Ministerija siūlo skubias trumpalaikes priemones pieno sektoriui stabilizuoti

Atsižvelgdama į susidariusią krizinę situaciją pieno sektoriuje, Žemės ūkio ministerija siūlo skubias trumpalaikes priemones pieno sektoriui stabilizuoti. Pieno gamintojams numatoma iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. Eur finansinę paramą už laikomas karves.

Planuojama išmoka – apie 37–38 eurai už karvę. Pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams ši išmoka būtų 10 proc. didesnė.

Tikimasi, kad parama karvių laikytojams bent iš dalies padės stabilizuoti padėtį pieno sektoriuje, nors radikaliai situacijos ir nepakeis. Ričardo Pasiliausko nuotr.

Jau netrukus, kovo 20 d., įvyks ir Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdis. Jo metu Lietuvos ir Latvijos žemės ūkio ministrai asmeniškai susitiks su ES žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu ir sieks įrodyti, kad problema tikrai rimta – ES parama abiejų šalių pieno sektoriams būtina. „Suprantame, kad 8 mln. Eur parama radikaliai situacijos pieno sektoriuje nepakeis, tad į šį susitikimą dedame dideles viltis“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Kitą savaitę planuojamas ne tik susitikimas su ES žemės ūkio komisaru, bet ir Pieno tarybos posėdis. Jame būtų diskutuojama dėl rizikos fondų kūrimo, taip pat Pieno įstatymo tobulinimo, didžiausią dėmesį skiriant pieno gamintojų kooperacijos skatinimui.

Užsak. Nr. 037