2023 m. lapkričio 17 d. skaitykite

  • „Auksinis rudens valsas“ ir 35-asis jubiliejus
    • Lapkričio 15 dieną Skuodo rajono asmenų su negalia draugijos nariai susirinko į popietę „Auksinis rudens valsas“. Draugija buvo įsteigta 1988 metais, tad ta pačia proga buvo švenčiamas ir draugijos 35-ių metų jubiliejus. Elena Katkuvienė
  • Civilinės saugos specialistė: „Atsisakykite naivios minties, kad visais atvejais jumis pasirūpins kiti“
    • Praėjusią savaitę Skuodo rajono savivaldybėje vyko pasirengimo ekstremaliosioms situacijos mokymai, kurių metu bendruomenių lyderiai buvo išsamiai supažindinti su informacija, kaip reiktų elgtis ekstremaliųjų situacijų metu ir savarankiškai išgyventi tris kritines paras, t.y. 72 valandas. (Tęsinys – kitame numeryje) Mindaugas Laukys
  • Vaikų darželiams – milijonu eurų daugiau
    • Žemės ūkio ministerija iki gruodžio 31 d. vaikų ugdymo įstaigas kviečia teikti paraiškas pagal Ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles. Šiai priemonei finansuoti 2024 m. skirta 2 130 tūkst. Eur, o tai yra beveik milijonu eurų daugiau nei pernai. Paramos laikotarpis nuo 2024 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.

  • Paprastėja nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka
    • Lapkričio 7 d. įsigaliojo sveikatos apsaugos ir socialinės apsaugos ir darbo ministrų įsakymo pakeitimai, kuriais padidėjusio sergamumo gripu, ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) laikotarpiu sudaryta galimybė nedarbingumo pažymėjimus išduoti supaprastinta tvarka. Parengta pagal SAM inf.
  • Skuodiškių pamėgtai S. Šimkaus konservatorijai – 100!
    • Kompozitoriaus, chorų organizatoriaus, dirigento, muzikos publicisto, folkloristo, pedagogo ir muzikos visuomenininko Stasio Šimkaus (1887–1943) nuveikti darbai, atlaikę laikmečio išbandymus, tapo mūsų šalies istorijos dalimi. Vienas ryškiausių jo darbų, kuris Lietuvos muzikams nutiesia tiltus į ateitį – 1923 metais Klaipėdoje įkurta mokykla. Ten jis pats dėstė bei 1924–1927,  1928–1930 metais buvo direktoriumi. Lapkričio 10-ąją Klaipėdos koncertų salėje paminėtas tos mokyklos, o dabar Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos, 100-metis. Laima Sendrauskienė
  • Ilgametė tarpinstitucinė partnerystė
    • Su ilgamečiu projektu ,,Sportas – mūsų aistra ir tradicijos“ jau užaugo visa mosėdiškių karta. Tie, kurie pirmąjį projekto penkmetį mokinių komandoje žaidė su savo tėvelių komandą, pastaraisiais metais jau patys yra tėveliai, kurie jau atsiveda savo atžalas bent atnešti taures ar pamėtyti baudų. Projekto koordinatorė Virgina Jonkuvienė
  • Tarptautiniame dainos konkurse – penktą kartą
    • Lapkričio 11 dieną Vilniuje dvidešimt trečią kartą vyko tradicinis kasmetinis tarptautinis „Paribio dainos“ (Pesnia Pamežža) konkursas. Jame penktą kartą dalyvavo Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“ Skuodo rajono bendrijos mišrus romansų ansamblis „Prisiminimų rožė“. Joana Viščiūnienė
  • Istorijos pamokos išlieka aktualios
    • Lotyniškas posakis pagal Platoną moko, jog istorijos nepažinusieji lieka amžini vaikai… Turistų lankomame Mosėdyje daug metų stovėjusi abejotinos vertės neva knygnešio skulptūra, nuo 2015 metų – Grūto parko eksponatas, buvo perdėm ideologizuota. Laima Sendrauskienė
  • Geriausios kvadrato žaidėjos
    • Lapkričio 10 d. Ylakių gimnazijos sporto salėje vyko rajono mokinių sporto olimpiados mergaičių (gim. 2011 m. ir jaunesn.) kvadrato varžybos, kuriose dalyvavo 4 komandos –  Bartuvos progimnazijos (2), Ylakių bei Mosėdžio gimnazijų. R. R.
