2024 m. vasario 23 d. skaitykite

  • Namų reikia ne Danijoje, o gimtinėje
    • Su Gerda Vinogradiene susipažinome vienoje edukacijoje. Sužinojus, kad po gyvenimo Norvegijoje ir Danijoje ji kartu su vyru Rolandu grįžo kurti savo gyvenimo į Aleksandrijos seniūniją, pasidarė smalsu, kodėl priėmė tokį sprendimą. Juk jaunimas dažniau išvažiuoja negu grįžta. Pora dabar gyvena ir kuriasi senoje sodyboje pas vyro močiutę, kur Gerdos vyras užaugo ir gyveno iki pat aštuoniolikos metų. Tad apie gyvenimą svetur, sprendimą grįžti į gimtinę ir visa kita kalbamės su Gerda Vinogradiene. Kalbėjosi Elena Katkuvienė
  • Iškirstą mišką privaloma atkurti
    • Lietuvos Respublikos Miškų įstatymas nustato, kad miškų savininkai ar valdytojai, įvykdę plynuosius kirtimus, iškirstą mišką privalo atkurti per 3-ejus metus. Valstybinė miškų tarnyba primena, kaip tai padaryti tinkamai. Valstybinės miškų tarnybos inf.
  • Jei patyrėte nuostolių įvažiavę į duobę
    • Jei nelaimingai įvažiavote į kelio duobę ir apgadinote transporto priemonę, tinkamai užfiksuokite aplinkybes ir kreipkitės į draudimo bendrovę arba kelio savininką. Pranešti policijai ar kviestis pareigūnų nereikia. Pasistenkite dėl kitų eismo dalyvių ir būtinai pažymėkite pavojingą vietą. Klaipėdos apskrities VPK inf.

  • „Tūkstantmečio mokyklų“ programa – jau ir pas mus
    • Vasario 15 d. Skuodo rajono savivaldybės administracija bei trys savivaldybės mokyklos – Skuodo Bartuvos progimnazija, Mosėdžio bei Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos – pasirašė Jungtinės veiklos sutartį (JVS) su Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) ir Skuodo rajono savivaldybėje pradeda vykdyti projektą „Tūkstantmečio mokyklos II“ (Nr. 10-012-P-0001). Aldona Jasienė, Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė
  • Kooperatyvų nariams – papildomas priedas
    • Žemės ūkio ministerija, siekdama paskatinti pieno gamintojus kooperuotis, pripažintų kooperatyvų nariams numatė skirti papildomą 30 eurų siekiantį priedą už pieninę karvę. ŽŪM inf.
  • Tarėsi Skuodo seniūnijos kaimų seniūnaičiai
    • Pasak Skuodo seniūnijos, arba kaimiškosios Skuodo dalies, seniūnės Viliutės Jautakienės, kuri nuo 2006 metų aprėpia administracinės veiklos lauką Daukšių, Didžiųjų ir Mažųjų Rūšupių, Luknių, Narvydžių kaimuose, pastarieji metai čia išskirtiniai demografiniais pokyčiais: didelė dalis žmonių sparčiai sensta – iš buvusių 3 800 seniūnijos gyventojų likę pustrečio tūkstančio. Ir panašu, nors ir netiesiogiai, tokia statistika diktuoja gyvenviečių nūdienos ritmą. Laima Sendrauskienė
  • Kodėl taip svarbu rūpintis savo emocine sveikata?
    • Modernus gyvenimo būdas, nuolatinis skubėjimas ir vis didėjantis streso lygis neabejotinai turi įtakos mūsų emocinei sveikatai. Viena iš pasekmių, kylančių iš nuolatinio skubėjimo ir nepakankamo poilsio, yra lėtinis nuovargis. Ilgalaikis nuovargis gali sumažinti gebėjimą susikaupti, prisiminti informaciją ir efektyviai dirbti, taip pat gali sukelti įvairias emocines problemas, įskaitant padidėjusį nerimą, depresiją ar nuovargį. Užsak. Nr. 006
  • Adomo Galdiko tapybos darbų parodos atidarymas
    • Vasario 20 d. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje atidaryta mūsų kraštiečio dailininko Adomo Galdiko (1893–1969), gimusio Giršinų vienkiemyje prie Mosėdžio, tapybos darbų paroda, kuri į Skuodą atkeliavo iš Plungės žemaičių dailės muziejaus. Abstrakčios kompozicijos žavi ne tik savita spalvine koloristika, unikaliomis plastinės kalbos subtilybėmis, bet ir išreiškia tapytojo dvasinę būseną, mintis… Elena Katkuvienė
  • Tyrimas atskleidė, kiek vaikų Lietuvoje gali patirti smurtą
    • Visuomenė geriau atpažįsta smurtines situacijas, bet vis dar didelė dalis žmonių fizines bausmes laiko auklėjimo priemone ir yra linkę smurtą prieš vaikus pateisinti – tokie rezultatai išryškėjo vaiko teisių gynėjų užsakymu „Spinter tyrimų“ praėjusių metų pabaigoje atliktame reprezentatyviame visuomenės nuomonės tyrime. Parengta pagal Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos inf.
