Inovatyti technologija padeda užtikrinti implantacijos sėkmę net sudėtingiausiais atvejais

Gydytojas odontologas apie šimtaprocentinę implantacijos sėkmę užtikrinančią technologiją

Sparčiai vystantis medicinos technologijoms, vis pažangesnis tampa ir dantų atkūrimas implantais. Siekiant dar labiau patobulinti implantacijos procesus, nuolat vykdomi moksliniai tyrimai, kuriamos naujos priemonės implantų prigijimo bei ilgaamžiškumo rodiklių pagerinimui. Viena tokių inovacijų – implantų paviršiaus apdorojimo plazma (ang. plasma spray coating) technologija, padedanti užtikrinti lengvesnį bei greitesnį jų prigijimo procesą ir beveik šimtaprocentinę implantacijos sėkmę. Naudojant šią inovatyvią technologiją, net labai sudėtingais atvejais, pacientui turint implanto atmetimo riziką didinančių gretutinių ligų ar žalingų įpročių, pavyksta užtikrinti teigiamą organizmo atsaką ir pasiekti itin gerų rezultatų. Plačiau apie ją pasakoja klinikos „Baltijos odontologijos centras“ gydytojas odontologas Saulius Matulionis.

Kuo naudingas implanto paviršiaus apdorojimas plazma

Pašnekovas sako, kad susidūręs su keliomis sveikatos problemomis ir kovodamas už išlikimą mūsų organizmas pirmiausia mobilizuoja savo energiją bei išteklius tam, kad susidorotų su svarbiausia jų, ir tik po to imasi kitų. Pavyzdžiui, susilaužius koją ir įsipjovus pirštą, didžiąją dalį pajėgų jis sutelkia į kojos lūžį, o piršto gijimas tampa antraeiliu dalyku.

„O kas vyksta mūsų kūne įsriegus implantą? Nepaisant vis geresnio šiuolaikinių implantų biosuderinamumo, organizmas jį priima kaip svetimkūnį. Implantas į kūną atkeliauja su angliavandeniliais, todėl pirmiausia siekiama jį išvalyti. Ir nors esminis implantų klinikinės sėkmės veiksnys yra greita jų osteointegracija (suaugimas su kaulu), organizmas iš pradžių koncentruojasi į angliavandenilių valymą ir tik po to į implanto prigijimo procesą. Tuo tarpu, įsriegus hidrofilišką, ant savo paviršiaus angliavandenilių neturintį implantą, jo valyti nebereikia, todėl mūsų organizmas automatiškai fokusuojasi į prigijimą ir šis procesas vyksta žymiai greičiau. Hidrofiliškas implanto paviršius pritraukia kraują, skatina kaulo formavimosi procesus ir gijimo procesą paspartina beveik du kartus“, – aiškina ilgametę patirtį turintis implantacijos specialistas.

Sauliaus Matulionio teigimu, po implanto įsriegimo organizmui koncentruojantis į jo prigijimą, silpnesniu tampa ir žmogaus imunitetas, o tai gali lemti prastesnę savijautą ir didesnę peršalimo bei kitų ligų riziką. Sriegiant hidrofilišką implantą, žymiai sutrumpėja gijimo periodas, todėl ir žmogaus imunitetas bei bendra sveikatos būklė atsistato greičiau.

Dar vienas plazma apdorotų implantų privalumas – atsparumas oksidacijai. Implantacijos metu įprastai sriegiami implantai yra švarūs, sterilūs, tačiau nepadengti hidrofilišku paviršiumi. Hidrofiliškumas yra medžiagos savybė sąveikauti su vandeniu – hidrofiliniame paviršiuje vandens lašas išsklinda. Gydytojas odontologas sako, kad nors implantai neturi sąlyčio su oru, tačiau gamybos, sandėliavimo ir transportavimo metu nepavyksta jų apsaugoti nuo sąlyčio su deguonimi, o ant turėjusio šį sąlytį metalo kaupiasi angliavandeniliai. Todėl implantai drėgnoje burnos ertmėje gali oksiduotis.

Tuo tarpu implantų padengimas plazma užtikrina jų hidrofiliškumą, teigiamą organizmo atsaką ir nuspėjamą prigijimą. Mokslinių tyrimų duomenimis, hidrofiliškas implantų paviršius ne tik apsaugo juos nuo oksidacijos, bet ir tris kartus padidina proteino absorbciją ir net šešis kartus – osteoblastų proliferaciją. Tai reiškia, kad kaulo ląstelių gamyba vyksta šešis kartus greičiau ir žymiai pagreitinama implantų osteointegracija. Moksliškai taip pat įrodyta, kad hidrofilišku paviršiumi padengtų implantų sukeliamo uždegimo ir neigiamų organizmo reakcijų į svetimkūnį rizika žymiai mažesnė.

Kaip vyksta implantų paviršiaus apdorojimo plazma procedūra

Greitesnį prigijimą ir mažesnę atmetimo bei kitų komplikacijų riziką užtikrinanti implantų padengimo plazma procedūra aparatu „Plasma X Motion“ trunka vos keliasdešimt sekundžių. Jos metu implantas apdorojamas vakuume plazmos spinduliu. Implantas nėra liečiamas, todėl nepažeidžiamas jo sterilumas. Po 30 sekundžių implantas gali būti sriegiamas pacientui.

Pasak gydytojo, plazma padengto implanto prigijimo laikas sutrumpėja net 4 savaitėmis, todėl greičiau atliekamas ir dantų protezavimas, sugrąžinantis pacientui visavertę kramtymo funkciją ir estetišką šypseną. Po dantų atkūrimo pagerėja ne tik fizinė, bet ir psichologinė pacientų būklė, padidėja jų pasitikėjimas savimi.

„Šiuolaikinės odontologijos tikslas – užtikrinti, kad dantų atkūrimo procesas būtų kuo greitesnis bei komfortiškesnis, o nuolat kuriamos naujos technologijos leidžia pasiekti itin gerų rezultatų. Svarbiausia, praradę dantis, nedvejokite ir atvykite pasitarti su gydytoju odontologu – jų atkūrimas gali pastebimai pagerinti Jūsų gyvenimo kokybę“, – baigdamas pokalbį ragina Saulius Matulionis.

„Baltijos odontologijos centre“ Palangoje Jūsų laukia patyrę implantacijos specialistai, kurie atidžiai išklausys Jūsų lūkesčių, atliks nuodugnų ištyrimą, o dantų atkūrimui pasitelks implantų paviršiaus apdorojimo plazma technologiją, užtikrinančią beveik šimtaprocentinį implantų prigijimą. Registruokitės konsultacijai dėl dantų atkūrimo implantais tel. +370 460 31 077 ir džiaukitės ne tik nepriekaištingai atkurta kramtymo funkcija, estetine išvaizda, bet ir didesniu pasitikėjimu savimi bei žymiai pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Užsak. Nr. 005