  • Globos laukinius gyvūnus
    • Užliedžių seniūnijoje, Naujųjų Muniškių kaime (Kauno r.) 5,77 ha ploto teritorijoje Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) pastatė modernų Laukinių gyvūnų globos centro (LGGC) pastatų kompleksą: veterinarijos gydyklą su laukinių gyvūnų priėmimo, apžiūros patalpomis, operacine, laboratorija, gyvūnų gydymo-reabilitacijos, visuomenės švietimo, darbuotojams skirtomis patalpomis, karantino pastatu, gyvūnų laikymo vidaus ir lauko voljerais. Šių metų gruodį LSMU visiškai užbaigs įgyvendinti Laukinių gyvūnų globos centro įkūrimo projektą. Parengta pagal Lietuvos sveikatos mokslų universiteto inf.
  • 1 000 pirmųjų motinystės dienų: bus teikiama daugiau psichologinės ir socialinės pagalbos
    • Geriau rūpintis nėščiųjų ir gimdyvių emocine sveikata, laiku identifikuoti po gimdymo kylančius emocinius sunkumus ir suteikti reikiamą pagalbą susidūrus su psichikos sveikatos sunkumais – visa tai pasiekti numatoma veiksmų plane, kurį parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Parengta pagal SADM inf.
  • KVIETIMAS. Lapkričio 18 d. 15 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje – respublikinio eilėraščių konkurso „Gyvenimas trumpas, o laikas ir erdvė – amžini“ užbaigtuvės bei nugalėtojų apdovanojimo šventė. Pageidaujantys šio konkurso dalyviai lapkričio 18 d. 13 val. turės galimybę dalyvauti ekskursijoje po Skuodą su licencijuotu gidu. Konkursas surengtas pagal Skuodo literatų klubo parengtą bei Savivaldybės administracijos dalinai finansuojamą projektą „Skuodas – tai Stasys Jonauskas“, skirtą mūsų miesto pirmojo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 770 metų jubiliejui ir šviesaus atminimo poeto (devynių prestižinių premijų laureato, Skuodo garbės piliečio) Stasio Jonausko 75-osioms gimimo metinėms. Tad renginyje kviečiami dalyvauti ne tik minėto konkurso dalyviai (74 autoriai iš 27-ių Lietuvos savivaldybių bei užsienio) ar tiesiog mėgstantys poeziją, bet ir tie, kuriems svarbu, kad geroji žinia apie Skuodą sklistų toli bei palčiai. Rengėjas – Skuodo literatų klubas „Nojus“, partneris – Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji biblioteka.
  • ŠATĖSE. Lapkričio 19 d. Šačių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už Jo Ekscelenciją vyskupą Antaną Vaičių, minint jo mirties 15-ąsias metines. Pagerbiant savo kraštietį 11 val. bus einamas Kryžiaus kelias.
  • PARODA. Lapkričio 20 d. 15 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje vyks socialinių mokslų daktaro, psichologo, lektoriaus, konsultanto, knygų autoriaus Tomo Lagūnavičiaus paskaita „Šiuolaikinio meno tendencijos“ ir jo dailės darbų parodos atidarymas.
  • SPEKTAKLIS. Lapkričio 21 d. 17.30 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje – Kretingos r. kultūros centro Kartenos skyriaus Kamerinio teatro spektaklis pagal R. Bacho kūrinį „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“.
  • PASKAITA. Lapkričio 23 d. 17.10 val. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje – mitybos specialistės dietologės Viktorijos Uzulės paskaita „Maisto derinimas. Patarimai, receptai“.
  • DĖMESIO! Pasklidus gandams, kad psichiatras R. Stanius nebedirbs, informuojame, kad gydytojas Skuode dirbo ir dirbs. Kaip ir anksčiau, registruotis tel. 8 607 80 166. (UAB Skuodo psichikos ir psichoterapijos centras)
  • GAISRAS. Lapkričio 10 d. 16.44 val. bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas apie tai, kad Šekų kaime dega individualus gyvenamasis namas. Ugniagesiams atvykus, jis degė atvira liepsna, stogas buvo sukritęs. Ugniagesiai iš namo išnešė 2 dujų balionus.
  • NARKOTIKAI?.. Lapkričio 15 d. apie 13. 38 val. Skuode, Gedimino g., policijos pareigūnai sustabdė automobilį „Audi A6“. Jame rasta popierinė dėžutė, kurios viduje buvo folijos lankstinukas su biria medžiaga. Asmuo nesulaikytas. Pradėtas tyrimas pagal LR BK 259 str.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.