  • Laimi ankstyva diagnostika
    • Siekdama aktyvesnio gyventojų dalyvavimo Krūties piktybinio naviko ankstyvosios diagnostikos programoje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino jos organizavimo tvarką. Įgyvendinus bandomąjį projektą, nuo kitų metų pradžios ketinama praplėsti programos dalyvių amžiaus ribas, atsisakyti šeimos gydytojo siuntimo ir įtraukti į programą naują tyrimą – krūties tomosintezę. Parengta pagal SAM Komunikacijos skyriaus inf.
  • Sergantiems depresija
    • Skuode kuriama depresija ir kitomis dvasinėmis ligomis sergančių žmonių grupė „Nebūkim vieni, padėkime sau ir kitiems“. Rimantas Piekus
  • „Dviratis – lėta planetos mirtis“. Parengė L. S.
  • Išbandė jėgas su stipriais varžovais
    • Vasario 18 d. Palangos sporto arenoje įvyko draugiškas krepšinio (3×3) turnyras, kuriame dalyvavo ir Skuodo krepšininkai. R. R.
  • Neužkibkite ant sukčių masalo
    • Sukčiavimo atvejų vis daugėja. Sukčiai sugalvoja vis naujų būdų, kaip apgauti žmones. Sukčiavimo atakose kibernetiniai nusikaltėliai dažniausiai prašo gimimo datos, socialinio draudimo numerio, telefono numerio, namų adreso, kredito kortelės duomenų, el. pašto ir kitų prisijungimo duomenų, slaptažodžio (arba kitos informacijos, reikalingos slaptažodžiui nustatyti iš naujo), spustelėti ant paveikslėlio, pasidalinti socialinio tinklo žinute. Visada išlikite budrūs ir kritiškai vertinkite susiklosčiusią situaciją. Žemiau pateikiami populiariausi apgaulių variantai. Jei reikia, atsispausdinkite ir prieš miegą vis paskaitykite. Vaiva Šorė
  • Viena iš penkių pirmųjų
    • Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Lietuvai suteikė riebalų rūgščių transizomerų (sukietintų aliejų, dar vadinamų transriebalais) eliminavimo iš maisto tiekimo sistemos patvirtinimo sertifikatą. Lietuva tapo viena iš penkių pirmųjų šalių pasaulyje, gavusių tokį sertifikatą. Jis taip pat suteiktas Danijai, Lenkijai, Saudo Arabijai ir Tailandui. Parengta pagal SAM inf.
  • DIKTANTAS. Lietuvių kalbos mylėtojai kviečiami rašyti Nacionalinį diktantą Skuodo rajone – kovo 15 d. 11 val. (penktadienį) Skuodo rajono savivaldybės tarybos posėdžių salėje (Skuodas, Vilniaus g. 13, III aukštas). Galima registruotis iš anksto tel. (8 440) 52 732, el. p. .
  • ATSISKAITYMO KNYGUTĖS. Gaminamos, parduodamos elektros ir dujų atsiskaitymo knygutės (užrašinės). Atveža į vietą. Tel. 8 620 14 900.
  • KEIČIASI. Nuo šių metų liepos 1 dienos savivaldybės gydytojo pareigybė bus panaikinta, o oficialiai tokias pareigas einantis asmuo vadinsis sveikatos reikalų koordinatoriumi. Koordinatorius privalės turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą, įgytą baigus medicinos arba reabilitacijos, arba farmacijos, arba odontologijos, arba burnos priežiūros, arba visuomenės sveikatos, arba slaugos ir akušerijos studijų krypties studijas, arba lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją turintis savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas. Sveikatos apsaugos ministro įsitikinimu, kiekvienos savivaldybės vadovai turėtų būti suinteresuoti šiose pareigose turėti žmogų, kuris suprastų sveikatos apsaugos sistemą. Gerai bent tiek, kad licencijuotiems medikams nuo liepos nurodymus siuntinės ir reikalavimus teiks sveikatinimo veiklos koordinatorius, o ne maisto saugos specialistas, geodezininkas ar socialinio darbo organizatorius.
