2024 m. kovo 26 d. skaitykite

  • Didžiausias velykinis margutis Skuode
    • Kovo 21 d. pirmas ir didžiausias velykinis margutis, lydimas Skuodo policijos pareigūnų, pradėjęs savo kelionę nuo Skuodo amatų ir paslaugų mokyklos, saugiai atvežtas į Skuodo evangelikų-liuteronų bažnyčią. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Garbė suteikta kariui iš mūsų rajono
    • Kovo 22 d. po trijų savaičių nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos (NPPKT) Lietuvos Didžiojo Etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų batalione Tėvynei prisiekė beveik 400 šauktinių. Iškilmingoje rikiuotėje gausiai susirinkusių jų artimųjų ir garbių svečių akivaizdoje perskaityti priesaiką bei pabučiuoti bataliono kovinę vėliavą suteikta garbė kariui iš mūsų rajono. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Bendradarbiavimo sutartis sveikatinimui
    • Kovo 21-ąją Skuodo rajono savivaldybės tarybos posėdžių salėje susirinkimą stebėjo ir rajono politikai, bet susitikimo proga buvo ne darbo posėdis, o šventinė to darbo išdava: po trejų metų pasiruošimo darbų pagaliau pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, į dalykinį ratą sutelkusi ne tik mūsų rajone veikiančias, bet ir Mažeikių, Klaipėdos sveikatos įstaigas. Laima Sendrauskienė
  • Ar valdžia mato galimybes?..
    • Praėjusiais metais į gamyklą „ORLEN Lietuva“ buvo vežami dideli kroviniai. Tam buvo investuotos lėšos į kelių ir tiltų stiprinimą. Mūsų rajono buvę keliai negalėjo pakelti tokio svorio transportavimo. Dabar kelininkai nutarė iškasti kelkraštį, gruntą išvežti ir taip kelio sutvirtinimą sumažinti. Vidas Noreika
  • Nuo mažo iki didelio ūkio
    • Valdo Tamoševičiaus, gyvenančio Pašilės kaime, ūkis, pradėjęs veikti nuo 15-os hektarų, o dabar išsiplėtęs iki 430 ha – sunkaus ir nuolatinio šeimos darbo rezultatas. Elena Katkuvienė

  • Verslo popietė – rajono gamybinėje įmonėje „Skalsa“
    • Kovo 20-ąją medienos apdirbimo (langų, durų) ir baldų gamybos įmonė „Skalsa“, Mosėdžio centre, Gėlių gatvėje, veikianti daugiau kaip tris dešimtmečius, sulaukė gausaus būrio svečių iš rajono verslo bendruomenės – čia įvyko verslo popietė: pažintiniai dalykiniai susitikimai, į rūpimus klausimus atsakė Skuodo rajono savivaldybės meras Stasys Gutautas ir vicemerė Inga Jablonskė, apsilankyta vietos įmonėje. Laima Sendrauskienė
  • Skuodo gatvių pavadinimuose – ir S. Nėris, ir P. Cvirka
    • Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovui pritarus vadinamosios desovietizacijos komisijos rekomendacijai dėl poetės Salomėjos Nėries vardo gatvių keitimo dalyje miestų ir rajonų, savivaldybės skirtingai vadovaujasi šiuo sprendimu. Vienos jau ėmėsi keitimo procedūrų, o kitos vis dar laukia oficialių raštų. Parengta pagal BNS inf.
  • Didžiojo Tridienio ir šv. Velykų pamaldos
    • Kovo 28–30 d., Didįjį Ketvirtadienį, Didįjį Penktadienį ir Didįjį Šeštadienį, Skuodo dekanato bažnyčiose vyks pamaldos, o šv. Velykų – kovo 31-ąją ir balandžio 1-ąją. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Mūsų šalies vanduo yra švarus ir saugus
    • Kovo 22 d. visame pasaulyje buvo minima Pasaulinė vandens diena, kurios tikslas – skatinti kiekvieno sąmoningą požiūrį į didžiulę vandens svarbą. Parengta pagal Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos aplinkos agentūros, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją
  • „Gelmių šviesa“ – vilties šauklys
    • Kovo 21 d. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešojoje bibliotekoje pristatyta rašytojos, Klaipėdos universiteto profesorės Jūratės Sučylaitės esė knyga „Gelmių šviesa“. Originalios poetinės terapijos knygos iliustratorius Romas Klimavičius. Renginyje dalyvavo leidinio autorė ir prozininkas Algirdas Kuklys. Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos informacija
  • Kaimo kultūros židinys
    • Kaime taip galima vadinti biblioteką. Ne vienoje vietovėje ji tokia vienintelė ir belikusi, kur vietos gyventojai gali nueiti ne tik knygą pasiimti ar pasikeisti, bet ir pamatyti ten vykstančias parodas ar sudalyvauti organizuojamose edukacijose. Juk Skuodo rajono kultūros centro skyriai, kurie dar išlikę, dažniausiai per metus apsiriboja vienu kitu viešu renginiu, o apie „atvėsusią“ kaimo bendruomenių veiklą nėra ką ir kalbėti. Arba nesame girdėję. Marytė Kaniavienė
  • Dėmesio! Redakcija skelbia rašinių konkursą „Neišsiųstas laiškas“. Užrakinta širdis. Elena Katkuvienė
  • Pralaimėjimas nieko nepakeitė
    • Kovo 22 d. krepšinio komanda Skuodo KKSC-„Kuršasta“ (vyr. treneris Linas Mitkus), dalyvaujanti Regionų krepšinio lygoje, išvykoje žaidė paskutines reguliaraus sezono rungtynes – susitiko su VDU-2 krepšininkais (Kauno r.) ir jas pralaimėjo (70:84). Pogrupyje mūsų komanda, kaip buvo įsitvirtinusi antroje vietoje, taip ir liko. R. R.
  • Iš čempionato sugrįžus
    • Kovo 23 d. Radviliškyje įvyko Nacionalinis rankų lenkimo čempionatas. Jame dalyvavo ir mūsų rajono sportininkai, vadovaujami Skuodo atviro jaunimo centro pavaduojančios direktorės Indrės Budrikienės bei Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro trenerio Rimanto Liubino. „Mūsų žodžio“ inf.
  • Šiemet vaistiniu augalu išrinkta mažalapė liepa
    • Lietuvoje tradicija tampančių Metų vaistinio augalo rinkimų tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į jų pažinimo svarbą, racionalų praktinį naudojimą įvairiose srityse (medicinoje, farmacijoje, kosmetologijoje, maisto pramonėje, veterinarijoje, žemės ūkyje). Taip pat supažindinti su augalinių vaistinių preparatų ne tik gydomosiomis savybėmis, bet ir kontraindikacijomis, šalutiniais bei nepageidaujamais poveikiais ir jų sąveika su įvairiais kitais vaistais. Parengta pagal VDU inf.
  • Velykų dekoracijos
    • Velykos – tai tyriausia pavasario šventė, kai atgimsta gamta, po truputį girdėti vis daugiau paukščių čiulbėjimo. Ta proga norisi į namus įnešti jaukumo ir juos organiškai papuošti. Vaiva Šorė
  • Paprasta, bet neprasta. M. K.

