat suteikta teisė pratęsti gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, kai paciento sveikatos būklė yra stabili.
  • AUGIMO ŠUOLIAI. Medikų teigimu, augimo šuoliai iki vaikui suaugant vyksta 2 kartus: kai jam yra 5–8 m. ir sulaukus 12–17 metų. Tuo laiku paaugama po 6–12 cm per metus. Šiuos šuolius vienodai patiria ir berniukai, ir mergaitės, skiriasi tik amžius, kada jie prasideda. Pavyzdžiui, mergaitėms pubertinis augimo šuolis vyksta, sulaukus maždaug 11–14 m. ir paaugama apie 6–10 cm, o berniukams – sulaukus 13–16 m. – paaugama apie 8–12 centimetrų. Tada paaugliai susiduria su ženkliai padidėjusiu alkiu, tad labai svarbi sveika bei subalansuota mityba.
  • PAGALBA SPARNUOČIAMS. Jei radote sužeistą paukštį ir galite jam padėti, skambinkite į Bendrąjį pagalbos centrą tel. +370 52 732 995. Taip pat galima kreiptis į artimiausią – Klaipėdos rajone, Kalnuvėnuose, esantį Vakarų Lietuvos gyvūnų priežiūros centrą tel. +370 687 36 888.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.