  • INFORMACIJA. Skirtingais gyvenimo atvejais valstybė šalies gyventojams teikia socialinę paramą ir socialines paslaugas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad visą naujausią informaciją apie tai galima rasti vienoje vietoje – informacinėje svetainėje www.kasmanpriklauso.lt. Joje pateikiama informacija yra aktuali visiems žmonėms – auginantiems vaikus, nusprendusiems įvaikinti ar globoti, netekusiems darbo ar patiriantiems finansinių sunkumų, susirgusiems ar slaugantiems šeimos narį, norintiems įsigyti ar išsinuomoti pirmą būstą, sulaukus senatvės ar netekus artimo žmogaus.
  • PASKOLOS. Ūkininkai, bendrovės ar žemės ūkio kooperatyvai, norintys savo žemės ūkio valdose įgyvendinti tvarias investicijas, netrukus vėl galės gauti lengvatines paskolas. Norėdami pasinaudoti šiomis paskolomis, žemės ūkio subjektai pirmiausia Nacionalinei mokėjimo agentūrai turės pateikti paraiškas paramai gauti pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencinę priemonę „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“. Paraiškos gauti paskolą investicijoms į tvarią veiklą bus priimamos nuo 2024 m. kovo 1 d. iki metų pabaigos, t. y. gruodžio 31 d. Atkreiptinas dėmesys, kad, pasiekus paramos paraiškų priėmimo etapui skirtą lėšų sumą (5 mln. Eur), paramos paraiškų priėmimas bus stabdomas.
  • PIRMOJI. Kaune atidaryta pirmoji Lietuvoje privati Šiuolaikinės onkologijos klinika. Čia pacientai gali rasti sukoncentruotą specializuotą onkologinę pagalbą vienoje vietoje, gydytojai rūpinasi ne tik ligos diagnostika, gydymu, bet ir psichologine pagalba, pirmine bei antrine profilaktika, švietimu. Joje bus kovojama už gyvenimą, o ne prieš vėžį – klinikos įkurta „Gyvenimo su vėžiu mokykla“ sieks suteikti pacientams svarbias žinias. Šiuolaikinės onkologijos klinika veikia istorinėje miesto vietoje – Vytauto prospekte, netoli autobusų ir geležinkelio stočių.
  • PERPUS MAŽIAU. Daugiau nei prieš pusmetį apmokestinus labai lengvą vienkartinį plastiko maišelį ir jam tapus įprasta preke, kurios kaina siekia 1 ct, daugelį pirkėjų tai privertė susimąstyti, ar šis pirkinys jiems išties reikalingas. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, antrąjį 2022 m. pusmetį pirkėjai sunaudojo beveik 100 milijonų ypač lengvų vienkartinių plastiko maišelių, o uždraudus juos dalinti nemokamai ir apmokestinus, praėjusių metų liepos–gruodžio mėnesiais labai lengvų vienkartinių plastiko maišelių sunaudota net du kartus mažiau – arti 50 milijonų vienetų.
  • DZIUDO SPORTAS. Vasario 18 d. Prienuose įvyko dziudo turnyras, kuriame dalyvavo ir Skuodo jaunieji dziudo sportininkai (treneris Robertas Mažrimas). Svorio kategorijoje iki 60 kg tarp 20 dalyvavusių sportininkų Jokūbas Šadeikis iškovojo bronzos medalį.
  • GAISRAS. Vasario 18 d. 18.08 val. Bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas, kad Rukų kaime dega statybininkų vagonėlis. Atvykus ugniagesiams, jis degė atvira liepsna. Per gaisrą išdegė vagonėlio vidus ir jame buvę įvairūs daiktai. Iš vagonėlio išnešti du dujų balionai.
  • NEBLAIVI. Vasario 19 d. apie 17.38 val. Skuodo r., kelyje Mažeikiai–Skuodas, policijos pareigūnams sustabdžius automobilį „Volkswagen“, jo vairuotojai nustatytas 1,82 promilės neblaivumas.

Visus straipsnius skaitykite laikraštyje.