PARODA. Skuodo meno mokyklos mokinių parodos atidarymas Skuodo rajono savivaldybės R.Granausko viešosios bibliotekos bendrystės salėje vyks kovo 27 d.17.30 val. Paroda veiks iki balandžio 30 d.

KRYŽIAUS KELIAS. Kovo 29 d. 16.45 val. Skuodo Švč. Trejybės bažnyčia kviečia visus dalyvauti Kristaus Kančios apmąstyme, Kryžiaus kelyje, kuris bus einamas Skuodo miesto gatvėmis.

LAIKAS. Paskutinį kovo savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda į priekį. Laikrodžio sukimas pavasarį gali kur kas labiau paveikti fizinę ir emocinę sveikatą nei valandos pokytis rudenį. Nors anksčiau auštant ne vienas taip pat prabunda su saule, norint sumažinti neigiamą laikrodžio sukimo įtaką sveikatai, reikėtų pradėti ruoštis iš anksto. Laiko sukimui jautresniems žmonėms, likus maždaug valandai iki ėjimo miegoti, vaistininkai pataria vakarais vartoti melatoniną. Tai padės paskatinti hormono melatonino gamybą mūsų organizme, taip paskatinant jį anksčiau užmigti.

KURSAI. LŽŪKT Skuodo biuras balandžio mėnesį organizuoja kursus ūkininkams, neturintiems augalų apsaugos pažymėjimo. Registruotis tel. 8 612 02 798.

KALBOS SPECIALISTAI PATARIA. Žodis „talpa“ reiškia tūrį, talpumą, o ne indą. Taigi skystį pilame ne į talpas, o į indus, talpyklas.

MAŽIAU LAISVADIENIŲ. Norint didinti gynybos finansavimą, Lietuvos verslo taryba siūlo papildomai atsisakyti dviejų nedarbo dienų pasirinktinai (dabar mūsų šalis yra viena iš daugiausiai nedarbo dienų turinti valstybė). Verslo taryba atkreipia dėmesį, kad per vieną darbo dieną Lietuvoje sukuriama daugiau kaip 100 mln. eurų bendrojo vidaus produkto (BVP). Taip būtų surenkama daugiau mokesčių.

STATISTIKA. ES statistikos tarnybos „Eurostat“ 2021 m. duomenimis, Lietuvos gyventojų tikėtina gyvenimo trukmė yra viena trumpiausių visoje Europos Sąjungoje, numatomas mirštamumas nuo vėžio viršija Europos Sąjungos vidurkį, pagal mirčių nuo išeminės ligos ir savižudybių skaičių Europoje pirmaujame, o vidutiniškai 17 savo gyvenimo metų lietuviai praleidžia sirgdami lėtinėmis ligomis ar turėdami negalią.

KREPŠINIO MĖGĖJAMS. Balandžio 5 d. nuo 9 val. Ylakių gimnazijos sporto salėje startuos Atvelykio krepšinio turnyras. Varžybose 3×3 į vieną krepšį dalyvaus vaikinai, gimę 2010–2011, 2008–2009, 2006–2007, 2005 metais ir vyresni. Merginų amžius neribojamas. Taip pat vyks kamuolio dėjimo į krepšį varžybos, bus metami tritaškiai. Komandų registracija – iki balandžio 4 d. 17 val. tel.: (8 440) 57 226, 8 696 72 413 arba el. paštu: . Būtina turėti asmens dokumentus. Esate laukiami!

SALĖS FUTBOLAS. Pasibaigė vaikų salės futbolo turnyras, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Turnyro nugalėtojais tapo Mažeikių SM komanda, finale po baudinių serijos įveikusi Mažeikių „FA Lokiai-1“ futbolininkus. Trečią vietą užėmė Mažeikių „FA Lokiai-2“ komanda, ketvirtą ir penktą – Skuodo KKSC-1 ir Skuodo KKSC-2 komandų jaunieji futbolininkai (treneris Giedrius Kova). Prizininkus bei nugalėtojus pasveikino ir apdovanojo Skuodo rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centras direktorius Virginijus Valančius.